[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök


Bulldozers påsktema:
> 5 Jesus-filmer
> Så funkar kyrkans påsk
> Om ägget

>> kök&krök - 5 kycklingrätter till påsk

5 kycklingrätter till påsk

Hel kyckling eller kycklingfilé? Föräldragenerationen är betydligt mer vana att tillaga kycklingen hel, medan de unga gardet oftare väljer den mer lätthanterliga bröstfilén. Så här till påsk är det dock helt rätt med helstekt kyckling.

Kyckling är populär mat i Sverige och svenskarna äter mer och mer kyckling för varje år. 2005 åt vi 12,2 kilo kyckling per person. Att hålla höns som husdjur är en gammal sed som kom till nordliga breddgrader under järnåldern med vikingar som tog med sig bruket hem från sina resor. Fram till 1950-talet var kyckling mer av festmat och betydligt mer säsongsbetonad än vad den är idag då man alltid kan fiska upp allehanda kycklingdelar från både frys- och kyldisk.

Kycklingfilé är bekväm mat, men inte alltid av den bästa kvalitet när den ligger fryst i extraprismärkta påsar. Det är lite "kladdigare" att både tillreda hel kyckling och att sedan äta den, men det kan det vara värt.
Satsa på en majskyckling, gärna ekologisk, för att få ett riktigt gott kött. Om du sen rotar i föräldrarnas grytskåp så kommer du att hitta en gammal dammig lergryta. Putsa upp den, lägg den i vatten och tillred kycklingen i den.

Några tillagningstips:

- Var noga med hygienen. Tvätta händerna ordentligt och diska noga kniv och skärbräda som du använt till att skära upp kycklingen med

- Kycklingen får inte vara ett uns rå, köttet bör inte vara rosa eller rött när kycklingen är färdiglagad. Stick en nål i kycklingen och kontrollera att köttsaften är helt klar innan du tar ut kycklingen ur ugnen eller stekgrytan.

- Kyckling är nyttigt kött som innehåller en massa proteiner, vitaminer och mineraler. Vill du undvika onödigt fett kan du låta bli att äta skinnet, där sitter mycket av fettet. Men det är givetvis också där mycket av den goda smaken finns...

KYCKLING MED CITRON

(4-5 portioner)

Ingredienser:
1 stor kyckling, ca 1 ½ kg
½ tsk salt
peppar
smör och rapsolja
2 ekologiska citroner
3-4 gula lökar
några kvistar dragon eller ev färsk timjan (alternativt fryst provencalsk grönsaksblandning)
vatten

Gör så här:
* Sätt ugnen på 175 grader, värm en plåt eller ett ugnssäkert fat med lite smör och rapsolja (gärna den nya varianten smaksatt med citron) så att det smälter.
* Torka under tiden av kycklingen och krydda den med salt och peppar, både in- och utvändigt. Krydda också med dragon inne i kycklingen samt stick med en gaffel hål på en av citronen och tryck in i magen.
* Pensla kycklingen med smör och rapsoljan.
* Lägg kycklingen på ett fat och ställ in i ugnen. Stek i 1 - 1 ½ timme.
* Ös kycklingen med jämna mellanrum
* Skala under tiden löken och skär den i lite tjockare skivor och gör samma sak med citronen.
* När det återstår en halvtimme av kycklingens stektid så ta ut den ur ugnen och placera lökskivorna och citrusskivorna runt den på fatet.
* Krydda med dragon och droppa eventuellt lite vatten på lök och citron.


Servera med: Ris och en grönsallad


HELSTEKT KYCKLING MED VITLÖK

(4-5 portioner)

Ingredienser:
1 stor kyckling, ca 1 ½ kg
salt och peppar
10-15 vitlöksklyftor
timjan
honung
soja
smör och rapsolja

Gör så här:
* Sätt ugnen på 175 grader, värm en plåt eller ett ugnssäkert fat med lite smör och rapsolja så att det smälter.
* Torka under tiden av kycklingen och krydda den med salt och peppar, både in- och utvändigt.
* Skala och skär vitlöken i tunna skivor.
* Peta in skivorna här och var under kycklingskinnet och lägg också en rejäl hög med vitlöksskivor i kycklingens mage.
* Blanda timjan, honung och en gnutta soja och pensla kycklingen.
* Lägg kycklingen på en plåt och ställ in i ugnen och stek i 1- 1 ½ timme.
* Ös kycklingen med jämna mellanrum. Om den blir för mörk kan du täcka över den med folie.
* När det återstår en knapp halvtimme av stektiden kan du ta ut kycklingen och lägga klyftad rödlök runt kycklingen tillsammans med bitar av squash eller aubergine samt mindre bitar av palsternacka och morot.



ANTONIAS DOFTANDE KYCKLINGGRYTA

(ca: 6 portioner)

Ingredienser:
1 kyckling på drygt 1 kg
knappt 3/4 dl olivolja
2 stora gula lökar
1 grön paprika
2 mogna tomater
2 morötter
15 sötmandlar
1 buljongtärning
1 lagerblad
1 HEL vitlök
1 ½ dl vatten
1 dl konjak eller vitt vin
salt, vitpeppar, timjan


Gör så här:
* Ansa och skär grönsakerna i bitar.
* Stycka kycklingen och bryn bitarna i en panna tillsammans med den hela vitlöken.
* Flytta över i lämplig gryta och fyll på med vatten, konjak, kryddor och grönsaker.
* Låt allt puttra under lock i cirka en halvtimme.
* Servera direkt ur grytan.

Servera med: Ett gott bröd


HELSTEKT KYCKLING MED SALVIAFYLLNING

(4 portioner)

Ingredienser:
1 kyckling
1-2 äpplen (+ äpple till servering)
en bukett salviablad (eller torkade salvia)
salt och peppar
lite grädde och vetemjöl att reda såsen med
1 stekpåse

Gör så här:
* Gnid in kycklingen med salt och peppar och lite hackade salviablad.
* Skär äpplena i mindre bitar och blanda dem med ganska mycket salviablad, salta och peppra.
* Fyll kycklingen med blandningen tills den är ordentligt full.
* Lägg kycklingen i en stekpåse och stek i ugnen 200 grader 1-1 ½ timme.
* Tag ut kycklingen när den är klar och sila av skyn som bildats i stekpåsen.
* Tag också ur fyllningen och pressa och sila ner delar av den i skyn, koka upp skyn och späd med grädde ev lite vitt vin salt och peppar samt kycklingfond om det behövs, till du har en god smak, red av såsen med lite vetemjöl.
* Skär upp kycklingen och lägg upp med ytterligare äppelbitar skurna i vackra klyftor.

Servera med: Potatis, gelé och en grönsallad


APELSINFYLLD HELSTEKT KYCKLING

(4 portioner)

Ingredienser:
1 färsk kyckling
2 apelsiner
2-3 msk smör eller margarin
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk citronpeppar
1 krossad vitlöksklyfta
ca 1 tsk curry
1 tsk stött rosmarin

Gör så här:
* Torka ur kycklingen invändigt.
* Skala apelsinerna och dela dem i klyftor. Fyll sen kycklingen med dem och bind upp eller fäst ihop den med tandpetare.
* Lägg kycklingen i en ugnssäker form.
* Smält fettet i en kastrull och blanda ner kryddorna.
* Pensla kycklingen med kryddblandningen.
* Stek i 200 graders ugnsvärme, i nedre delen av ugnen, 1-1 ½ timme.
* Pensla med kryddfettet några gånger under stekningen.

Servera med: Ris och en blandad sallad


 
> maila crew@bulldozer.nu