[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kropp&knopp

Düsseldorf-surfa:
> www.duesseldorf.de

Kultursurfa:
> Buchhaus Stern-verlag
> Tanzhause NRW
> Deutshce Oper am Rhein
> NRW-forum

Shopping-surfa:
> Cocoon
> Thonet
> Trends
> Furla
> Birkenstock
> Das Krönchen
> Mousseshop
> Ela

Bosurfa:
> Ashley’s garden
> Orangerie
> Burns Art Hotel

Läs mer:
> Storstadsturism
> München
> Köln

>> hem&hobby - hobby - resa - tyska städer - Düsseldorf


Düsseldorf

Huvudstaden i Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein-Westfalen heter Düsseldorf. En fantastisk shoppingstad och fullt med caféer och restauranger med finfin utsikt över Rhein där man kan dricka Altbier.
Eller varför inte ta en tur med linbanan i närbelägna Wuppertal. Den sägs hålla till och med för en elefant.
Jo då, det är testat med ett exemplar från Wuppertals zoo...

Vykort från DüsseldorfDüsseldorf är "huvudstad" i Nordrhein-Westfalen, som är den folkrikaste av Tysklands alla delstater. Nästan 20 miljoner trängs på en inte alltför stor yta, 34 000 kvadratmeter, med ett flertal stora städer praktiskt taget "ihopbyggda".
Düsseldorf, Dortmund, Duisburg, Essen och Bochum är alla hyfsat tätt sammanlänkande. I närheten finns också Köln och Bonn.

Här går också en gräns mellan protestanter och katoliker och ju längre söderut desto fler katoliker. De gillar dessutom att fira sina många helgon med att vara lediga så därför kan det vara helgdag i södra Tyskland men vanlig arbetsdag i de protestantiska delarna av norra Tyskland.

Det är också gott om engelsmän i området, eftersom denna del av Tyskland föll på engelsmännens "ansvar" efter andra världskriget. Bland annat finns engelskspråkig radiostation. Jag hittade den av en slump och fick höra om trafikstörningarna på Autobahn runt Düsseldorf och Köln på praktiskt taget obegriplig cockney.

SHOPPING:
Düsseldorf är kanske inte staden jag skulle rekommendera att åka till som förstaval, men nu har jag bott här till och från i 1 ½ år och kan konstatera att det är en fantastisk shoppingstad.

Här finns allt, från billigt till ofattbar lyx och Prada, Chanel, Cartier m fl har egna butiker på Königsallé (KÖ i folkmun), den stora exklusiva shoppinggatan i Düsseldorf.

Här finns också flera stora gallerior att vandra runt i, bland annat Sevens och Schadowarkaden. På Schadowstrasse finns ett mer brokigt och aningen billigare urval av butiker, men utspridda här och var över stan finns även små roliga butiker och Altstadt är ytterligare ett shoppingområde där barer och restauranger är med och slåss om utrymmet.

Min syster var på jakt efter stövlar när hon hälsade på mig i vintras, vi botaniserade runt i tolv (12!) butiker inom en radie av någon kilometer och då gick vi ändå inte in i alla skoaffärer. Vi missade bl annat Birkenstocks egna butik i Altstadt där man kan hitta fotriktiga skor i fantasifulla utformningar som inte alltid når Sverige.
dm kan man köpa shampo, deodorant och även dinkelmjöl till bra priser. Det är en affärskedja med blandad inriktning även om tonvikten ligger på rengöring/hud/hår.

KULTUR:
Här finns flera olika muséer och ett stort utbud av konstutställningar och konserter. Kolla upp vad som händer i stan innan du åker hit och du kan se och höra på allt från praktiskt taget nakna japanska trumslagare till amerikanska folksångare.

Min älsklingsbokhandel över allt annat (i Tyskland!), Stern-Verlag är ett himmelrike i flera våningar med café på bottenvåningen.
Det är alltid fullt med folk i bokhandeln och man kan hitta det mesta.
Det underlättar om du kan läsa tyska, men de har även böcker och tidningar på engelska.

