[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök

Djur jag ätit:
> Vårtsvin
> Bäver
> Komage

>> kök&krök - djur jag ätit - lammöga


Djur jag ätit: Lammöga

Som bördig från Sveriges största ö som vidhäftats med en biö kallad Fårö fick jag alltid höra att "på Gotland äter man väl jättemycket får?".

Sanning att säga hade jag köpt myten om att lamm smakar kofta och hade knappt smakat lammkött innan jag flyttade från ön. (Ja, jag är medveten om att föregående mening kan tolkas både si och så, men det bjuder jag på. Till dessert!).

Min första kontakt med djuret får i bemärkelsen mat var först när jag som student i Uppsala skulle gå på gasque på Gotlands nation, som jag patriotiskt nog tillhörde.
För de inte så studentikosa kan meddelas att gasque är ett slags halvformell suparmiddag i studentvärlden.
Den årliga så kallade lammskalle-gasquen som anordnades av Gotlands nation var vida omtalad. Det som serverades till middag var nämligen en halv lammskalle. Och inget mer. På fatet låg en kokt eller möjligen ugnsgriljerad skalle med öron och ögon kvar. Så mycket ätligt var det inte på, men för den som insisterade fanns det lite ätbart kindkött att mumsa. Men den stora utmaningen var förstås att stå ut med doften och åsynen av lammskallen. Och för de riktigt tuffa - att äta ögat. Det var här agnarna skildes från vetet. De som vågade och de som inte gjorde det.
Styrkt av dryckjom bestämde jag mig för att bli en av de modiga.

Jag hade en erfaren bordsherre som instruerade mig hur allt skulle gå till.
- Tugga tre gånger och svälj! Skölj ner med snaps.
Jag tuggade och tuggade och svalde och svalde igen och svalde igen. Ögat gjorde motstånd...men till sist gick det ner. Med en snaps-skjuts.
Hur det smakade?
Som en lite salt och hal gummiklump. Ingen ätupplevelse som jag rekommenderar till en gourmet.

Men jag hade klarat initiationsriten och var därmed en legitimerad gute. Vad man skall kalla den kalasfulle ålänningen som tog kvällens ögonslukar-rekord med sina 22 inmundigade ögon kan man undra. Fårskalle kanske?

 

 

Mia Gustavsson
Illustration Vendela Hellstrand
: 06-05-05


 
> maila crew@bulldozer.nu