[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök

 

>> kök&krök - recept - Första advent: Adventsfrukost


Adventsfrukost


Tänd första ljuset i adventsljusstaken och mys, antingen allldeles själv eller tillsammans med familjen eller varför inte bjuda in några vänner på frukost. De får en promenad och du slipper gå ut på morgonkvisten.
Låt det bli en lång frukost utan måsten och stress.

Här kommer några tips som kan förgylla vilket frukostbord som helst. Plocka idéer och skapa din frukost. Köp färdiga delikatesser eller njut av att skapa något eget.

DRYCK
Kaffe, te eller varm choklad är väl ett bra sätt att börja dagen. Köp någon god kaffe- eller tesort i en specialaffär och njut av aromerna. Eller gör en riktigt god drickchoklad på mörk choklad.

Drickchoklad
För tre till fyra personer hackar du riktigt mörk god choklad och smälter sakta i en kastrull. I en annan kastrull blandar du 4 dl standardmjölk med 2 dl grädde, en lätt krossad kanelstång och några lättkrossade kardemummakapslar. Värm den varsamt, precis till kokpunkten.
Passa! För det är lätt att mjölken kokar över.
Sila mjölken ner i den smälta chokladen och vispa försiktigt med en handvisp (ingen eldriven variant här) så att allt blandar sig och vispa upp ett lätt skum. Häll upp i små koppar och servera.


BRÖD
Knäckebröd och någon form av grovt bröd, kanske rostat också men framförallt nybakat bröd, som doftar i hela köket.

Kalljäst bröd
Baka bröd är inget man är sugen på en söndagmorgon, men om man slipper bakningen och bara kan ställa in bröden i ugnen då blir det en helt annan grej. Köp bake-off bröd eller knåda en deg på lördag eftermiddag kväll och ställ in i kylskåpet.

Ingredienser:
½ paket jäst (25 gram)
1 tsk salt
5 dl vatten
1 liter vetemjöl
Ev sesamfrön eller solrosfrön

Gör så här:
Rör ut jäst och salt i en bunke. Häll på det kalla vattnet och rör sedan ner mjölet. Det blir en kladdig deg! Täck över bunken med en handduk och ställ svalt över natten. Sätt ugnen på 200 grader, klicka ut degen på en plåt (med bakplåtspapper). Strö över önskade frön, eller låt bli. Grädda cirka 20 minuter.


PÅLÄGG
Några goda ostar, kallskuret och grönsaker är alltid en bra bas. Vill man sedan lyxa till tillvaron lite extra kan man ju fixa till några egna sötsaker.

Aprikosmarmelad
Köp torkade aprikoser, gärna i lösvikt i hälsokosten.
Lägg dem i blöt, cirka ett dygn. Häll av det mesta av vattnet och koka sedan aprikoserna med en halv vaniljstång som är delad på längden.
Koka försiktigt i några minuter tills du har ett väldoftande aprikosmos.
Gör bara så liten mängd att den kommer att ätas upp de närmaste dagarna. Vill du ha den lite sötare så låt lite ljust muscovadosocker koka med.

Björnbärs- eller hallonsylt
Ta ett paket djupfrysta bär (köp, om du inte har egna), och låt dem koka sakta i cirka fem minuter. Tillsätt socker, halva bärmängdens vikt, och koka i ytterligare tio minuter. Skumma noggrant under tiden. Sylten är klar när allt skum är borta. Häll upp varm i en väl rengjord och varm glasburk.

Lemoncurd

Ingredienser:
1 ¾ dl strösocker
75 gram smör
2 citroner
3 ägg

Gör så här:
Häll sockret i en skål, tvätta citronerna (använd ekologiska citroner) och riv skalet utan att få med det vita beska och lägg ner bland sockret. Pressa 3 halvor av citronerna och blanda med socker. Klicka ner det rumsvarma smöret (inte margarin!) och vispa upp tre ägg innan de också läggs ner i skålen.
Koka upp en kastrull med vatten och låt det sjuda, ställ skålen över det sjudande vattnet och rör hela tiden med en slev. Ös upp i ren glasburk. Ät upp inom en vecka, brukar dock inte vara så svårt.


TILLBEHÖR

Yogurt eller fil med flingor funkar bra, koka några ägg eller gör en äggröra. Den kräver lite uppmärksamhet och omsorg men det är väl värt ansträngningen.

Äggröra
Vispa ihop fyra ägg med fyra matskedar vispgrädde, smält en klick smör i en kastrull men låt det inte bli bränt. Häll ner äggblandningen och rör om hela tiden medan röran stelnar. Ta kastrullen från plattan innan röran stelnat helt, salta och vitpeppra varsamt och servera på grovt bröd med en sillbit eller lite lax.


KAKA TILL KAFFET

Orkar och vill man sedan avsluta med en söt kaka till kaffet så passar väl en saffranskaka från kokboken "Sju sorters kakor" bra.

Saffranskaka

Ingredienser:

200 gr smör
1 pkt saffran (samt en sockerbit)
2 ägg
3 dl socker
1 ½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Florsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en slät form, ca 24 cm i diameter. Smält matfettet och låt det svalna. Stöt saffranet i en mortel, gärna med en sockerbit. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och mjölk. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten. Häll den i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Sikta över florsocker vid servering.

Sen är det kanske läge för en lång promenad?




Undrar du nåt om recepten?
Maila gärna till Bulldozer, klicka på maillänken i botten på texten bara.



 
> maila crew@bulldozer.nu