[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök

Glutenintolerans-länkar:
> Celiaki: Om gulten
> Livsmedelssverige: Om gluten
> Oldana.se

>> kök&krök - recept - specialkost - glutenintolerans


Hjälp! Vad skall jag bjuda på till middag?
Del 3 - Glutenintolerans


Glutenintolerans, eller celiaki, är en tarmsjukdom som gör att tunntarmens slemhinna skadas av ett protein som heter gluten som finns i vete, råg och korn (när det gäller havre så har det gjorts forskning på huruvida vuxna glutenintoleranta kan äta havre eller ej, men det är oftast något som den enskilde individen kan prova i samråd med sin läkare).
Tarmen kan inte suga upp näring och slutar att fungerar helt eller delvis.

När man fått diagnosen glutenintolerant så gäller det att för resten av livet avstå från produkter med gluten i. Vilket kan vara nog så komplicerat i det dagliga livet.
Man kan till exempel inte ens köpa fiskpinnar (fast jag tror att det numera finns en glutenfri variant även där) eftersom de paneras i ströbröd som innehåller gluten. Idag kan man hyfsat tidigt ställa rätt dignos för barn, då sjukdomen vanligen bryter ut innan tre års ålder, medan symptomen hos vuxna kan vara mer diffusa och svåra att definiera. Oftast har man dock lidit av glutenintolerans sedan barndomen, utan att ha fått rätt diagnos ställd. Man räknar med att ett barn av 250 har celiaki, medan det inte finns några säkra siffror för hur många vuxna som lider av sjukdomen. Detta är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna i Sverige och även vanligt förekommande i större delen av världen, utom i Asien och Afrika.

GLUTENFRI MIDDAG

Bokomslag "Baka Glutenfritt"Förrätt:
VÅFFLA MED SALT TILLBEHÖR

VÅFFLOR
(ca: 8 laggar)


Ingredienser:
Våfflor
2 ägg
3 dl mjölk
2 msk olja eller smält matfett
3 dl majsstärkelse, Maizena
2 tsk bakpulver
2 krm salt

Tillbehör:
Gräddfil/creme fraiche
Hackad rödlök
Löj- eller stenbitsrom
Ev räkor
Dillkvist

Gör så här:
* Vispa äggen. Tillsätt lite av mjölken och oljan.
* Blanda majsstärkelse, bakpulver och salt.
* Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt resten av mjölken.
* Vispa tills smeten är helt slät.
* Pensla våffeljärnet med lite olja eller matfett. Det behöver man i regel bara göra till första laggen.
* Häll på en del av smeten, kläm ihop och grädda tills våfflan är gyllenfärgad.
* Lägg de färdiga våfflorna på ungsgaller och håll dem varma, ca 100 grader, tills de serveras.
* Servera med ovan nämnda tillbehör, antingen genom att dekorera våfflorna eller låta var och en göra sin egen komposition.

(Receptet är hämtat ur "Baka glutenfritt matbröd, kakor och tårtor" av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson, ICAförlaget)


Huvudrätt:
ITALIENSKA BIFFAR
(4 stycken)

Ingredienser:

500 gram kalvfärs
salt, svartpeppar
2 dl crème fraiche
2 msk Maizena
2 tsk tomatpuré
4 skivor parmaskinka
4 skivor ost
salvia (färsk el torkad)
2 msk smör el margarin

Sås:
2 dl vitt vin
2 dl crème fraiche
salt, svartpeppar
4 msk klippt gräslök

Gör så här:
* Arbeta samman färsen med salt och peppar, samt tillsätt crème fraiche och majsstärkelsen till jämn smet.
* Skölj ett smörgåspapper i kallt vatten och platta ut färsen till en fyrkant på det
* Dela den i åtta lika stora delar och bred tomatpuré på fyra av rutorna.
* Lägg på skinka, ost och salvia och täck med de återstående färsrutorna. Tryck till skarvarna.
* Bryn biffarna i smöret på medelvärme tills köttet är helt genomstekt.
* Lyft ur biffarna ur stekpannan och häll av stekfettet.
* Gör nu såsen. Häll i vin och crème fraiche och koka ihop till lagom tjocklek. Smaksätt med salt, peppar och gräslök.