Är du filmintresserad så finns ett filmmuseum att besöka och gillar man Goethe så har han fått ett eget museum (mer info på Düsseldorfs hemsida)

I vår har det varit en stor utställning i stan med Vivienne Westwoods kläder från 1970-talet. En häftig utställning att kolla in och det är det många som har gjort också, den är mycket välbesökt.

Vill man besöka lite grönare område så tar man spårvagnen till Schloss Benrath och tittar på det rosa slottet och promenerar omkring i den gigantiska parken/grönområdet. Ett uppskattat och lättillgängligt utflyktsmål för Düsseldorfborna.

Tips:
Julmarknad i DüsseldorfJulmarknad i Düsseldorf är väldigt trevligt och ett alternativ till de som ligger närmare kusten och Sverige. Man dricker glühwein och äter rostade kastanjer och kollar in allt som man inte behöver av julgransdekorationer.

ÄTA:
I en stad som denna så finns det gott om internationella restauranger. om man inte är förtjust i tysk husmanskost. "Världens längsta bargata" finns i Altstadt, där krogar och pubar ligger i en lång rad.
I Düsseldorf så dricker man det lokala ölet, Altbier. Att beställa in en Kölsch (Kölns öl) är oftast ingen hit.

Ljumma sommarkvällar så ska man sitta och njuta av den nedgående solen över Rhen och titta på pråmarna som glider förbi i rätt hög hastighet.
Vid Rheinpromenade finns det en lång rad med barer, caféer och restauranger så det är bara att välja. Varma sommardagar kan man få doppa fötterna i vattenbaljor på vissa caféer eller sätta ner fötterna i is som smälter undan i värmen. Varning för tysk kaffe! Det är generellt inte speciellt gott eller tillräckligt starkt för de med svenska kaffevanor.

Tips:
Vill man äta tyskt så finns Das Gasthaus i Hafen, tel 398 39 98, Himmel & Aehd i Derendorf, tel 498 13 61.
Är man sugen på lyxig gourmetmat så är Brens am Kai i Hafen ett säkert kort, tel 300 67 50 eller Victorian i D-Mitte, tel 865 50 22.

BOENDE:
Det här är en stad där jag inte har provat på att bo på hotell, men här finns alla varianter och prisklasser.
Några tips utöver det vanliga är Ashley’s garden, Orangerie eller Burns Art Hotel.

LOKALA RESOR:
I Düsseldorf finns U-bahn (som går under jord i stadskärnan), Strassenbahn och bussar. Biljetterna förköps i automater på hållplatser eller på spårvagnen. På bussen köper man biljett av föraren.
Glöm inte bort att stämpla biljetten för annars är den inte giltig.
Med U-bahn eller Regionalbahn tar du dig smidigt till närliggande städer, och på RE-bahn köper man biljett i förväg och stämplar dem innan man går upp för trapporna till perrongen på stationen.

Tips:
Ta RE-bahn till Wuppertal för bra shopping och för att åka deras linbana som konstruerades som lokaltåg ovan jord på grund av det inte fanns plats för spårvagnar på marken. Den är berömd, bland annat för att Wuppertalborna någon på 1950-talet baxade in en elefant från sitt lokala zoo i en linjebanevagn.

RESA:
Flygplatser i närheten är:
Düsseldorf Flughafen, där kan du ta buss med lokaltaxa två euro in till stan alternativt ta tåget.
Weeze, som är ett gammalt militärflygfält en timmes bussresa från Düsseldorf och som trafikeras av Ryan Air.
Köln/Bonn flughafen, där det går direkttåg mellan Düsseldorf Hauptbahnhof och flygplatsen som tar cirka en halvtimme. Germanwings trafikerar denna flygplats. 
> maila crew@bulldozer.nu