5 ätbara julklappar
Jul är inte bara ljus, gran och glitterstämning. Hur gärna man än vill hävda att det är gemenskap och värme som är viktigast på julen så finns det något som heter julklappar också. Och julklappar är något människor förväntar sig att få, så är det bara.
Men man måste ju inte köpa allt färdigt. Det är kul att ge bort något personligt också, och därför kommer här tips på fem trevliga julklappar som man bakar eller lagar själv:
MJUK KAKA
En mjuk kaka kan låta i simplaste laget, men inslagen i cellofan med ett rött band omkring blir den faktiskt väldigt tjusig. Här är ett enkelt recept som lätt kan förvandlas till citronkaka, pepparkaka eller vad du nu önskar.
Ingredienser:
2 ägg
1 ½ dl strösocker
50 g smör
1 dl mjölk eller vatten
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
Tänkbara smaktillsatser:
1 msk vaniljsocker
rivet skal av en citrusfrukt
pepparkakskryddor
kardemumma
Om du vill baka en chokladkaka byter du ut en knapp deciliter av mjölet till kakao, det blir jättebra.
Gör så här:
* Vispa ägg och socker pösigt.
*
Smält smöret och tillsätt vätskan. Låt det koka upp och häll det sedan i äggsmeten.
*
Rör sen ner mjölet blandat med bakpulvret, häll över i en smord och bröad sockerkaksform på 1 ½ liter och in i nedersta falsen på ugnen i 175 grader.
CHOKLADKOLA
Godis är inte heller fel på julen. Ischoklad, knäck, kola – det riktigt vattnas i munnen! Det här receptet på chokladkola är både snabbt och gott.
Ingredienser:
4 msk smör eller margarin
2 dl socker
1 dl ljus sirap
3-4 msk kakao
Gör så här:
*
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad gryta och koka upp.
* Sänk värmen och koka i sju till tio minuter utan att röra i kolan.
*
Häll upp den i en liten oljad form och låt den stelna.
*
Skär sedan i bitar med oljad, vass kniv.
*
Lägg in varje bit i cellofan och knyt små snören om – blir en jättefin – och väldigt god – present!
ÄPPELCHUTNEY En god vän till mig brukar alltid ta med sig en burk av sin fina äppelchutney när hon går bort på julkalas. Här är hennes recept:
Ingredienser:
1 kg äpplen (gärna svenska)
½ kg lök, gul eller röd (röd ger en fin rosaaktig färg)
2 ½ dl äppelcidervinäger
3 dl socker, gärna råsocker
½ tsk cayennepeppar
1 msk malen ingefära
1 kryddmått malda nejlikor
1 pkt djupfrysta bär, t ex björnbär
Gör så här:
* Skala äpplena, ta bort kärnhusen och dela dem i bitar.
*
Skala och hacka löken.
*
Koka sedan upp äppelcidervinäger, socker och kryddor.
*
Lägg i äpplen och lök och koka en halvtimme under lock, rör om då och då.
* Tillsätt bären och koka i 5 minuter till.
*
Häll upp på varma glasburkar och förslut och förvara kallt.
SENAP Senap är a och o till skinkan, så varför inte göra din egen och ta med till julmiddagen? Betydligt mer fantasifullt än köpesenap – och faktiskt också godare!
Ingredienser:
1 dl Colman's senapspulver
1 dl vispgrädde
2 msk honung, flytande eller vanlig som fått stå och bli mjuk
Gör så här:
* Rör ihop senapspulvret med vispgrädden och rör ner den mjuka honungen.
*
Om du vill kan du smaksätta senapen med lite rivet citron – eller limeskal – det brukar vara omtyckt.
*
Häll upp i en snygg burk och låt den stå kallt.
LEMON CURD
Bland det godaste jag vet är engelsk lemon curd, den där lena citronkrämen som är så smarrig på skorpor eller rostat bröd. Den tar lite tid att göra, men blir i gengäld en uppskattad julklapp. Här är ett fint recept, som lätt kan bli till både lime curd och apelsin curd om man byter ut citronerna mot valfri favorit.
Ingredienser:
3 ägg
2 dl strösocker
2 citroner (eller annan citrusfrukt)
50-75 g smör
Gör så här:
* Vispa ihop ägg och socker i en liten kastrull.
*
Pressa i citronsaft och sjud sedan krämen på svag värme under vispning tills den tjocknar. Krämen får inte koka – då skär den sig!
Tänk också på att inte viska med aluminiumvisp – då blir äggsmeten missfärgad!
*
Ta sedan kastrullen från värmen och rör ner smöret.
*
Häll i vacker burk och låt kallna.
|