Servera biffar och sås med:
Nykokt glutenfri pasta och blandad sallad.

(Receptet är hämtat ur "Glutenfria kokboken" av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson , ICAförlaget)


Efterrätt:
OSTBRICKA MED FRUKT OCH SMÅRGÅSKEX

SMÖRGÅSKEX
(20 st)


Bokomslag "Baka Glutenfritt"Ingredienser:
ca: 3 dl grov glutenfri mjölblandning
2 dl hirsflingor
1 tsk kummin
½ tsk hjorthornssalt
1-2 krm salt
75 gr smör eller margarin
1 msk honung
ca ½ dl vatten

Gör så här:
* Lägg mjölblandning, hirsflingor, kummin, hjorthornssalt och salt i matberedarens skål.
* Skär matfettet i små tärningar och tillsätt dem.
* Starta maskinen och låt den gå tills allt är finfördelat.
* Tillsätt honung och vatten.
* Låt maskinen gå tills allt är väl blandat och en slät deg bildas.
* Ta upp degen och låt den vila i kylskåp en stund.
* Strö lite mjölblandning på arbetsbänken och kavla ut degen tunt, 2-3 mm.
* Börja kavlingen med en slät kavel och avsluta med kruskavel.
* Sporra eller skär ut rektangulära kex, 6x8 cm.
* Lägg försiktigt över dem på en plåt klädd med bakplåtspapper.
* Nagga med en gaffel.
* Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 8-9 minuter.
* Låt kexen kallna på plant underlag.
* Förvara dem i burk, torrt och mörkt.

Servera med:
Välj tre till fyra sorters ostar att servera.
Päron i skivor och vindruvor är gott till.

(Receptet är hämtat ur "Baka glutenfritt matbröd, kakor och tårtor" av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson, ICAförlaget)


Till kaffet:
TÅRTA

Bokomslag "Baka Glutenfritt"KARINS DAJMTÅRTA

Ingredienser:
Botten:
100 gram sötmandel
50 gram smör eller margarin
1 ägg
2½ dl socker
2 msk potatismjöl
2 äggvitor

Fyllning:
3 dl vispgrädde
1 påse dajmkulor (100 gr)

Garnering:
¾ dl kakao
½ dl socker
¾ dl vatten
1 msk smör eller margarin
dajmkulor

Gör så här:
Bottnar:
* Mal mandeln.
* Smält matfett och låt det svalna.
* Rör samman ägg och socker.
* Blanda mandel och potatismjöl.
* Rör ner blandningen i smeten och tillsätt matfett.
* Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
* Rita fyra cirklar, cirka 20 cm i diameter på bakplåtspapper.
* Bred ut smeten jämnt i cirklarna.
* Grädda mitt i 200 grader i 10-15 minuter.
* Låt bottnarna svalna innan de lossas från papperet.

Fyllning:
* Vispa grädden.
* Krossa dajmkulorna. Spara cirka 1 matsked till garnering. Blanda ner resten i grädden.
* Bred grädden över tre bottnar och lägg ihop dem.
* Lägg den fjärde ovanpå.

Garnering:
* Blanda kakao, socker och vatten i en kastrull.
* Låt blandningen koka under omrörning tills den är ganska tjock.
* Tillsätt matfett och rör tills glasyren är helt slät. Låt den svalna något.
* Bred glasyren på tårtan och strö på dajmkulor.
* Låt dajmtårtan stå kallt en stund före serveringen.

(Receptet är hämtat ur "Baka glutenfritt matbröd, kakor och tårtor" av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson, ICAförlaget)


Recepten i artikeln är hämtade från följande kokböcker:

"Baka glutenfritt matbröd, kakor och tårtor" av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson (ICAförlaget)

"Glutenfria kokboken" av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson ,(ICAförlaget)



 
> maila crew@bulldozer.nu