[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kropp&knopp

Läs mer:
> Fråga doktorn om bröstvårtor
> Fråga doktorn om snor
> Fråga doktorn om svarta fingrar

 

>> kropp&knopp - fråga doktorn

Fråga doktorn - om hicka

Det har kommit till vår kännedom att folk inte tror att "fråga doktorn" är en seriös frågespalt och att läsarna tror att det är någon lekman på redaktionen som går under pseudonymen Rigmor Mortis.
Så är dock icke fallet utan vår alldeles egna doktor är faktiskt en riktig läkare med utbildning och allt.
Så har du en fråga om kroppsliga eller själsliga åkommor, maila
fragadoktorn@bulldozer.nu

Nu över till den aktuella frågan:

Varför hickar man?

mvh
en undrande

Svar:
Hej undrande!
En hickning kan även kallas för en diafragmakontravibration, eller på latin singultus. Det är helt enkelt en kramp i mellangärdet, där den så kallade diafragmamuskeln sitter, som är inblandad i andningsrörleserna.

När denna muskel krampar störs inandningen och man får en avbrutet luftflöde som ger det typiska hickljudet. Som vid alla andra kramper är det vanligt förekommande till exempel efter nedkylning såsom efter ett glas kallt vatten.
En del kan få hicka efter att ha druckit för mycket alkohol och det kan bero på flera saker, allt i från nedkylning till att hjärnan påverkats. Man kan även hicka av andra orsaker till exempel efter virusinfektioner eller annan retning i bukhålan.
Hicka är för det mesta övergående, men har man en ihållande hicka som sträcker sig över mer än en vecka bör man utredas vidare och jag uppmanar därför alla att söka läkare vid långvarig hicka!

Eder
Rigmor Mortis

 


03-03-04 
> maila crew@bulldozer.nu