[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök

Halloween 2008:
> 5 Halloween-filmer
> 5 Halloween-böcker
> 5 tips för Halloweenfesten
> Så funkar Halloween
> 5 Halloween-recept



>> kök&krök - 5 Halloween-pumpor

5 sätt att använda en Halloweenpumpa

De stora orangefärgade pumporna som säljs i våra butiker så här års användbara till mycket. Den traditionella lyktan börjar bli en riktig klassiker, men pumpa är också fin i matlagningen. Här får du fem tips på vad du kan göra med pumpan när du väl kånkat hem från butiken!


PumpalyktaPUMPALYKTA (JACK O' LANTERN)

Du behöver:
En pumpa
En kort och vass kniv
Ett ljus

Gör så här:
* Börja med att måla ett ansikte på pumpan. Det vanligaste är ett ondskefullt grinande ansikte men man kan lika gärna tänka sig en glad prick eller varför inte ett vackert mönster?
* Skär av ett lock på pumpan. Se till att hålla kniven vågrätt - om man skär uppifrån och ner kan locket ramla ner i pumpan.
* Gröp sedan ur pumpan med en kraftig sked. Fruktköttet kan man spara och använda till matlagning och kärnorna blir goda tilltugg om man tvättar och rostar dem (se recept nedan).
* När pumpan är urgröpt ska mönstret skäras ut. Skär försiktigt i linjerna som du har ritat och sätt i ett ljus. Värmeljus funkar bra i mindre pumpor, i större passar gravljus alldeles utmärkt.
* Ställ sedan ut lyktan i trädgården eller på balkongen och Halloweenstämningen är fixad!


PUMPAPAJ PÅ AMERIKANSKA

Ingredienser:

Deg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk socker
ca 1-2 msk iskallt vatten

Fyllning:
4 dl kokt och mixat pumpakött
3 ägg
2 tsk ingefära
3 tsk kanel
2 dl farinsocker eller råsocker
1/2 tsk salt
1 ½ dl gräddmjölk (hälften av varje)

Gör så här:
* Gör pajdegen och tryck ut i en pajform, gärna en med löstagbar botten.
* Nagga botten med en gaffel och förgrädda i ca 10 min i 200 grader. Sänk sedan ugnen till 175 grader
* Vispa ihop pumpapurén med äggen till en slät smet och blanda sedan i socker, kryddor, salt och gräddmjölk.
* Häll innehållet i pajformen, ställ in i ugnen och grädda 40-45 min, eller tills ytan stannat.
* Servera ljummen med vaniljglass, grädde eller vaniljsås.


ROSTADE PUMPAFRÖN

Gör så här:

* Ta vara på fröna från pumpalyktan, skölj dem och ta bort alla hinnor och allt fruktkött som kan finnas kvar.
* Torka väl och lägg dem sedan i en långpanna och torka dem på svag värme i ugnen tills de är knapriga.
* Strö sedan över några droppar matolja och lite salt och blanda väl. Det är också mycket gott att strö över lite chilipulver. Servera som snacks.

 


PUMPASOPPA

Ingredienser:
1 pumpa (ca 1kg)
4 gula lökar
2 äpplen, skalade och urkärnade och tärnade.
1-2 msk olja, gärna rapsolja
1,4 l buljong – grönsak eller höns.
1 tsk färskriven ingefära
2-3 msk pressad citron eller lime
salt och peppar efter smak
kryddgrönt, t ex persilja

Gör så här:
* Skala pumpan, dela den och ta bort kärnorna.
* Skär köttet i små tärningar och fräs dem med lök och äpple i olja i en gryta.
* Tillsätt buljongen, ingefäran och citrussaften.
* Koka på svag värme tills pumpan är mjuk.
* Mixa soppan slät med mixer eller mixerstav och smaka av med salt och peppar. * Strö över kryddgrönt och servera.


PumpabrödPUMPABRÖD

Ingredienser:
50 gram jäst
2 dl kokt puréad pumpa
2 dl finrivna morötter
5 dl ljummet vatten
2 msk olja, t ex rapsolja
2 msk flytande honung, råsocker eller ljus sirap
2 tsk salt
15-16 dl vetemjöl special
sesamfrön
rågmjöl

Gör så här:
* Koka pumpaköttet mjukt och mixa till puré med lite av spadet.
* Rör ut jästen i det ljumma vattnet och tillsätt pumpapurén, morötterna, oljan, honungen och saltet.
* Arbeta sedan in vetemjölet till en smidig deg.
* Låt jäsa i bunken i 45-60 rund minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
* Ta upp degen och dela i två delar. Forma varje del till runda limpor.
* Klappa in rågmjöl och sesamfrön och skåra med vass kniv.
* Låt jäsa i ca 25-20 minuter och grädda sedan i nedre delen av ugnen i ungefär 40 minuter eller tills bröden är vackert gyllenbruna.



Bitte Assarmo: 08-10-26

 


 
> maila crew@bulldozer.nu