[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök



>> kök&krök - Rabarber & jordgubbar

5 recept med rabarber & jordgubbar

Försommaren smakar jordgubbar och rabarber. Här bjuder Bulldozer på fem lite ovanligare recept om du vill göra nåt annat än rabarberpaj eller äta jordgubbarna naturella med mjölk. Två recept med jordgubbar, två med rabarber och ett med båda. Håll till godo!

JORDGUBBSCARPACCIO MED YOUGHURT

(4 potioner)

Ingredienser:
200 gram vispgrädde
600 gram naturell yoghurt
2 msk socker
1 vaniljstång
400 gram stora jordgubbar
4 msk cointreau eller färskpressad apelsin
50 gram mörk choklad
citronmelissblad

Gör så här:
* Låt yoghurten rinna av en halvtimme genom ett kaffefilter, vispa grädden och blanda yoghurt, grädde och socker tillsammans med frön från en urskrapad vaniljstång.
* Låt stå kallt tills dagen efter.
* Skölj jordgubbarna och skär dem i snygga skivor, inte alltför tunna skivor.
* Lägg ut på portionstallrikar och skvätt över cointreau eller apelsinsaft.
* Låt stå en ½-1 timme i rumstemperatur.
* Skölj en matsked i kallt vatten och skeda upp "ägg" av yoghurtröran på jordgubbarna.
* Smält chokladen och spritsa över tunna chokladsträngar över yoghurtäggen.
* Dekorera med citronmelissblad.


GRATINERADE JORDGUBBAR

(4 potioner)

Ingredienser:
500 gram jordgubbar
2 ägg
salt
2 msk socker
3 msk amaretto
2 msk rostade mandelspån
smör

Gör så här:
*
Skölj och halvera jordgubbarna.
* Smörj ugnsfasta portionsformar med lite smör och fördela jordgubbarna i formarna. Sätt ugnen på 225 grader.
* Vispa äggen med lite salt och sockret till en fluffig kräm.
* Blanda ner amaretto i äggsmeten och häll över jordgubbarna.
* Häll mandelspånen över. Gratinera i mitten av ugnen i cirka 10 minuter till dess att mandelspånen fått färg.

Servera med: vispgrädde eller glass


RABARBERSORBET

(6 portioner)

Ingredienser:
750 gram rabarber
250 ml rosévin
125 ml vatten
100 gram socker
4 msk grenadine
1 äggvita

Gör så här:
* Skölj, putsa och skär rabarbern i mindre bitar.
* Lägg i en kastrull tillsammans med vin och vatten. Låt koka ihop till en simmig sås.
* Pressa det hela genom en sil och blanda med sockret, rör tills sockret smält. Det ska bli ca 500 ml vätska.
* Blanda ner grenadine och uppvispad äggvita.
* Har du ingen glassmaskin så häll det hela i en bytta och ställ i frysen i cirka 4 timmar.
* Ta ut byttan med jämna mellanrum och rör runt bland sorbemassan med en gaffel.
* Vid servering lägg upp sorbeten i vackra skålar.

Servera med: exepelvis färska jordgubbar.


RABABRBERKOMPOTT MED MASCARPONEKRÄM

(4 potioner)

Ingredienser:
500 gram rabarber
100 ml vatten
1 kanelstång
50 gram socker
100 gram hallon
1-2 msk apelsinlikör
½ vaniljstång
250 gram mascarpone
250 gram kesella
3-4 msk mjölk
2 msk socker

Gör så här:
*
Skölj och putsa rabarbern, skär den i mindre bitar och blanda med vatten, kanelstång och socker i en kastrull.
* Koka i cirka 5 minuter till en simmig massa.
* Blanda ner hallon och låt det hela svalna. Ta sedan upp kanelstång och häll i apelsinlikör.
* Snitta en halv vaniljstång och blanda ner fröna i mascarponeosten tillsammans med kesella, mjölk och socker. Rör runt tills allt har fördelat sig.
* Blanda mascarponekräm och rabarberkompott i vackra glas

Servera med: kardemummaskorpor eller några knapriga kex


RABARBER- OCH JORDGUBBSMARMELAD

(4 potioner)

Ingredienser:
½ kg rabarber
1 liter jordgubbar
4 dl socker

Gör så här:
*
Välj helst jordgubbar som är knappt mogna så blir marmeladen mindre lös. Rensa jordgubbarna och dela dem mitt itu.
* Skölj och skala rabarbern om den är grov. Skär i 1-2 cm tjocka bitar.
* Blanda rabarber och jordgubbar med sockret och låt dra ca 1 timme.
* Hetta upp bären långsamt och koka på svag värme utan lock, 10-15 minuter.
* Skaka grytan då och då så att bär och socker blandas och marmeladen blir jämnt upphettad, men rör inte.
* Ta marmeladen från värmen och skumma.
* Låt marmeladen vila ca 15 minuter, rör då och då. Häll upp på rena, varma burkar.
* Sätt på lock och förvara i kylen.

 


 
> maila crew@bulldozer.nu