[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök

Djur jag ätit:
> Vårtsvin
> Bäver
> Komage
> Lammöga

>> kök&krök - djur jag ätit - Haralds småplock


Djur jag ätit: Haralds småplock

Som femte bulldozer-medarbetare ut att berätta om min mest udda matupplevelse har jag problem att hitta ett djur som känns spännande nog, och som dessutom är behäftat med en bra anekdot.

Jag har ju ätit bäver förstås.
Grillad på stenåldersvis i norrlands inland.
Visserligen har jag ätit krokodil också, men det var på en resturang i Göteborg. Själva djuret är ganska mjällt i köttet men inte så särdeles spännande i smaken.
Då föredrar jag björn, ett mustigt viltkött som serverades i underbar gryta på saligen hädangågna ryska resturangen Petrushka i Göteborg. Men björnen var värmländsk.

Bläckfisk är något jag alltid har tyckt om, och då kan jag mer eller mindre garantera er ett alltid.
Jag var bara något år gammal när min mor tog mig med på semester i Marrocko. Även om mor varit förståndig och packat barnmatsburkar i en stor väska så vägrade jag äta den ofarliga svenska maten.
Istället åt jag enbart friterade bläckfiskarmar i en vecka.
Sen dess har jag ätit en hel del bläckfisk. Bläckfisksushi, bläckfisksashimi, thailändsk bläckfisksoppa och bläckfisk i sitt eget bläck.
Allt med god aptit. Den åttaarmade bläckfisken är ett av havets smartaste djur, så egentligen borde man lämna den i fred, men den smakar ju så gott. Konsistensen är dock som gammal innerslang.
Få djur är så sega som bläckfisk.

Sniglar är en fransk delikatess som äts lite var stans. Jag har ätit det i Paris, vilket är rätt sätt, och i min studentlya, vilket är fel sätt.
Snigeln är nog det enda djur som är segare än bläckfisken. Det är som att äta en liten salt gummikula. Det går åt rätt mycket vitlökssmör och vitlöksbröd för att man skall kunna lura sig till att tycka att det är gott.

Ostron däremot är ganska gott, eller ja... det smakar som en salt snorlobba med citron. Men på ett behagligt sätt.
Givetvis finns det, precis som med snigel, ett rätt och ett fel sätt att äta ostron. Fast skillnaden är att fel sätt inte är lika katastrofalt.
Rätt sätt, är att äta ostronen direkt i hamnen i en liten fiskeby i Bretange. Glöm det där nyrika tramset med champagne och Operakällaren.
Ät ostronen när de är som färskast.
Eller, för viss del, i din studentlya med en PET-flaska cider och en kompis.

Harald Åberg
Illustration Vendela Hellstrand
: 06-05-05


 
> maila crew@bulldozer.nu