[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök


>> kök&krök - djur jag ätit - vårtsvin


Djur jag ätit: vårtsvin
(Barbeque african stylee)

Det hela utspelade sig i landet Afrika för två år sedan, i Tanzania för att vara mer exakt. Vi hade kört från Arusha vid foten av Kilimanjaro till Ngorongoro-kratern i vår hyrda Landrover Defender, kanske den coolaste bilen som existerar.
Grejen var givetvis safari. Bland vansinnigt mycket som fascinerade såsom lejon, noshörningar och elefanter, fanns ett djur som helt klart körde sitt eget race på savannen; vårtsvinet.


Vårtsvinet ser ut som ett litet vildsvin, ett grisliknande djur helt enkelt.
Det där med vårtor vet jag inget om. Med farlig rotation på sin löjliga lilla svans kunde vårtsvinet dyka upp precis var som helst.
Gärna mitt i en flock djur av annan art, hela tiden med en beskäftig uppsyn och med ett till synes helt slumpartat, ologiskt samt energiskt beteende.
Helt uppenbart var att vårtsvinet pockade på uppmärksamhet, ville vara med i gamet, ville se ut som det hade koll på fem tusen zebror, var den som egentligen bestämde. Inget annat djur brydde sig om vårtsvinets pockande fasoner.
En joker i leken på savannen.

Senare samma kväll, på betryggande avstånd från rytande lejon, serverades middagen på hotellet på kraterns kant. Berbeque skulle det vara.
African stylee skulle det visa sig.
Välgrillad, och av kocken duktigt trancherad, var nu vår vän som under dagen charmat och lockat till så många skratt. Inte så beskäftig längre, men ack så välsmakande med stekt potatis och bbq-sås som tillbehör.
Som vildsvin. Lite Asterix-feeling över det hela.


 

Olle Lindkvist
Illustration Vendela Hellstrand
: 03-08-28


 
> maila crew@bulldozer.nu