[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök>> kök&krök - 5 ostar

5 ostar

Allt blir godare med ost, det är en av universums främsta sanningar. Men ost är så mycket mer än en skiva Herrgård på mackan. Bulldozer ger dig fem orsaker att älska ost och ett recept att testa till varje ostsort.

FETAOST
fetaost
Är fetaosten inte gjord i Grekland är det ingen fetaost. Feta får bara den grekiska varianten gjord på get- eller fårmjölk kallas efter ett EU-beslut för nåt år sedan. I butikerna kan man dock hitta andra sorter som är gjorda på komjölk och tillverkade på andra platser.

Smak & utseende:
Vit, salt, syrlig och lite smulig. Man köper den oftast i smala block eller färdigtärnad i saltlake.

Använd till:
Mycket vanlig i sallader, klassikern är förstås Grekisk sallad. Men osten är också god som fyllning i kött- och kycklingrätter, eller att strö över gratänger och ugnsbakat. Den är också perfekt att smula sönder och röra ner i kalla röror och dippsåser.

RÖBETSTSATSIKI
(4 portioner)

Ingredienser:
4-5 inlagda hela rödbetor
½ rödlök
100 gram fetaost
2 dl matlagningsyoughurt
salt, peppar

Gör så här:
*Riv rödbetor och rödlök
* Mosa fetaosten
* Blanda youghurt med ostsmeten och de rivda grönsakerna
* Krydda

Servera med: Gott till kallskuret


CHÈVRE
Chèvre är en fransk vitmögelost, men används egentligen som ett samlingsnamn på alla sorters getostar. Den som vanligen assoccieras med namnet är dock den franska varianten. Ordet "chèvre" är franska för "get" så det är inget varumärke, utan kan användas om många typer av getostar med olika ursprung. Men man kan nog påstå att Franrike är chèvre-ostens hemland.

Smak & utseende:
Vit, ofta med en ljust grå kant. Köps oftast i en smal rulle, eller en tjock skiva. Smulig, halvhård kant och en krämig mitt. Har en skarp getmjölksmak, som blir mildare vid uppvärmning. Fetthalten ligger på runt 45 procent.

Använd till:
Är en ypperlig dessertost till kex och vindruvor, men också en lyckad ingrediens i såväl förrätter som desserter. Passar bra med exempelvis päron, rödbetor, honung och andra syrliga eller söta ingredienser.

CHÈVRE MED HONUNGSSTEKTA PÄRON
(4 portioner)

Ingredienser:

100 gram chèvre
1 dl kesella
1 äggula
1 dl valnötter
2 msk smör
2 päron
2 msk flytande honung

Gör så här:
* Mixa chèvre med kesella och äggula, och ställ massan i en skål i frysen i cirka 1 timme. Den ska inte vara helt genomfrusen
* Grovhacka nötterna och strö dem på ett smörgåspapper, lägg ostmassan i mitten och forma allt till en rulle (med nötkross runt om).
* Lägg rullen i frysen i cirka 1 timme till
* Kärna ur och skär päronen i klyftor och stek dem i ca: 1 msk smör på låg värme tills de blir mjuka.
* Ringla över honung
* Skär ostrullen i fyra bitar och stek dem cirka en minut per sida i resterande matfett.
* Lägg upp på fat tillsammans med päronbitar

Servera med: rågkex


HALLOUMI
Även denna ost har sydligt påbrå. Traditionellt tillverkas halloumin på Cypern och görs på fårmjölk. Men precis som med ostarna ovan så finns det andra varianter, gjorda på både get- och komjölk.

Smak & utseende:
Påminner mer om "vanlig" ost än tidigare nämnda ostar. Den är grå- eller beigeaktig och har en en kompakt och lite gummiartad konsistens, som den får när ostmassan upphettas i vassle och proteinet tas bort. Köps oftast i block.

Använd till:
Passar mycket bra att grilla, fritera eller steka, då den inte smälter utan får en krispig yta.

