[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök

Läs mer:
> Grilltips for dummies
> Grillspettan och andra fiskar


>> kök&krök - tips - grillfest


Grillfest!


På sommaren ska man grilla och då menas det inte att sätta ugnen på grill utan det ska göras utomhus, med grillkol och briketter, halvråa köttbitar och mygg som kalasar på dig när du tappert försöker knapra i dig korv med sotfläckar som inte ens ketchupen kan dölja.

Bulldozer hjälper dig på traven när det gäller goda marinader, goda drycker och goda efterrätter och goda starters att tugga på i väntan på att det äntligen blir dags att slänga på köttbiten utan att den för den skull blir uppbränd.

Nuförtiden behöver man inte investera i en dyr grill som används fyra gånger per år, endast sommartid och bara tar plats resten av tiden. Kolla in engångsgrillarna som finns i handeln.

STARTERS

Om värden eller värdinnan har otur med tändvätska och grillkol eller bara blivit "lite försenade med att tända grillen" så har de förhoppningsvis tänkt på att gäster som är hungriga lätt blir lite griniga och serverar något att tugga på i väntan på en saftigt grillad köttbit. Man ska inte bli mätt, bara få värsta hungern stillad så att man kan agera socialt belevad i sällskapet.
Här kommer några förslag på lämpliga tilltugg:

GRÖNSAKSSTAVAR MED DIP:
Klassikern grönsaker i stavar med någon god dipsås funkar alltid.
Du kan ta nästan vilka grönsaker som helst, men några välbeprövade är morötter, gurka, champinjoner, selleri, blomkål och minimajs. Färska rädisor och körsbärstomater är också ett tips. Men var inte rädd för att experimentera med de grönsaker du har till hands.

Dipsås 1:
Dela en aubergine, salta lätt på den och låt den stå så i en halvtimme.
Häll av vätskan.
Grilla den i ugnen tills köttet mjuknar alt skiva och stek i stekpannan.
Ta bort skalet, blanda med lite vitlök, en gnutta salt och creme fraiche till dipkonsistens.

Dipsås 2:
Mixa matlagningsyogurt/keso och fetaost/getost och krydda med t ex lite oregano och cayennepeppar. 250 gram yoghurt och 150 gram ost är lagom proportioner.

Dipsås 3:
Gör en tzatziki (se recept nedan).

Snabb-dip:
Köp fördiga mixer och blanda ut med gräddfil eller yoghurt om du vill göra livet enkelt.

ROSTADE MANDLAR, KIKÄRTOR & SOLROSFRÖN:
Alla tre sorterna kan förberedas och serveras avsvalnade.
Lägg mandeln på en plåt och sätt ugnen på 225 grader, skvätt över lite olja och salt, gärna olika varianter av salt. Rosta i ugn 5-10 minuter.
Håll utkik för vidbrändhet.
Är du ambitiös så skållar och skalar du mandlarna först men det är överkurs.

Kikärtorna rostas i lite olja i stekpanna eller i ugn och kryddas med lite starka kryddor, paprika, chilipeppar etc.
Vakta dem så de inte får för mycket färg och tänk på att använda KOKTA kikärtor.

Solrosfrön skakar du i en torr stekpanna på spisen tills du börjar skymta en gnutta färg på fröna, skvätt ev över några droppar soja.

KÖRSBÄRSTOMATER MED OST:
Körsbärstomater som fått ett hack av vassa kniven och en liten ostbit på sig, t ex lite getost, grönmögelost eller bara en klassisk bit grevé.

MOZARELLA-SALLAD:
Mozarella i skivor varvade med tomat är också en variant, stänk på lite svartpeppar, olivolja och balsamvinäger.

Oliver, nachos, grissini och salta pinnar är för klassiska för att ens nämnas här…


PÅ GRILLEN

HAMBURGERTALLRIK:

Gör så här:
Blanda 500 gram köttfärs, en liten gul lök, ett ägg (och eventuellt en kokt kall potatis om det finns), ½ dl yoghurt (naturell eller matlagnings-) samt salt och vitpeppar. Forma biffar.
Blanda 1 dl ananasjuice (från en burk med ananasringar), 2-3 msk soja, 2 finhackade vitlöksklyftor, ½ dl finhackad lök, 1 msk sambal oelek.
Pensla biffarna med marinad och lite olja.
Grilla dem!
Tillbehör:
Grillade ananasskivor, grillade tomathalvor, grönsallad samt dressing. Istället för pommes frites kan du ta chips (gärna lantchips) eller potatissallad.
Dryck:
Öl eller alkoholfri variant

FLÄSKKARRÉ ELLER FLINTASTEK:

Gör så här:
Blanda en marinad av ¾ dl olivolja, en citron (pressa ur saften), rejält med svartpeppar, oregano (2 tsk torkad eller 2 msk färsk) och 3 skivade vitlöksklyftor.
Lägg ner köttet i marinaden och låt marinera minst några timmar.
Tillbehör:
Tzatziki på 2 dl yoghurt (matlagnings- eller avrunnen naturell), ½ gurka, lite salt, 1 stor pressad vitlöksklyfta & oregano. Riv gurkan och lägg den i en sil med saltet och låt rinna av. Blanda sen med övriga ingredienser.
Koka hela vitlöksklyftor i vatten ca fem minuter, skala dem och trä på spett varvat med paprika i olika färger, pensla med olja, grilla. Krydda.
Skär bakpotatis i stora skivor, ca 1-2 cm breda och pensla med olja och grilla dem. Krydda med salt och peppar. Obligatorisk grönsallad samt oliver.
Dryck:
Öl, retsina, vitt vin eller valfritt alkoholfritt alternativ.

