[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kropp&knopp

Köln-surfa:
> www.koeln.de

Läs mer:
> Storstadsturism
> München
> Düsseldorf

>> hem&hobby - hobby - resa - tyska städer - Köln


Köln

Köln grundades av romarna och har sedan varit både under franskt styre och en självständig stadsstat innan preussarna kom och tog över. Den berömda domkyrkan, Kölndomen, bjuder en vidunderlig utsikt och det finns många konstmuséer för den kulturhungrige och många små bryggerier där man kan få testa det lokala ölet för de öltörstiga.

Köln är Tysklands fjärde största stad och är med nästan 1 miljon invånare den största staden i delstaten Nordrhein-Westfalen.
Köln var en av romarrikets sista utposter och har fått sitt namn efter kejsaren Claudius fru Agrippina den yngre, som föddes här 15 e Kristus. Hon bad sin make att upphöja den romerska kolonin till stad, med namnet Colonia Claudia Ara Agrippinensium. Köln är också känd som "Media City" för här finns sedan länge många bokförlag och under de senaste tio åren har ett flertal radio- (5) och tv-stationer (8) etablerat sig i stan.

SHOPPING:
Nästan rätt ut från Hauptbahnhof och Domen så har man gågator där butikerna står på rad och som bara längtar efter dina pengar.
Dyra butiker blandas med billiga "pennymarkt". Några gator att hålla utkik efter är Apostelnstrasse (med lyxiga butiker), Breite Strasse där det också finns gott om butiker, även i Kölns Altstadt finns det shoppingmöjligheter.

KULTUR:
Här finns det gott om muséer att vandra omkring i och så det berömda domen. Katedralen som det har byggts på i århundraden och som fortfarande inte är färdig.
Mäktig och maffig och orkar man är det värt besväret att vandra alla trappstegen upp till toppen för att få en fantastisk utsikt över stan.

Museum Ludwig fokuserar på modern konst men i samma hus finns också Museum Ludwig/Agfa Foto-Historama där foton från de senaste 150 åren presenteras i tre olika gallerier.

Wallraf-Richartz-Museum är det medeltid till impressionism inom konst som ställs ut och de har också en helt fantastisk museishop där det är lätt att förköpa sig.

I Köln finns också ett chokladmuseum, Imhoff-Stollwerck-Museum.
Är man mer inne på dryck finns det många små lokala bryggerier inne i stan där man kan prova öl.

Tips:
Vill man inte åka till Rio eller Venedig för att fira karneval så kan man med fördel åka till Köln, sista veckan innan fastan är det party nästan dygnet runt och "Rosenmontag" (på dagen 40 dagar innan påsk) stänger många företag igen eller arbetar halvdag för att kunna festa loss rejält med stora karnevalståg genom stan.

ÄTA:
Som tur är för mig så finns det gott om internationellt kök i Köln, men man kan alltid prova på den mycket lokala specialiteten "Halbehahn" som för en icke-kölnbo skulle betyda en halv kyckling, men för Kölnbor betyder bitar av holländsk ost, grovt bröd och senap. Ingen större sensation dock.

I Köln så dricker man Kölsch, så beställ inte Altbier (Düsseldorfbornas öl) för det är inte säkert att det uppskattas på den lokala puben.
Som svensk är det inte heller säkert att man uppskattar tyskarnas kaffe, de är betydligt snålare med doseringen än i Sverige.

En öldrickare bör givetvis också prova på någon av de olika barer/Bier gartens som finns i Köln.

Tips:
För ölälskaren finns t ex Em BirkenbäumchenNeuenhöfer Alle 63a, nästgårds med Beethovenpark. Är man mer svag för vin så finns t ex Bacchus, Rathenauplatz 17 eller Weinhaus Viertel Darmstädter Strasse 9 som har fokus på tyska viner.

BOENDE:
Inte heller i Köln har jag provat hotellen, men några tips är Brandenburger Hof för den som vill bo billigt och Wasserturm för de som vill spendera lite mer pengar. Det sistnämnda är som namnet antyder ett gammalt vatterntorn som gjorts om till ett exklusivt hotell.

LOKALA RESOR:
I Köln finns det både spårvagnar och bussar och tydliga anvisningar på hur man går tillväga för att köpa biljett. De kan förköpas på hållplatser eller så använder man automaterna på spårvagnarna. Glöm bara inte bort att stämpla biljetten!

RESA:
Flygplatser i närheten är:
Düsseldorf Flughafen, där du kan ta tåget in till Köln på en halvtimme.
Frankfurt Hahn, som är ett gammalt militärflygfält 1 ½ timmes bussresa från Köln och som trafikeras av Ryan Air.
Köln/Bonn flughafen, där det går direkttåg mellan flygplatsen och Köln Hauptbahnhof på en knapp kvart. Trafikeras av Germanwings. 
> maila crew@bulldozer.nu