[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök

Läs mer:
> Grillfest
> Grilltips for dummies
> Grillspettan & andra fiskar

>> kök&krök - 5 recept: grillsåser

5 recept: Goda tokenkla såser till grillat

Inget är som grilltider.
I varje trädgård, på varje gräsmatta, på varje picknick och på varje sommarfest är den där - grillen. Det doftar himmelskt och alla vill kasta på sina köttbitar, korvar eller grönsaker och få dem cancerframkallande hårdgrillade. Det är sommar det!
Är du en person som vill lägga ner lite mer möda på din grillupplevelse rekommenderar Bulldozer varmt Agnes lilla sås-guide som förhöjer din smakupplevelse.

FETAOST - & KESOSÅS

Ingredienser:
En bit fetaost med sting i och tillhörande lag
En burk keso

Gör så här:
Mixa fetaost och keso, späd med lagen tills såsen blir slät och lagom tjock enligt önskemål.


TZATZIKI

Ingredienser:
Gurka
Yoghurt (eller matlagningsyoghurt)
Olivolja
Vitlök
Salt
(Mynta, oliver)

Gör så här:
Riv gurka grovt, låt rivet rinna av i durkslag efter att du saltat lätt och rört om.
Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter.
När allt är väl avrunnet rör ihop gurka och yoghurt.
Om du använt vanlig yoghurt kan det vara gott att hälla i en slatt god olivolja för att runda till smaken lite grann. Pressa i önskad/socialt accepterad mängd vitlök.
Smaka av med lite salt.
Tänk på att vitlöken av någon underlig anledning blir starkare när det stått en stund så att du inte krämar på för fullt för att sedan upptäcka att det är för häftigt till och med för dig.
Som överkurs för finsmakare kan du experimentera med att ha i litelite finhackad färsk pepparmynta. Får en att paradoxalt nog känna sig fräsch i munnen samtidigt som man uppnår maximal vitlökslycka.
När man hällt upp såsen i en skål blir det lite extra stiligt om man garnerar med några myntablad och lite oliver på toppen.



GUACAMOLE

Ingredienser:
Avokado
Rödlök
Lime
Örtsalt
Paprikapulver/Cayennepeppar

Gör så här:
Mixa lämpligt antal mogna avokados.
Blanda i finhackad rödlök och pressa i limejuice. Krydda med örtsalt, paprikapulver och/eller lite cayennepeppar. Tänk på att den här såsen är himla odryg för att den är så god. Så det är lika bra att köpa många avokados, speciellt som en del kan vara så läskiga inuti så man får slänga dem direkt.
Mot förmodan överbliven gucka används med fördel som chips- eller nachosdip.



ROMSÅS

Ingredienser:
Gräddfil
Fiskrom
Dill
Majonnäs
Fransk senap
Örtsalt
Paprikapulver

Gör så här:
Rör ihop gräddfil och lite majonnäs och sätt lite sting på det med någon knivsudd fransk senap. Klipp dill fint och blanda i såsen.
Blanda i någon trevlig fiskrom, som den snobb jag är gillar jag löjrom som man brukar kunna få tag på fryst, inhemsk eller amerikansk året runt (det funkar i värsta fall med vanlig tubkaviar också).
Tänk bara på att om du tar någon av de svarta sorterna så ser såsen ut som det är en liten arg bläckfisk i skålen efter en stund.
Smaka av med örtsalt och paprikapulver.
Det är bra att ta det lilla lugna med saltet eftersom rommen ofta är ganska salt och såsen kan bli saltare efter att ha stått till sig ett litet tag.



GRÖNMÖGELSÅS

Ingredienser:
Smör
Mjölk
Grädde
Muskot
Salt
Peppar
Grönmögelost

Gör så här:
Gör en vanlig vit sås med bottenredning genom att smälta smöret på låg värme och vispa i mjöl. Späd först med grädde och sedan med mjölk till önskad krämighet.
Sjud på låg värme tills såsen inte smakar så mycket mjöl längre.
Krydda med muskot, salt och peppar.
När du är nöjd med såsen så bryter du i önskad mängd grönmögelost.
Koka upp igen tills det inte finns några tydliga ostklumpar kvar i såsen, då är det klart.




Agnes Hulthén : 03-06-25

 


 
> maila crew@bulldozer.nu