[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök

Läs mer:
> Grillfest
> Grillspettan och andra fiskar

>> kök&krök - tips - grilltips for dummies


Grilltips for dummies


Oavsett vad du har för typ av grill, en engångsgrill för under femtiolappen, en genomsnittlig kolgrill för under tusenlappen eller en lyxig gasolgrill för en månadslön så finns det några saker du skall tänka på.
Grillvett har inget med kostnaden av grillen att göra, även om det så klart underlättar att ha flotta grejer till hands när man leker grillmästare.

Steg 1 - Grillplatsen:
Först och främst skall du se till att grillen står stadigt på ett plant underlag och utan brännbara föremål i närheten.
Att sätta engångsgrillen på ett utemöblemang av trä och gå in och hämta köttet i lägenheten tre trappor upp lagom när lågorna börjar slå upp (som de sluga grannarna på vår gård där totalt grillförbud råder brukar göra) kan anses som så nära hjärnsläpp man kan komma.
Inte heller är det slugt att ställa en sån grill direkt på en knastertorr gräsmatta.
Ställ gärna din grill på stenplattor, asfalt eller liknande material.
Att grilla på balkongen brukar inte vara populärt hos grannarna och inte heller kännas som ett lämpligt alternativ säkerhetsmässigt.
Skaffa i så fall en elgrill eller ta helt enkelt och traska iväg till närmaste grönområde med grillen när det suger i grilltarmen.
Har du en stor och flott grill är det kanske inte lika svårt att hitta en ok grillplats.
Inte direkt intill husväggen eller precis intill stammen på det 200-åriga uttorkade äppelträdet kanske räcker som riktlinjer.
Använd ditt sunda förnuft (om du har nåt, i annat fall kanske du kan be nån vuxen om hjälp med grillandet) och inse att allt som i vanliga fall är lättantänt eller eldfarligt även är det när du satt fjutt på grillen och slappnat av med en kall pilsner, eller fem.

Steg 2 - Tändningen:
Att visa sig på styva linan med tändvätskan i högsta hugg kan vara en näsbränna som slutar på akuten.
Använd sparsamt och med sans. Använd grillstickor eller tändblock.
Ha gärna en flaska eller hink med vatten till hands om olyckan är framme.
Finlirarna kör med en blomspruta med vatten för att kväsa tillfälligt uppflammande lågor som hotar den perfekt grillade biffen.
Grill med lock är också fiffigt, dels för att ge köttet mer grillsmak och dels för att grillångorna slipper göra omkringsittande tårögda och genomrökta redan innan maten serveras.
Dessutom kan man i värsta fall kväsa lågorna med det.

Steg 3 - Överkurs för prettogrillaren:
För lyxlirarna rekommenderar TV-kockar och andra kännare att man blandar i kryddor och olika träspån i grillglöden för att få olika smak på köttet. Lägg exempelvis färska örtkryddor som timjan och rosmarin i en liten aluminumback på glöden. Enbär är ett annat tips. Bitar av citrusfrukt-skal är annat man kan testa. Träspån av al eller hickory skall också ge en speciell röksmak (de skall blötläggas innan) och det tar förstås bäst om du har en grill med lock så att du kan "röka" köttet riktigt ordentligt.
Att stå med cigaretten och blossa över grillen är en white trash-variant.

Steg 4 - Lugn & fin:
Tänd grillen i god tid och stressa inte, lägg inte på köttet förrän glöden är tillräckligt varm.
När ytan på kolen eller briketterna är gråaktig är det dags att grilla.
Det är alltid bra att ha ett höj- och sänkbart galler på grillen så att du har möjlighet att reglera värmen på något sätt.
Undvik marinader med socker som ofta blir brända om man inte har absolut full koll på värmen, vilket är minst sagt svårt om du inte har termostat på grillen.
För mycket flott, köttsaft och marinad kvar på det du grillar droppar gärna ner på kolen och får lågor att slå upp. Torka av så mycket du kan och lyft helt enkelt av gallret från grillen en stund tills lågorna lagt sig så slipper du få svartbränt kött.
Vad du skall ha för marinad och hur länge köttet skall ligga i den är en helt annan fråga som du kan ta ställning till själv.
En del låter köttet ligga dagar i nån konstfärdig sörja med exotiska ingredienser, andra köper en färdig flaska grilljox och penslar på strax innan köttet smälls på grillen.

Steg 5 - Köttet är klart när det är klart:
Det är smart att skära köttet omsorgsfullt i ungefär lika stora bitar så de blir klara ungefär samtidigt.
Om du gör spett så se till att inte blanda saker som har olika lång grilltid.
Skrumpnade paprikabitar och rått kött i kombination är ingen hit.
Kyckling som blir klar snabbt eller små bitar kött varvat med stora grönsaksbitar funkar också bra.
Om du har engångsspett i trä så lägg dem i blöt innan du skall grilla så blir de inte så brända.
Metallspett smörjs med fördel in med lite olja för att maten lättare skall lossna när du grillat klart.
När det gäller kött så är 150-200 gram en lagom portion per person oavsett om du kör med hela köttbitar eller på spett.

Flytta det som börjar bli klart till kanten på grillen där det är lite mindre värme och fyll inte grillen överfull med köttbitar, spett och grillkorv för då konkurrerar de om värmen. Grilla hellre i omgångar.
Hur länge köttet skall ligga på beror förstås på värme, vilken sorts grill du har och hur tjockt köttet är.
5-20 minuter kan det skilja mellan ett kycklingspett och en ordentlig flintastek.
Ha lämpliga bestick att använda när du vänder på köttet eller flyttar på gallret.
Grilltång och grillvante är grundkit.
Ta inte med händerna eller peta med vanliga köksbestick.
Om du skall skära i köttet för att se om det är klart, lyft av det på ett fat bredvid eller långt ut på gallret. Köttsaften kan droppa ner i glöden och få lågorna att slå upp.

Steg 6 - Gissa vem som går ut med soporna:
Se alltid till att grillen är ordentligt slocknad innan du lämnar den åt sitt öde.
Häll gärna vatten på glöden för säkerhets skull. Kasta absolut inte engångsgrillen i soporna (puckogrannar!!!) utan låt den stå och svalna på säkert ställe minst några timmar. Om du grillar på en offentlig plats måste du givetvis se till att få med dig allt grillskräp därifrån och inte ens säkerhets-aspekten kan rucka på det.




 

Text: Mia Gustavsson
Illustration: Harald Åberg
: 02-06-21


 
> maila crew@bulldozer.nu