[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kropp&knopp

Läs mer:
> Fråga doktorn om bröstvårtor
> Fråga doktorn om snor
> Fråga doktorn om svarta fingrar
> Fråga doktorn om hicka
> Fråga doktorn om kramp
> Fråga doktorn om normalhygien

 

>> kropp&knopp - fråga doktorn

Fråga doktorn - om hygien 2

Vår alldeles egna doktor svarar glatt på allehanda frågor om kroppsliga och själsliga åkommor. Vi vill specifikt påpeka att vår doktor faktiskt är doktor på riktigt. Har du en fråga maila fragadoktorn@bulldozer.nu

Nu över till den aktuella frågan:

Vad gör vi åt vår sons aversion mot att duscha?
"Hej har idag ställts inför en fråga från min sonhustru.
Min son är 35 år och går INTE in i duschen utan tillsägelse från sin sambo!!!
Vad kan detta bero på? Han hävdar att han inte utsatt sig för någon kroppslig ansträngning och därför inte behöver duscha.
Det kan gå upp till 4-5 dagar mellan duschningarna.
När de är bortbjudna verkar det som att han gör allt annat och sedan skyller på att han inte hinner duscha...
När han efter påpekan duschat får hans sambo påpeka att han ska rolla sig under armarna. Hon har också påpekat att hon tycker att det är så mysigt när han luktar gott. Detta har nu kommit att påverka det sexuella förhållandet också. Mycket förståligt för övrigt. Paret har inga barn och sambon tycker ju att det är svårt att skaffa barn när en 35-åring inte sköter sin egen hygien.
Så till vår gemensamma fråga:
Hur närmar vi oss problemet utan att skada vår son rent känslomässigt. För det kan ju inte vara behagligt att folk talar om att man inte sköter sin hygien.
*Mycket tacksamma för svar!*

Svar:
Hmm, onekligen en mycket svår fråga måste jag säga.
Man behöver ju inte vara doktor för att besvara denna fråga egentligen, men visst finns det faktiskt en rent (obs rent!) medicinsk aspekt på snusk.
Det är ju en bra grogrund för diverse mikroorganismer som verkligen kan ställa till det i form av svampinfektioner på fötter och i underliv, eller för att inte tala om bölder i huden. Dessutom finns det parasiter som gillar hudflagor och snaskigt hudfett att leva av och dit hör t ex skabb och löss.
Det verkar som om han inte förstår att det förväntas av en vuxen i vårt samhälle att man duschar åtminstone varannan dag och tvättar sig under armarna varje dag.
Jag tycker att hans sambo borde använda sig av ett tyngre artilleri av argument för att han skall hålla sin hygien. En annan variant kan ju vara hot eller ultimatum t ex separation om ingen ändring.
En lösning för hennes del vore kanske att ha romantiska badaftnar eller varför inte sex i duschen som ett alternativ?

Tillslut kan man ju inte låta bli att undra om det finns någon bakomliggande orsak som är relaterad till själva handlingen, dvs tex att det är jobbigt att duscha, obehagligt med vatten på kroppen osv eller finns det rentav en fobi?
Vattuskräck i ordets rätta mening?
Det är alltid ett känsligt läge när det gäller personliga dofter och hygien.
Ni känner ju trots allt er son bäst och borde veta hur han reagerar. Kanske kräver det t o m att ni behöver gå så långt att samtalsterapi vore lämpligt, i synnerhet om det rör sig om en fobi!
Hur är det med hans luktsinne?
Vissa män uppfattar inte alls dofter som kvinnor gör. Att försöka påpeka lite diskret, som ni skriver, med positiv förstärkning av vissa handlingar (syftar på: roll-on luktar gott) kan ju vara en början.
Eftersom han är 35-årsåldern är det ju svårt för mig att säga till dig som förälder: ta det lugnt, det går över med åren, för det gör nog tyvärr inte det. Risken är snarare stor att det blir värre. Ett försök till rationellt resonemang alternativt samtalsterapi tror jag är den rätta metoden.
Det finns tyvärr inga utarbetade vårdprogram eller andra fyrkantiga metoder att hänvisa till så ni får använda fantasin. Ibland kan trots allt en direkt konfrontation, trots att det kan uppfattas som kränkande, faktiskt leda till en förändring, förhoppningsvis åt rätt håll. I detta fall tycker jag att det är värt ett försök.

I vått och torrt
I hygienias tjänst
Dr Såpa

 


04-02-18 
> maila crew@bulldozer.nu