[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kropp&knopp

 

>> kropp&knopp - må bra - 5 hösttips:överlevnadstips

5 överlevnadstips för att klara hösten

Höst igen!
En del av oss blir överlyckliga och tänker att nu får jag äntligen sätta på mig lite kläder, snygga skor och slipper svettas.
Andra blir svettiga av bara tanken på att det snart är kolsvart ute när du går till jobbet och lika kolsvart när du skall åka hem.
Dagarna blir kortare och det känns som om du knappt kan hålla dig vaken till Rapport.
Om det mot alla odds är fint väder i veckan så kan man ge sig fan på att det blåser och regnar hela helgen.
Här är en liten lista som kanske kan hjälpa dig att klara höstmörkret bättre.

BASTA
Att basta är universalt, det hjälper mot allt!
Är du stressad, olyckligt kär, känner dig pluffsig, förkyld (bara om det inte är en allmän bastu) eller frusen är bastubadandet rena medicinen.
Man behöver inte bara sitta rakt upp och ner och svettas i en bastu, i alla fall inte om du har bastu hemma. Köp billiga skvallertidningar (i kris brukar jag läsa gamla söndagsbilagor och morsans ”kärringtidningar”) för en bastutidning är inte mycket att spara på när du stiger ur bastun.
Gillar du att alltid ha musik så sätt en bandspelare utanför och sätt på din favoritmusik. Korsord kan med fördel lösas i en bastu, är ni flera så löser ni världsproblemen.
Är ni bara två, så tänk på att inte ha för hög värme på om ni tänker ägna er åt annan fysisk aktivitet än att sitta still…

För egen del undviker jag mat i bastun, men annars är frukt att rekommendera. Vätska däremot är bara till fördel.
Du slipper svimma av vätskebrist och det blir inte en massa springande fram och tillbaka till duschen (släpper in kalluft). Alkoholhaltiga berusande drycker kan med fördel förtäras i en bastu, tänk bara på att effekten blir så mycket starkare och kommer så mycket snabbare än vanligt.

Bastubad bör alltid avslutas med en kall dusch!
Finns möjligheten, så är rullning i snö ännu bättre.
Vill du inte vara så brutal, så sitt en stund utanför bastun och "ånga" av innan du duschar, så undviker du att eftersvettas när du just tagit på dig dina nya fräsha kläder. Jag lovar att du efter två timmars bastubad kommer ut som en helt ny människa.


FÅ LJUS PÅ DIG
Om det är fint väder ute så gå ut och se till att få lite ljus på dig.
Kanske lite shopping på lunchen, promenad till eller från jobbet eller bara gå ut mitt på dagen så du får lite ljus. Det finns inget som får oss nordbor att sega ihop så totalt som när vi inte får något ljus.

Det blir mindre ljus ju längre upp i landet du kommer. Att då säga att Kramfors ligger i norrland är för de människor som bor ännu längre norr ut nästan som att svära i kyrkan, men till och med det var tillräckligt långt norr ut för att jag skulle upptäcka att kroppen krävde kompensation om den inte fick ljus.
När jag studerade där så fick man välja antingen ge kroppen choklad alternativt chokladglass eller sola solarium. Eftersom redan då i mitten av 90-talet ansågs skadligt att sola för mycket solarium, så blev det choklad. Vilket i sin tur innebar att man fick träna som en blå för att hålla vikten.

Här på västkusten har vi inte fullt så mörkt, men vi har åt andra sidan väldigt sällan någon snö som lyser upp och reflekterar det ljus som finns.
Så ut och få ljus på er, plocka svamp, promenera, fotografera, fiska, fika, jogga.
Det spelar ingen större roll bara man är ute. Och nej – det hjälper inte särskilt att sitta inne och titta ut!


MYS!
Är vädret regnigt, kallt och blåsigt är det naturligtvis tillåtet att vara inne.
Efter en sådan fantastisk sommar som varit i år, så kan det till och med vara skönt att få vara inne och mysa. Bulla upp i soffan med kuddar och filt.

Se till att ha kaffe, te eller annan dryck på armslängds avstånd.
Gå och pinka innan du myser ner dig i fall du skulle vilja ta dig en tupplur mitt i.
Att behöva gå upp och pinka precis när man skall somna in kan göra en klarvaken. Du kan läsa en bra bok, bläddra i glassiga magasin eller ta fram en gammal favoritfilm och titta på video medan vinden viner runt knutarna och regnet vräker ner.

