[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök

Länkar:
> Om Café Hungaria (på franska)
> Vete-kattens hemsida
> Om café Slávia

>> kök&krök - uteätare -5 caféer: kosmopolitiska caféer

5 caféer: Kosmopolitiska caféer

"CAFÉ HUNGARIA" (tidigare "New York"), Budapest
Ett besök gjordes där eftersom vi läst om det i Clas Thors bok om Budapest ("Budapest - Europas hjärta", 1985) och trots att det var 1988 som jag besökte caféet kommer jag fortfarande ihåg den underbara cappuccinon med precis lagom med skum och en fantastisk tårtbit randig av fyllning och diverse tårtbottnar. Tillsammans med en flaska mineralvatten kostade det sex kronor per person och vi hade en underbar servitör, charmerande utan att vara påträngande, så vi gav honom lika mycket dricks som vi betalade för fikat och skämdes en gnutta när han tackade oss översvallande. För honom, men inte för oss, var det en stor summa.

"CAFÉ LE FLORE", Paris
Dit gick jag för att om möjligt insupa atmosfären från de Beauvoir och Sartre och ett svunnet femtiotal. Det var inte mycket atmosfär kvar men att sitta på café i Paris är alltid en upplevelse. Dyr men god Croque Monsieur. Vi försökte tappert få servitören att förklara poängen med de (kokta?) ägg som förflyttades från bord till bord på ett ganska planlöst sätt men han valde nog att inte förstå oss.

"CAFÉ VETE-KATTEN", Stockholm
Vårt tåg brukade komma in vid 10.00-tiden och då var tiden mogen för en fika innan vi kastade oss ut i storstadens affärer. "Vete-katten" ligger så behändigt till från centralstationen räknat, i det som var de gamla Klarakvarteren (tror jag) men första besöket där var nog för att kompisen hittade dit. Sen blev det tradition på våra Stockholmsresor att alltid börja där, gärna sittandes uppe på den lilla balkongen i det inre rummet. Ibland var det nästan så att vi blev sittandes där alldeles för länge och fick sen rusa ut som tättingar på stan för att hinna med affärerna.

"CAFÉ SLÁVIA", Prag
Klassiskt café där konstnärer och författare häckat framför allt i tidigt 20-tal.
Men också ett tillhåll på senare tid för bland annat Václav Havel. Fullt av tavlor och bekväma stolar. Det är stort men samtidigt så känns det ändå intimt att sitta där.
De serverar mat, klassisk östeuropeiskt med minimalt med grönsaker, förutom kål förstås. Och de har efterrättsvagn som du kan välja från. Att sitta där ensam med en bok eller bara diskret spana på människor känns helt okej.

CAFÉET I GLYPOTEKET, Köpenhamn
Elegant och intimt med en parisisk touch tillsammans med tropisk växtlighet.
Sitta här direkt när de öppnat på lördagsmorgon och stillsamt ta en kopp kaffe och en kaka, prata lite lågmält och njuta av den exotiska grönskan och man känner sig redo för vilken folkmassa som helst efter det.Carin Thärnström : 02-09-17

 


 
> maila crew@bulldozer.nu