[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kropp&knopp

Münchensurfa:
> www.muenchen.de

Kultursurfa:
> Neue Pinakothek
> Nationalteatern

Matsurfa:
> Augustiner
> Hofbräuhaus

Resesurfa:
> Lufthansa.com

Läs mer:
> Storstadsturism
> Düsseldorf
> Köln

>> hem&hobby - hobby - resa - tyska städer - München


München

I Bayerns "huvudstad" München bor 1,3 miljoner av Tysklands invånare. Den gamla bondebygden där Hitler en gång inledde sin politiska karriär är numer en högteknologisk och dyr storstad som lånat influenser från andra storstäder. Men en och annan karl i lederhosen och de många katolska kyrkorna vittnar om äldre tider.

Vykort från MünchenMünchen är "huvudstad" i Bayern, en delstat dubbelt så stor som Nordrhein-Westfalen med sina 70 000 kvadratmeter yta.
I München bor 1,3 miljoner invånare och i hela delstaten 12, 1 miljoner. Betydligt mer yta att röra sig på än i till exempel Nordrhein-Westfalen.

Från att ha varit en av de fattigare regionerna med i huvudsak jordbruk som den stora inkomsten har Bayern satsat på högteknologisk utveckling och tillhör numera de rikaste bundesländerna och de dyraste. München är en generellt sett den dyraste staden i Tyskland att bo i. För ett övernattningsrum i centrala München betalar du lika mycket som för en trerumslägenhet i centrala Berlin.

I Bayern pratar man tyska och bajerska, det sistnämnda en totalt obegriplig rotvälska fär en utomstående. När jag talade om för en tysk kollega att jag skulle till München på språkkurs så gapskrattade han och sa: "Carin, det är inte Tyskland och de pratar inte tyska. Jag kommer att få lära dig allt på nytt när du kommer tillbaka".
Det är inte ovanligt att se män i lederhosen och hatt med en stor vippande fjäder på stan och på pubarna. Kvinnor i drindlklänningar var lite mer ovanligt men det beror nog mer på att jag var där i februari.

Münchenborna gillar att influeras av andra städers byggnader, ett exempel är Feldherrnhalle som är en kopia av Loggia dei Lanzi i Florens, förutom att kopian är betydligt större.
Här vaktade SS-soldater före och under andra världskriget, och för att passera så var Münchenborna tvungna att göra Hitlerhälsningen. Det fanns dock ett flertal Münchenbor som förbättrade konditionen med en rejäl omväg, bara för att slippa göra den för dem den förhatliga hälsningen.

München är staden där Hitler började sin karriär inom tysk politik och nu senast aktuell i filmen med samma namn som berättar om OS i München då den israeliska OS-truppen blev kidnappad och flera av de kidnappade mördades.

Bayern var en av de regioner föll på amerikanernas "ansvar" efter andra världskriget och det är gott om amerikaner och amerikanska turister i stan.

SHOPPING:
Butiken "Lagom"München är en storstad med många affärer och många gågator i de centrala delarna, som t ex Schwabing eller i området runt Marienplatz. De exklusivare affärerna finns på Brienner strasse och Maximilianstrasse. Här finns också Lagom, en affär med skandinavisk design, som jag sprang på. Men det är väl knappast så att man som svensk köper med sig nåt därifrån hem…till Sverige.

Tyskland stänger igen på söndagar, i princip inga affärer har öppet mer än lokala "Stehcafér" där du kan köpa öl, cigaretter och tidningar. Vissa bagerier har öppet en stund på morgonen så tyskarna kan få färsk bröd även till söndagsfrukosten, men i övrigt är det dött på shoppingfronten. En dag för vila eller museibesök.

KULTUR:
München är en vacker stad med mycket att titta på. I stadskärnan finns 17 katolska kyrkor och numera även en nybyggd synagoga. Protestanterna, de få som finns, har sina kyrkor i periferin, d v s utanför stadskärnan.
Kyrkan Alte Peter är att betrakta som jämngammal med staden München, alltså från mitten av 1100-talet. Ett talessätt säger att så länge som Alte Peter står kvar, finns också münchens och Münchenbornas gemytlighet kvar.