Det är inte heller fel att dra ur telefonen eller sänka signalen och låta telefonsvararen ta eventuella samtal (säg bara åt sambon att använda mobilen om det är jätteviktigt).
Att dra ur jacket rekommenderas varmt till er som har ett jobb som innebär att du måste vara sociala och trevliga på gränsen till inställsama hela dagen på jobbet.
Låt sambon spela fotboll (eller vad det nu kan vara) med killarna medan du laddar batterierna i några timmar så slipper hon/han få huvudet avbitet för att du hade en hopplös kund på jobbet.

Är du hemma för att du är för sjuk för att gå till jobbet och inte orkar läsa, så kan jag rekommendera att titta på ett par avsnitt av TV-serien "Vänner".
Eller någon film som du sett massor av gånger (t.ex "Star Wars") och därför inte behöver koncentrera dig på handlingen för att hänga med.
Då kan du dessutom sova då och då utan att du missar något.


SÄTT IN SOMMARFOTON I ALBUM
Samla ihop alla bilder du tog i somras och sätt in dem i album.
Ju längre du drar ut på det ju fler bilder ligger i högar och väntar på att få sättas in och det är inte lika kul att sitta med kusin Bettans möhippebilder som är fem år gamla och försöka komma ihåg vem som är vem när du vet att hon ligger i skilsmässa.

Börja med att ta bort alla bilder med oskärpa, okända människor och bilder som är ofördelaktiga för dig eller någon du bryr dig om.

De oskarpa tar du bort för att det helt enkelt blir olidligt att ta sig igenom ett album där även alla misslyckade bilder är med.
Strunta i om det var enda bilden av Big Ben, du kommer ändå att bli irriterad varje gång någon frågar vad bilden föreställer.

Bilder på okända människor tar du bort därför att om inte ens du som tagit bilden kommer ihåg vem personen är, så lär ingen annan göra det heller.
Eller så kanske inte porträttet av Pelles dåvarande flickvän är så aktuellt eftersom han bytt tre gånger efter det.

Slutligen tar du bort bilder där du själv inte är till din fördel.
Meningen med ett fotoalbum är att visa bilderna för andra, så ta därför bort bilden där ni spelar krocket och din sambo ser trevlig ut men alla ändå kommer att undra vems valk det är som syns i bildkanten eller vem som inte mådde så bra på nyårsafton.
Vid mindre missöden kan det räcka med att ta fram saxen.
Dra dig inte för att beskära en bild om det gör den bättre, tänk bara på att det i så fall är bättre att ha ett album där du kan klistra in bilderna som du vill.
Tänk också på att det är en sak att beskära, men en helt annan sak om ditt fotoalbum ser ut att härstamma från en påtänd hippie.
Du bör också tänka på att det kanske är onödigt att visa bildbevis på att brorsan feströker för morsan om inte detta redan är ett känt faktum.
Alla bilder behöver ju inte sitta i albumet, en sådan bild kan komma till användning när brorsan fyller femtio.

Skriv! Om du inte vill skriva i fotoalbumet så skriv på papper och förvara med negativen vem som är på bilderna, var de är tagna och när.
Du kanske tycker att du har koll nu, men det är väldigt lätt att glömma.
Dessutom behöver du inte sitta bredvid den som tittar och kommentera var enda bild om det redan finns skrivet i albumet.


ORDNA EN FEST
Tycker du att allt känns höstmörkt och trist så gör förmodligen dina vänner det också, så varför inte ordna en fest?
Är ekonomin skral, så föreslå att ni salar till några tetror vin av hyggligt märke och be alla ta med sig något ätbart. Är ekonomin god, så finns alla möjligheter att hitta på spännande tillställningar. Du hittar alltid något att fira.

Vill du engagera folk och inte behöva ta till lekar, så kan du alltid låta dem laga maten tillsammans. En enklare variant nu till hösten är att låta dem baka pepparkakor och bjuda på glögg. Allt eftersom pepparkakorna blir klara går ni över till rödvin och sedan är festen ett faktum.

Är allt så trist så du vill ha fest mitt i veckan, så är kanske middag ett alternativ.
Alla, jag lovar, alla älskar att bara slå sig ner vid ett dukat bord.
Lättare variant är hemmafika med allt man kan tänka sig i mack- och bullväg och massor av dricka, te och kaffe.


 

Text & bilder Lotta Lundblad
:
02-09-27 
> maila crew@bulldozer.nu