[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kropp&knopp

Stads-surfa:

> Travelguide to Sloviena
> Welcome to Budapest
> Budapest info
> Alles über Wien
> Hamburg Tourismus
> Barcelona City Council

Rese-surfa:
> Flygbilligt.com
> Eurolines.se

 

>> hem&hobby - hobby - 5 europeiska städer

 

5 Europeiska städer att utforska

Australien och Thailand i all ära, Europa har massor med härlig historia, schysst kultur och fantastisk arkitektur att erbjuda.
Med lågprisflyg kan du dessutom ta dig dit utan att ruinera dig redan på resan. Billiga och hotell finns överallt, och att verkligen uppleva en stad är gratis - promenera och insupa atmosfären.


LJUBLJANA

Hus vid Ljubljana-flodens strandbank.
Foto: © J. Skok/Slovenia-tourism.si

Jag har hört att det är en av Europas vackraste städer, och det är anledning nog att åka dit. Dessutom är prisbilden än så länge betydligt behagligare än i många grannländer. Ljubljana ligger tryggt inbäddat mitt i landet och vid foten av Castle Hill, där den sägenomspunna Ljubljana-draken vakar över staden från sin plats högst upp på ett av slottstornen. Denna Sloveniens huvudstad har bara 275.000 invånare vilket ger en småstadskänsla i skön symbios med euorpeisk metrolpolism.
Det har jag i alla fall hört, det är dags att ta reda på om det stämmer.

Läs mer om Ljubljana på:
www.slovenia-tourism.si


BUDAPEST

Den första bron mellan stadens båda delar, Buda och Pest, var klar 1849. Den heter Széchenyi lánchíd och är döpt efter greve Széchenyi.
Foto: © www.aviewoncities.com

Jag var där i 4 timmar en oerhört het sommardag 1989, och mitt enda minne av stan är att det var för varmt att gå ur den luftkonditionerade bilen.
Det måste alltså finnas mer att uppleva i denna tudelade stad än så... Just att den delas av Donau gör staden lite speciell, och även om skillnaderna mellan Buda och Pest inte är så påtagliga idag är det ändå stor skillnad mellan stadsdelarna. Terminalbad, äkta gulash och tokajer lockar lika mycket som vackra byggnader, grottsystemen under Buda och ett sprudlande nattliv.

Läs mer om Budapest på:
www.iit.bme.hu/hungary/budapest/
www.budapestinfo.hu/en/


WIEN

Parlamentsbyggnaden i Wein.
Foto: © www.aviewoncities.com

Wien, Wien, nur du allein...är det den mysigaste staden i Europa?
Lite partisk är jag då jag bott där en tid, men jag anser stan vara komplett.
Jag menar, en halvtimme på spårvagnen från Stefansdomen och du vandrar bland vinrankor och dricker stürm så mycket du orkar. Sprudlande cafékultur, vacker arkitektur och ett schysst nattliv in den så kallade Bermudatriangeln borgar för en härlig vistelse. Dessutom kan du flyga dit hyfsat billigt. Wien skall avnjutas långsamt. Tag god tid på dig.

Läs mer om Wien på:
www.vienna.atHAMBURG

Solnedgång i Hamburgs hamn.
Foto: © hamburg-tourism.de

Låter inte speciellt exotiskt men här har jag druckit den godaste Frozen Margharita någonsin, avnjuten en ljum sommarkväll blickandes ut över sjön Alster - mitt i Hamburg.
Här finns kalasfin shopping, mycket vackra hus och inte att förglömma Reperbahn, inte bara horkvarter utan stans verkliga nöjesområde med massor av schyssta klubbar. Sjön Alstern är stadens lunga och gör att
det känns som en riktig hamnstad. Atmosfären är avspänd och stan känns förvånansvärt kosmopolitisk.

Läs mer på:
www.hamburg-tourism.deBARCELONA

Den magiska fontänen ligger på Montjuïc, en kulle i östra Barcelona. Den designades till världsutställningen 1929 av ingenjören Carles Buïgas.
Foto: © www.aviewoncities.com

Så mycket mer än las Ramblas, även om den är en självklar del i den allmäna uppfattningen om Barcelona. Här finns de många små restaurangerna där man äter middag i flera timmar, långt in på natten och det tar aldrig slut på tapas.
En äkta världsstad och en smältdegel där människor från alla håll samlas och ger stan en livlig och mångfacetterad atmosfär.
Och skulle du tröttna på stadskärnan är det bara att ta stadsbussen till stranden och spendera resten av dagen där.

Läs mer om Barcelona på:
www.bcn.es/turisme


Här kan du hitta billiga biljetter till ditt drömresmål
www.flygbilligt.com

Åker du hellre buss kan du ta en titt på
www.eurolines.se

 

 

Maria Lägnert : 05-04-12


 
> maila crew@bulldozer.nu