HALLOUMI I PITABRÖD
(4 portioner)

Ingredienser:
4 pitabröd
400 gram halloumi
4 tomater
1 rödlök
färsk basilika
salt, peppar

Gör så här:
* Värm pitabröden i ugnen
* Skär halloumin i skivor ch stek i stekpanna
* Skiva tomaten och krydda med salt och peppar
* Skiva rödlöken tunnt
* Fyll pitabröden med ost, tomatskivor, rödlök och basilikablad


PARMESAN

Parmesan är franska och betyder "från Parma " eller "parmesansk". Parmesan är också namnet på en hårdost som kommer från den italienska regionen Parma. Det är främst två ostar som går under det namnet i Sverige; Parmigiano-Reggiano och Grana Padano.

Denna italienska ost har gamla anor och redan de gamla romarna åt den. I Sverige är den känd sedan början på 1600-talet. Den tillverkas ännu på samma sätt som då. Mjölk, löpe och salt är enda ingredienserna och inga tillsatser får förekomma.
Osten får bara kallas Parmigiano Reggiano om den uppfyller vissa kriterier. Bland annat ska den göras på mjölk från kor av rasen brunalpine och måste lagras i 18 månader för att bli fullmogen. Den får givetvis även bara tillverkas just i Parmigiano Reggiano-området.

Släktingen Grana Padano liknar parmesanen, och tillverkas på liknande sätt, men kan göras på annan mjölk och får tillverkas i ett större geografiskt område. Den behöver inte heller lagras lika länge som sin kusin.

Smak & utseende:
Gul, hård och grynig är denna hårdost. Grana Padano är ljusare och mjukare. Parmesanen har en stark och skarp smak och passar därför bäst riven eller hyvlad.

Använd till:
En smakrik dessertost att skära skivor av och äta till kex, men vanligast är att riva den över pastarätter eller hyvla ned i sallad.

PARMESANCHIPS
(30 stycken)

Ingredienser:

3 dl finriven parmesanost

Gör så här:
* Sätt ugnen på 300 grader.
* Häll den rivna osten i 30 små högar på en bakplåtspappersklädd plåt.
* Platta till högarna
* Grädda i ugnen i cirka 5 minuter

Servera med: oliver, små bitar stark korv eller annat liknande tilltugg


MOZZARELLA
Även mozzarellan kommer från Italien, och man brukar säga att den kom till genom ett misstag i en ostfabrik i Neapel. En bit ostmassa föll ned i ett kärl med varmt vatten - och så föddes mozzarella-osten.
Namnet kommer att italienskans "Mozza" som betyder "buffelmjölk".

Även här är det viktigt med äktheten. Den riktiga mozzarellan är gjord på opastöriserad mjölk från vattenbuffel och kallas Mozzarella di latte di bufala. Vill man ha den än finare sorten från Kampanien får man se till att det är en Mozzarella di Bufala Campana.
Men troligen är den mesta mozzarella du stöter på i butik gjord på komjölk.

Smak & utseende:
Vita, svampiga små klumpar med seg konsistens. Smaken är mild, men den äkta varianten på buffelmjölk är skarpare. Köps i rulle som man själv får skiva eller i färdiga små eller större "bollar" inlagd i saltlake.

Använd till:
Klassikern är i en enkel sallad med tomat och basilika, men även i andra typer av sallader och som ingrediens på pizza eller smörgåsar är den vanlig.

BASILIKARÖRA MED MOZZARELLA

Ingredienser:

125 gram mozzarella
2 msk pinjenötter
½ röd chilifrukt
1 silverlök
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 kruka färsk basilika
salt, peppar

Gör så här:
* Rosta pinjenötterna i torr stekpanna tills de fått färg
* Kärna ur och hacka chilin
* Finhacka silverlök och vitlök
* Tärna mozzarellan
* Blanda ost, chili, lök och nötter i en skål
* Hacka basilikan grovt och rör ner
* Häll över olivoljan
* Krydda

Servera : som tillbehör till kall eller varm mat, eller som röra att dippa i eller ha på kex

 Mia Gustavsson: 07-09-02

 


 
> maila crew@bulldozer.nu