[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök



>> kök&krök - 5 goda sallader med frukt

5 goda sallader med frukt

Fruktsallad är en sak, men matiga sallader med frukt som ingrediens är en annan. Improvisera fritt och para ihop din favoritfrukt med matigare ingredienser som räkor, kräftstjärtar, skinka, kalkon, lax, kyckling eller korv. Eller bönor, groddar och linser om du vill hålla salladen helt vegetarisk.
Blanda med ett knippe grönsaker av olika sort. Eller utgå från Bulldozers fem förslag nedan och vidareutveckla din egen fruktiga favoritsallad i sommar.

ANANAS- OCH RÄKSALLAD

(4 potioner)

ananasIngredienser:
500 gram jätteräkor eller andra typer av räkor (skalad vikt)
1 färsk ananas
2 vitlöksklyftor
½ msk olja eller smör
1 salladshuvud
125 gram krabbkött (från burk)
Krasse eller solrosskott till dekoration

Dressing:
3-4 msk majonnäs
4 droppar tabasco
1 msk tomatpuré
Lite riven muskotnöt
Salt och peppar
50 ml ananassaft

Gör så här:
*
Blanda dressingen och låt den stå och mogna.
* Skala och hacka vitlöksklyftorna och fräs dem i olja/smör.
* Riv sallad på ett stort fat, skala ananas och skär i mindre bitar.
* Lägg ut ananas, räkor och krabbkött bland salladen, strössla vitlökshacket och tunna strängar av dressingen, och dekorera med krasse eller solrosskott.

Servera med: resten av dressingen bredvid tillsammans med ett gott bröd, antingen färskt eller rostat.


SALLAD MED ÄPPLE OCH ROTFRUKTER

ÄppleIngredienser:
3 morötter
1 liten bit kålhuvud
1 palsternacka
2 stora syrliga äpplen
1 dl gräddfil eller lättcremefraiche
1-2 msk finriven pepparrot
lite salt och peppar
persilja och/eller salladslök


Gör så här:
* Skala och skär rotfrukterna i tändstickssmala strimlor, så kallade juliennegrönsaker (funkar också att grovriva men det blir snyggare att skära).
* Skala äpplet lite slarvigt och skär det också i tunna strimlor.
* Blanda gräddfil, pepparrotsmängd efter smak och smaka av med salt och färskmalen vitpeppar.
* Blanda grönsakerna tillsammans med såsen och låt stå en stund och mogna. Hacka persilja och strössla över salladen inför servering.
* Dekorera gärna också med tunna strimlor av salladslök.

Gott till sommarens grillkvällar men funkar lika bra till vinterns köttbullar.


SALLAD MED AVOKADO OCH APELSIN

(4 potioner)

apelsinIngredienser:
Sallad:

2 avokado
2 apelsiner
några färska vårlökar eller en rödlök
2 dl kokta puylinser alternativt svarta bönor
4-6 marinerade kronärtskockshjärtan
Blandad sallad
Salladsskott
Svarta oliver

Dressing:
4 msk olivolja
2 msk citronsaft
salt, svartpeppar

Gör så här:

* Sprid ut salladsblad av olika sorter på ett stort fat.
* Dela kronärtsskockshjärtan i mindre bitar och lägg ut dem och linser bland salladen.
* Skiva löken tunt och dela avokadon, ta ur kärnan och skär den sedan i tunna skivor. Lägg ut det bland det andra på fatet.
* Skala apelsinen och skär i hinnfria klyftor, lägg ut apelsinklyftorna på fatet tillsammans med oliver och strö över salladsskott.
* Blanda dressing av olivolja, citronsaft, salt och nymald svartpeppar och droppa dressingen över salladen.



KYCKLING- OCH JORDGUBBSSALLAD

(4 potioner)

JordgubbeIngredienser:
3 kycklingfiléer
salt och cayennepeppar
1 msk honung
2 msk sesamolja
250 gr vit sparris
4 msk vit balsamvinäger
socker och salt
8 msk solrosolja
smör eller olja
4 små endiver
250 gram jordgubbar

Gör så här:
* Krydda kycklingfilén med salt och cayennepeppar, pensla köttet med honung och sesamolja och stek i smör eller olja tills det är genomstekt.
* Koka sparrisen, dela den i mindre bitar.
* Blanda balsamvinäger, lite socker, lite salt och solrosolja och marinera sparrisen i blandningen
* Dela endiverna i mindre bitar, skölj dem och jordgubbar som delas i halvor.
* Blanda dem med strimlad kycklingfilé och sparris i mindre bitar.

Servera med: Färsk baguette


KALKON- OCH MELONSALLAD

(4 potioner)

Ingredienser:
½ honungs- eller gallia-melon
400 gram rökt kalkon
1 gul paprika
1 avokado
1 rödlök
1 knippe rädiisor
körsbärstomater
ruccolasallad
blad av babyspenat
gröna oliver
grovriven parmesan
en handfull rostade solrosfrön

Gör så här:
* Strimla kalkonskivorna, paprika och rödlök.
* Skala, kärna ur och skiva avokadon samt halvera körsbärstomaterna och rädisorna.
* Varva ruccola, spenatblad och melonbitar tillsammans med övriga ingredienser på ett stort fat.
* Strö över en handfull oliver och lite rostade solrosfrön.
* Toppa med grovriven parmesan

Servera med: keso naturell och gärna ett grovt bröd


 
> maila crew@bulldozer.nu