[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kropp&knopp

Läs mer:
> Liten flugfiske-ordlista

Flugfiske-surfa:
> Loop Flyfish
> Sage Flyfish
> Scott flyrods
> Simms fishing
> LB Flugfiske
> Flugfiske
> Rackelhanen

 

>> hem&hobby - hobby - flugfiske

Konsten att placera en fluga

Flickan och fisken
Flicka med fisk.

Om någon sagt till mig för fem år sedan att jag i år skulle tillbringa en vecka i Norge fiskandes flera timmar om dagen, så hade jag skrattat både länge och väl.
Hur kommer det sig då att jag i somras helt frivilligt ägnade min fritid åt en sak som flugfiske?

Efter flera traumatiska upplevelser i barndomen var mitt intresse för fiske om inte lika med noll, så näst intill.
Det är så att min syster och jag har en fisketokig kusin som såg till att det på varje semester hos farmor och farfar i Norrland fiskades ordentligt.
Vi utrustades med en pinne till spö, rev, kork och rejäl krok, medan kusin hade teleskopspö med rulle, pennflöte och små nätta krokar.
Där satt syrran och jag timme efter timme och väntade på att någon liten förvirrad mört eller abborre skulle hitta förbi kusinens känsliga utrustning och faktiskt kroka så hårt på våra, att man såg något hända med flötet.
Hem fick man inte gå förrän kusin fått så många fiskar han ansåg vara lämpligt eller i allafall fler än oss.
Ve den som blev pinknödig i båten och ville in till land.

Nu mera vet jag att Loop, Sage och Scott är väldigt bra spön.
Simms har de snyggaste vadarna, att CDC, hackel och Cone Caddis har med flugbindning att göra.
Jag har inte bara ett spinnspö, utan är även stolt ägare av ett par andasvadare, flugspö och väst.
Hur gick nu detta till?
Jo, jag träffade min pojkvän som är intresserad av fiske.
Eller intresserad är nog fel uttryck, "kan inte vara utan" är nog mer rätt.
Han bevisade att fiske inte behöver vara en pinne och jätteflöte och att man faktiskt kan få större fisk än löja.

1. Nybörjarförnedring på gräs
Efter en mjukstart med spinnspö tyckte han då att jag var redo för att undervisas i konsten att placera en fluga.
Det är inte bara att veva på som en tok och dynga ut alltihopa.
Alla ni som har sett filmen "Där floden flyter fram" med Brad Pitt har en liten aning om hur det bör se ut.
Linan skall gå i en jämn båge och sedan avslutas kastet så att all lina skjuts ut till önskat vak. Eller som nybörjare, till önskad grästuva.
Eftersom det allt som oftast är så att de som redan kan flugfiska envisas med att en nybörjare bör göra sina första försök att kasta på en gräsmatta.
Jag började alltså min bana som flugfiskare på gräsmattan utanför lägenheten med förvånade grannar och kvarterets samtliga katter som publik.
Min teori är att de som redan kan bara vill ge igen för att de själva blev förnedrade på en offentlig gräsmatta som nybörjare.

2. Den jävliga naturen
När du sedan skall ut och praktisera ute i verkligheten har naturen alla möjliga sätt att jävlas med dig. Först måste du på de flesta ställen där det flugfiskas vada ut en bit i vattnet. Det innebär ibland att hoppa på stenar som är både hala, kantiga och längre ifrån varandra än din maximala steglängd. Har du väl klarat dig torr och helskinnad ut, så tänk på att om du inte känner till stället så bra är det en fördel att ta dig in innan det blir mörkt.

3. Den onda kroken
Sedan är det själva kastet.
Det börjar så bra, men så börjar det blåsa lite. Linan ser ut som en åtta i luften och skjuter ut och lägger sig i en liten hög ungefär två meter framför dig. Eller så går linan i vattnet både bak och fram, vilket gör att din eventuella fångst flyr långt innan du ens fått iväg flugan. Blåser det mycket kan det också vara en god ide att sätta på sig solglasögon och keps eller liknande för att skydda ansiktet mot kroken. Det är lätt hänt att vinden tar linan och du får ditt eget öra på kroken, mindre angenämt. Kolla då och då att flugan inte fastnat i tafsen eller linan, vilket är lätt hänt.