KYCKLINGFILÉ

Gör så här:
Skär en kycklingfilé per person i bitar, blanda en marinad (för 500 gram kött) på 2 msk olja, 2 msk pressad citron, 1 tsk soja samt 1 tsk salvia.
Marinera köttet. Trä det sedan på ett spett, varva med zucchini i skivor och gärna färska salviablad. Salta och svartpeppra.
Grilla spetten och strö riven parmesanost över.
Tillbehör:
Skär baguette i skivor, pensla med olivolja, vitlök och strö över parmesanost, grilla dem. Sallad på kokt kall pasta, avocado, körsbärstomater, rödlök och gurka. Blanda en marinaden (fast utan soja) och häll över salladen.
Gröna salladsblad till.
Dryck:
Testa både ett lätt rött vin och vitt. Vill du ha rosé, köp Systemets färdiga, mixtra inte själv.

EXOTISK LAX

Gör så här:
600 gram laxfile i snygga skivor marineras i: 1 msk olja, 2 msk pressad lime, 1 msk råsocker, 1 tsk riven färsk ingefära, salt och cayennepeppar.
Skiva purjolök och ananas och trä på spett, pensla i marinaden och grilla.
Tillbehör:
Ris.
En sås på 1 dl matlagningsyoghurt, 1 dl mango chutney, 2 msk finhackad färsk lök, 1 tsk riven ingefära, salt och peppar.
Förvällda sockerärtor.
Grönsallad.
Dryck:
Ett vitt vin eller ljust öl, för att inte tala om det alkoholfria alternativet.
Ett mycket gott alternativ som finns på hälsokostbutiker är Amé i olika smaker. En snygg flaska med vinliknande alkoholfri vätska som är godare än den vanliga söta cidern till maten.

BIFF

Gör så här:
Blanda 1 dl öl, 1 msk soja, 1 msk olja, svartpeppar, 1 vitlöksklyfta, 1 msk svartvinbärsgele eller koncentrerad saft, 1 tsk timjan och eventuellt några krossade enbär. Skär 500 gr biff i lagom bitar, marinera.
Trä sedan på spett varvat med skivor av rödlök.
Tillbehör:
Potatissallad på 800 gram färskpotatis, 1 knippa rädisor, 1 knippa salladslök samt 1 knippa persilja.
Blanda en dressing på 4 msk olivolja, 2 msk vitvinsvinäger, salt och peppar.
Dryck:
Lite kraftigare vin kanske, utan att för den skull påminna om mörka vinterkvällar och rustika köttgrytor.


EFTERRÄTTER

Efter allt grillande så kan det behövas lite sval efterrätt att lugna ner de marinadindränkta och grillkryddechockade smaklökarna med:

PARFAIT

(6-8 personer)
Ingredienser:
4 äggulor
1 dl socker
3 dl vispgrädde
½-1 dl valfri smaksättning (t ex nån god likör, hallon eller jordgubbar)
Gör så här:
Vispa äggulor och socker. Vispa vispgrädden. Blanda ihop tillsammans med smaksättningen. Häll i portionsformar. Frys. Ta fram ca 10 min före servering, garnera med t ex färska frukter.
Servera i plastmuggar eller glas.

ENKEL SMULPAJ
(ca: 4 personer)
Ingredienser:
5 dl frukt eller bär
ca 2 msk socker (beroende på hur sura/söta frukterna/bären är)
eventuellt 2 msk potatismjöl (beroende på hur vattniga frukterna/bären är)
Gör så här:
Skär i lämpliga bitar, lägg dem i en ugnssäker form, strö över salt och evenyuellt potatismjöl.
Krossa sex digestivekex, smält 25 gr smör och blanda med kexkrosset.
Smaksätt med ½ tsk kanel, ingefära, vanilj eller något annat som verkar gott till.
Grädda i nedre delen av ugnen 225 grader ca 15-20 minuter.
Servera glass till.

Dryck:
Var lite bakvänd och servera bål till efterrätten.
Skär lite smaskiga och inte alltför vattniga frukter i bitar.
Blanda i en skål med saft, vin, Ramlösa.

Sen så kan det kanske behövas en kopp kaffe…


TEMA-TIPS

Efter allehanda vinprovningar, choklad- och whiskyprovningar är det inte dags för en ketchupprovning?

Samla ett gäng runt grillen, köp en rejäl mängd med grillkorv (kanske lite prinskorvar för att inte bli alltför mätt), korvbröd och ladda med så många olika varianter av ketchup som det finns. (För överkursaren laddas det med senapsvarianter.) Grilla, smeta ut lite ketchup…njut!

Dryck: Öl eller coca-cola


Carin Thärnström : 02-06-21


 
> maila crew@bulldozer.nu