[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kropp&knopp

Läs mer:
> Fråga doktorn om bröstvårtor
> Fråga doktorn om snor
> Fråga doktorn om svarta fingrar
> Fråga doktorn om hicka
> Fråga doktorn om kramp
> Fråga doktorn om normalhygien
> Fråga doktorn om hygien 2
> Fråga doktorn om solbränna

 

>> kropp&knopp - fråga doktorn

Fråga doktorn - om bröstmjölk

Vår alldeles egna doktor svarar glatt på allehanda frågor om kroppsliga och själsliga åkommor. Vi vill specifikt påpeka att vår doktor faktiskt är doktor på riktigt. Har du en fråga maila fragadoktorn@bulldozer.nu

Nu över till den aktuella frågan:

Kan man producera bröstmjölk utan att amma?
"Vad är det som gör att en kvinna kan börja producera bröstmjölk trots att hon inte är gravid? Vad är det som händer i kroppen och vad beror det på?
Kan avslutandet med p-piller ha något med saken att göra?"

"Undrande"

Svar: Oj tentamensfråga! Det är flera orsaker till det, de flesta beror ju på de bröstkörtelstimulerande hormonernas verkan förstås, men även ihärdigt sugande på bröstvårtorna kan, tro det eller ej, starta mjölkproduktion.
Jag har däremot ingen uppgift på om detta gäller för kvinnor som ännu ej varit gravida och därvid inte har utmognade bröstkörtlar.
Kvinnan har ett ganska komplicerat hormonellt mönster som styr menscykeln som p-piller delvis simulerar. I många s k kombinationspiller finns det en större mängd av de hormoner som kvinnan normalt utsöndrar vid graviditet och på så sätt luras kroppen tro att den är gravid, men de hormoner som styr bröstmjölkproduktionen kommer inte igång, eftersom den signalen inte finns för den kommer från det befruktade ägget.
En del kvinnor anger som biverkan av p-piller bröstförstoring, som (tyvärr tycker en del) oftast går tillbaka vid avlutande av medicinering, men åter igen ingen mjölkproduktion.
Har man råkat ut för det tycker jag absolut att man skall gå till doktorn och lämna prover, det kan vara en bakomliggande orsak som bör åtgärdas.

Eder
Rigmor Mortis

 


04-08-24 
> maila crew@bulldozer.nu