4. Att inte lyssna på det örat
Räkna alltid med att ständigt få goda råd och tillrop av förbipasserande eller din läromästare. Kan bli tjatigt i längden, men skyll då på att du inte uppfattade vad som sades eftersom älven brusade så högt.
Nicka och le medan du drömmer dig bort.

5. Snygga flugor och fula insekter
När du väl fått ut flugan skall du om du står i strömmande vatten menda (se till att linan är efter flugan) så att flugan flyter fritt.
Har du nu valt rätt fluga, det finns lite att välja på, ökar dina chanser att få napp. Blir jag mycket villrådig i mitt val av fluga brukar jag ta en snygg, ibland funkar det.
Det är alltid kul om man får fisk och samtliga flugfiskare i närheten frågar vilken fluga du hade och du glatt meddelar att du hade den där snygga.
Är man seriös så tittar man naturligtvis på de insekter som finns vid vattnet och väljer en fluga som är så lik orginalen som möjligt.

Lotta och havet
Där fisken flyter fram starring Lotta Lundblad.

6. Flytmedel och motryck
Nu trodde du kanske att du kunde stå och bara njuta av att du fått i väg lina och fluga så snyggt, men icke!
Det är svårt få fisk utan motryck och detta måste sättas in i precis rätt sekund.
Du måste alltså hålla koll på din fluga och se om det kommer en fisk eller om du har en fluga som går under vattenytan, känna minsta lilla ryck.
Om det inte varit på någon fisk efter några kast så bör du byta fluga.
Fisken kan vara väldigt kräsen och inte alls äta just den sländan du valt för tillfället.
Då är det bara att bita ihop och stå mitt ute i forsen och knyta på nya flugor tills du listat ut vad fiskarna föredrar att äta just då.
Sedan är det förstås inte bara att göra en kärringknut och slänga ut flugan som den är. Det skall vara en särskild knut och flugan skall i vissa fall gnidas med flytmedel som ökar dess flytförmåga.

7. Storleken har betydelse...
När du då till slut fått upp en fisk, så finns det på de flesta fiskeställen regler om hur stor fisken måste vara för att du skall få behålla den eller hur många du får ta upp. På en del ställen gäller endast "Catch and Release" - fånga och släppa alltså.
Däremot går det bra att hålla upp fisken så att du kan fotografera din triumf innan du släpper tillbaka den.
Fotografera fisken med något som gör den mätbar, tex spöt om du vill visa och berätta om din stora fångst för riktiga entusiaster.
Gäller det bara familjealbumet så kan jag rekomendera att du håller ut fisken en bra bit framför dig, så att fisken kommer nära kameran, då blir din fångst mer imponerande.

8. Blodsockerfall och Brad Pitt
Ett bra råd till nybörjare är att alltid se till att fikat kommer med i packningen. Som något ovan orkar man inte fiska sex till tio timmar i sträck oavsett hur många vak man ser. Det är ju lite onödigt att åka i vattnet av rent blodsockerfall.
En bra räddning om du står där det är jobbigt att vada ut och in är att ha en chokladbit i västen och något att dricka om inte vattnet omkring dig duger.
Ha också alltid ett bälte på vadarbyxorna så att de inte vattenfylls och drar ner dig om du skulle trilla i där det är djupt eller strömt.
Om du är tjej glöm inte att pinka innan du tar på dig hela munderingen för den är jobbig att ta av och myggor som brukar hålla till vid fiskevatten älskar en blek rumpa.

I början får du ofta stå och titta på hur mycket fisk alla andra får, medan du inte fattar varför du själv inte får något.
Där tror jag i och för sig att tjejer klarar det bättre än killar. Men visst är det kul när det äntligen sitter något som sprattlar i andra änden som bevisar att du gjorde allt rätt ... eller fick en korkad fisk.
Fick mina första harrar på flugspö i år och är mycket stolt.

Det finns tusentals olika tankar och regler om och hur en fluga skall placeras, men övning ger färdighet som man säger.
Det finns även gott om "Put and Take"-vatten (sjöar där man planterar in fisk, oftast regnbåge) runt om i landet där fisken inte är lika svårflörtad som det jag har beskrivit. Där kan du oftast stå på land eller bryggor som gör att du slipper investera i ett par vadarbyxor det första du gör.
Om inte detta låter lockande så hyr gärna "Där floden flyter fram".
Pitt är ju också trevlig att vila ögonen på.

Lycka till!


text & bilder Lotta Lundblad
: 01-11-18


 
> maila crew@bulldozer.nu