[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök

Läs mer:
> Grilltips for dummies
> Grillfest

>> kök&krök - tips - grillspett


Grillspettan och andra fiskar


Jag är lite av en grillspettsfanatiker.
Stora blodiga köttbitar eller trist grillkorv är inte min melodi, inte ens mört lammkött eller en laxkotlett hör till mina favoriter i grilltider.
Precis som jag älskar buffé, julbord, fyra-för-tio, tre små rätter, Kinderägg och meze så är "lite av varje" min pryl.
Varför nöja sig med en sak, när man kan få många?

Mina grillspett baserar sig sällan på uttänkta recept eller idéer snodda från flotta mattidningar. Jag plockar lite av varje av mina favoritgrönsaker, dränker in det i marinad med vitlök, smäller på lite kött eller kyckling och grillar.
Och det blir alltid sjukt gott och de med stora rosa flintastekar och en burk av Konsums majonnäs-stinna potatissallad sneglar alltid lystet på mina fräscha grönsaksspett.
Med ett schysst grillspett kan man slå världen med häpnad, som marinad-Conny skulle ha sagt.

Eftersom jag är så himla bussig och utgår från att ingen har den minsta gnutta fantasi själv så tänkte jag tipsa om bra saker att ha på sitt grillspett.
Om det är du som är värd/värdinna varför inte sätta fram skålar med olika typer av kött och fisk, samt grönsaker och några olika typer av marinad och låta dina gäster blanda efter eget tycke och smak?
Annars kan du ju hemma i lugn och ro trä smarriga kombinationer på dina spett, lägga dem i marinad och ta med i en plastpåse till "bring your own"-grillpartyt och räkna med avundsjuka blickar från de mindre fantasifulla.

Se till så att allt du trär på spettet har ungefär samma tillagningstid.
Träspett bör blötas innan så att de inte blir så brända och metallspett smörjas in med olja så att ingredienserna inte fastnar så hårt utan går lätt att ta av på tallriken när spettet är klart.

KÖTT & KYCKLING:
Du kan använda i princip vilket kött du vill men i vanlig ordning är det det svennelyxiga sorter som är godast: fläskfilé, oxfilé och entrecote.
Men har du inte råd går det lika bra med t ex skinka, benfri kotlett, karré, sidfläsk eller kassler.

När du hör ordet lammkött är det inte säkert att du kombinerar det just med grillspett eller kött överhuvudtaget, men de som är lite grillkunniga påstår att det är bland det bästa man grilla. Varför inte testa det på ditt spett?

Väljer man lövbiff kan man smöra skivorna med nån typ av smaksatt, bredbar dessertost och rulla ihop till små rullar som man trär på spettet.

Kyckling är alltid gott, men se till att det blir genomgrillat.
Det är verkligen INTE mysigt eller hälsosamt med rosa kycklingkött.

Viltkött är en annan sak man lätt glömmer, som går jättebra att ha på spettet om man råkar ha tillgång till det. Bör dock möras ordentligt genom att ligga riktigt länge i marinad. Över ett dygn rekommenderas.

FISK & SKALDJUR:
När det gäller fisk så är fet, fast fisk att föredra.
Lax är perfekt både för att grilla i kotlettbitar och på spett.
Hälleflundra, tonfisk och marulk skall tydligen också funka bra i grilltider.

Räkor (då skall det givetvis vara den stora variantern, typ tigerräkor annars kan det vara knepigt att få dem att sitta kvar på spettet) eller pilgrimsmusslor varvat med fisk gör ett riktigt somrigt havsmat-spett.
Lime är en bra ingrediens till fisk - och skaldjursmarinaden.

FÄRS:
Kött- eller nötfärs med kryddning av t ex vitlök, timjan och andra örtkryddor går bra att trycka fast på spett så att det blir ett slags kebabspett.

VEGO:
Vegetariska spett är antingen bara att varva massor av grönsaker eller så kan man givetvis grilla lagom stora tofubitar varvat med sitt favorit-grönfoder.

BARNSLIGT & VUXET:
För barnen kan det funka att ha prinskorvsbitar, köttbullar eller falukorv på spettet. Vill man ha en vuxen smak är det bara att välja starka och kryddiga korvar istället. Det finns ju ett stort utbud av såna numera som chorizo, kabanoss och bratwurst till exempel.

GRÖNSAKER:
När det gäller grönsaker är det i princip bara att ta vad man känner sig sugen på och som funkar på spett. Vissa grönsaker och potatisbitar kan må bra av att förkokas innan man sätter dem på sitt grillspett, men de skall inte vara mjuka utan bara förkokta.
Cocktailtomater eller tomatklyftor (kan dock vara svårt att få att sitta kvar)
Hela champinjoner
Röd, grön och gul paprika i bitar
Lök, gul eller röd, i klyftor eller hela smålökar
Purjolöksbitar
Hela vitlöksklyftor
Squashbitar
Auberginebitar
Minimajs eller skivor av majskolv

FRUKT:
Passar bra till efterrätts-spettet eller att kombinera med kött- och grönsaker.
Äpple är välbeprövat ihop med korv. Banan är smarrigt till kyckling och papaya är spännande på fiskspett. Men det går bra att blanda lite som man tycker.
Ananas
Banan
Apelsin
Äpple
Papaya
Torkade aprikoser

ÖVERKURS:
Syltlök
Soltorkade tomater
Jalapenjos
Pepperoni
Oliver


 

Mia Gustavsson : 02-06-21


 
> maila crew@bulldozer.nu