[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök

Jul 2007 på Bulldozer:
> Nostalgi: Tindra Kristall
> Språka: Ris á la Malta
> Så funkar julfesten
> 5 pepparkaksformar i tiden
> 5 ätbara julklappar
> 5 julfilmer



>> kök&krök - 5 saffransrecept

5 saffransrecept

Julen är starkt förknippad med dofter. Glögg, apelsiner, kryddnejlikor, hyacinter, kanel och saffran. Varför inte sätta gång redan till advent och fylla ditt hus med doften av saffransbak?

Bulldozer bjuder på fem saffrans-recept. Tre bakverk och två efterrätter. Saffranspannkakan är ett gotländskt familjerecept, som givetvis är julens höjdpunkt, men funkar lika bra till fika i en sommarberså. Pannacottan är också gångbar året om. Muffins och skorpor är också obundet av årstid, men passar förstås extra bra till julmust och glögg. Möjligen kan du få lite konstiga blickar om du plockar fram lussekatter till midsommar-kaffet, men så här strax innan tomten knackar på så är det helt acceptabelt att mumsa saffransbullar.

SAFFRANSMUFFINS
(ca: 15 stycken i mellanstora formar)

Ingredienser:
300 gram smör
2 dl strösocker
4 ägg
2 pkt saffran
500 gram mandelmassa
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Gör så här:
* Lägg fram smöret och låt det bli rumsvarmt, under tiden river du mandelmassan på den grova sidan av rivjärnet, så den tar du med fördel direkt ur kylskåpet så den är ganska hård i konsistensen
* Blanda de torra ingredienserna i en bunke
* Vispa sen ihop smöret, äggen och sockret till en porös smet
* Tillsätt äggen och mandelmassan och rör samman
* Tillsätt saffran och blanda allt
* Fördela i muffinsformar, fyll dem till ungefär två tredjedelar
* Grädda i mitten på ugnen 15-20 minuter i 175 grader


SAFFRANSPANNKAKA
(4-6 personer)

Ingredienser:
1 dl sötmandel
1 liter risgrynsgröt
1 paket saffran
3 ägg
2 msk socker
1 ½ del grädde

Gör så här:
* Hacka mandeln grovt
* Blanda gröten och alla andra ingredienser till en smet och häll i mandeln
* Häll smeten i en smord ugnsform och grädda mitt i ugnen på 225 grader i en dryg halvtimme, eller tills smeten stelnat.

Servera med:
Salmbärssylt och vispad grädde. Får du inte tag i salmbär (kallas blåhallon utanför Gotland) kan du med fördel välja björnbärssylt som ligger närmast i smak. Godast att servera varm eller ljummen.


SAFFRANSBULLAR
(ca: 35 st)

Ingredienser:
50 g jäst (för söta degar)
150 g smör
4 dl mjölk
2 pkt saffran
1 ½ dl socker eller 1 ½ dl vit baksirap
250 g lätt-kesella
1 ägg
1 tsk salt
16-17 dl vetemjöl

garnering:
russin
uppvispat ägg till pensling

Gör så här:
* Smält smöret och häll i mjölken, värm till fingerljummen temperatur.
* Smula jästen i en bunke och blanda med degspaden.
* Tillsätt saffran, socker eller sirap, kesella, ägg och salt.
* Arbeta in mjöl tills degen blir blank och smidig. Använd bara så mycket mjöl som behövs.
* Låt jäsa övertäckt ca: 30 minuter.
* Arbeta ut degen på mjölat bakbord. Knåda och kavla ut. Forma lussekatterna och lägg att jäsa på plåt i ytterligare 30 minuter.
* Vispa upp ett ägg och pensla lussebullarna samt garnera med russin.
* Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca: 10 minuter.


SAFFRANSSKORPOR MED MANDEL & CITRON
(ca: 50 stycken)

Ingredienser:
100 g smör
2 ägg
1 paket saffran
50 g mandel
1 ½ dl socker
5 dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
rivet skal av en stor citron

Gör så här:
* Skålla och hacka mandeln
* Vispa socker och ägg fluffigt
* Smält smöret och blanda i saffran. Låt svalna. Blanda sen i detta, mandeln och den rivna citronen i smeten.
* Blanda sedan de torra ingredienserna och tillsätt i smeten lite i taget.
* Rulla degen i 3-4 smala längder och grädda i ugnen på 200 grader i 10 minuter.
* Ta ut ur ugnen och låt svalna lite innan du skär dem i smala, sneda bitar, ca: 1-2 cm breda.
* Rosta skorporna med snittytan uppåt i ugnen. 175 grader i 10 minuter. Vänd skorporna efter halva tiden.


SAFFRANSPANNACOTTA
(4 personer)

Ingredienser:
2 blad gelatin
5 dl grädde
½ dl strösocker
1 paket saffran
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
* Lägg gelantinbladen i kallt vatten i cirka fem minuter.
* Koka under tiden upp grädde och socker.
* Ta kastrullen av plattan, rör ner gelantinet i grädden tills det smälter.
* Rör i vaniljsocker och saffran.
* Häll smeten direkt i serveringsglas och låt stelna i kylen minst fyra timmar.

Servera med:
Skivor av apelsin eller passionsfrukt


Mia Gustavsson: 07-12-01

 


 
> maila crew@bulldozer.nu