[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kropp&knopp

Läs mer:
> Fråga doktorn om bröstvårtor
> Fråga doktorn om snor
> Fråga doktorn om svarta fingrar
> Fråga doktorn om hicka
> Fråga doktorn om kramp

 

>> kropp&knopp - fråga doktorn

Fråga doktorn - om hygien

Vår alldeles egna doktor svarar glatt på allehanda frågor om kroppsliga och själsliga åkommor. Har du en fråga maila fragadoktorn@bulldozer.nu

Nu över till den aktuella frågan:

Vad är normalhygien?
Nu för tiden duschar folk minst en gång om dagen, många kanske duschar 2-3 gånger om de tränat eller skall på party. Gamlingar på äldrevården verkar få vara glada om de får en dusch var fjortonde dag. Visserligen är dödligheten hög där, men det kanske inte beror på det?
Och förr i tiden badade man till jul & midsommar och verkar ha klarat sig bra med det. Vad är rent medicinskt det bästa för kroppen när det gäller hygien?

mvh
*lagom svettig*

Svar:
Det är lite olika begrepp som tas upp här... man dristar sig ju gärna att ur begreppsfilosofisk synpunkt ta upp begreppet normalt! Vad som är normalt är ju kulturellt betingat och varierar således från kultur till kultur. Man kan väl ändå säga att vi i detta land sannolikt tvättar oss för ofta, alldeles för ofta, gärna med tvål dessutom. Det är väl för de flesta kutym att duscha en gång om dagen. I vår kultur bör man ju helst inte lukta människa, till exempel fett hår eller armsvett. Detta är ju lukter som förmedlar vissa biokemiska budskap. Nu förvränger man budskapen men parfymer istället.

Att ur medicinsk synpunkt belysa hygienens värde är framför allt ur smittosympunkt, god handhygien om man själv har en infektion till exempel.
Mycket smittspridning kan ju stoppas om man tänker sig för vid exempelvis mathantering, att tvätta händerna efter toalettbesök och liknande. Men som sagt så länge vi inte vill veta av våra kroppsodörer så kommer duschande och parfymerande att pågå. Några extrema snuskhumrar är till exempel Mao Zedong och Ludvig XVI, den förre tvättade aldrig underlivet utan "lät olika kvinnors safter skölja rent" hans infekterade organ. Den senare tvättade sig inte en enda gång, men han använde istället parfym. I kulturer som lever utan tillgång till rinnande vatten och ff a ej har tillgång till sötvatten är det rent av oförståeligt att människor tvättar sig i dricksvatten!!!
Extrema människor åt andra hållet tenderar ju ofta att lida av någon psykisk sjukdom till exempel neurotiska besvär och tvångssyndrom, där man som exempel tvättar händerna tills huden brister.
Det slutliga svaret är således att det är upp till en själv hur mycket man vill tvätta sig, men de flesta människor vill ju känna sig fräscha och inte lukta svett. Och så doktorns lilla uppmaning: Tvätta händerna efter toalettbesök och när ni kommer hem. Det är ett bra sätt att undvika magsjukor och liknande!

Eder
Rigmor Mortis

 


03-12-13 
> maila crew@bulldozer.nu