Vykort från MûnchenGamla rådhusbyggnaden, Altes Rathaus, var från 1300-talet men förstördes praktiskt taget helt och hållet under andra världskriget.
Mellan 1953 och 1975 byggde man upp den på nytt, i gammal stil.

Gott om kulturevenemang och muséer finns det också.


Gillar man konst så kan man bl a besöka Neue & Alte Pinakothek.
Man kan också ta lokaltåget till Dachau, för att se ett av nazisternas koncentrationsläger.

München har sitt eget Hollywood med Bavaria-Filmstadt Geiselgasteig och här kan man bland annat se originalrekvisita för filmer som "Das Boat".

Gillar man BMW så finns ett museum på Petuelring 130 dedicerat till biltillverkaren.

En bra bokhandel är Hugendubel.

Cirka en timmes resa från München ligger Schloss Schleissheim som användes som förebild till odjurets slott i Disneys tecknade film "Skönheten och odjuret". Man tar sig lättast dit med bil.

Mitt i stan finns också 366 hektar grönmark, den "engelska trädgården".

ÄTA:
Jag är inte generellt förtjust i tysk mat, men det är väl värt att prova på de olika tyska korvarna. Weisswurst som serveras med senap och bröd är en klassisk rätt i München.

Här finns också gott om invandrare från Italien och mycket bra italienska restauranger, en av dem är Il DottorePettenkofer strasse 8. Här finns också de gigantiska restaurangerna som under Oktoberfesten fylls med över sextusen människor och övrig tid på året har plats för 1500 matgäster, samtidigt.

Hundskugel Münchens äldsta restaurang, Hundskugel är åtminstone från 1440 (då finns det i rättegångsprotokoll nämnt att en dödsdömd fått sin sista måltid just från Hundskugel).
De har en mycket nyckfull värdinna som jobbar där och man slipper bara igenom nålsögat om hon är på humör…vilket hon inte var när vi försökte få plats där.

I München dricker de Weissbier och en oerhört (i mitt tycke) illasmakadande blandning av öl och fanta, Radler!
Själv fastnade jag för det bayerska Frankenvin, ett lite kraftigare vitt vin som är supergott. Det säljs i platta runda flaskor av varierande storlek.

När jag var där i februari kunde jag dessutom frossa i varma kastanjer som säljs i små pappersstrutar från små stånd lite här och var i staden.
En delikatess att rekommendera.

ViktualienmarktViktualienmarkt är en gigantisk torghandel och det är en njutning att gå runt att titta och lukta på allt det goda som är till försäljning och kanske ta en fika på något café runt omkring. Precis i närheten ligger Schrannenhalle som är en inomhusmarknad med restauranger, caféer och en del affärer.
Några caféer som är väl värda ett besök är CadULudwigstrasse 24, AtzingerSchellingstrasse 9 och Café PuckTürkenstrasse 33.

BOENDE:
München är en av de dyraste städerna i Tyskland och det märks bland annat på priserna på hotellrummen. Det jag bodde på hade ett normalpris på över 200 euro natten och det var det definitivt inte värt. Ett B&B där man kan bo för dryga 60 euro natten är Uhland, på Uhlandstrasse 1 eller något dyrare PlatzlSparkassenstrasse (i närheten av Hofbräauhaus)

LOKALA RESOR:
Buss och spårvagn finns, men bor man någorlunda centralt är det enklast att promenera genom stadskärnan.
Man köper biljett i automater på hållplatser eller på vagnen och den skall stämplas för att vara giltig.

RESA:
Münchens flygplats ligger som så många flygplatser en bit utanför stan.
Här trafikerar de flesta stora flygbolag och en del mindre. Ta flygbussen in till stan, tar cirka en timme och kostar strax under tio euro enkel väg eller taxi för 65 euro.


 
> maila crew@bulldozer.nu