[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kropp&knopp

Tantsnusk-surfa:
> Harlequin.se
> Eharlequin.com

Läs fler Maria-krönikor:
> Vardagens dilemman
> Varför måste man ha en åsikt?
> Singel - paradis eller pest?

>> kropp&knopp - krönika - tantsnusk

Våga värna tantsnusket!

Hej, jag heter Maria och jag läser Harlequin-böcker.
Fast alltså bara när jag inte har något annat att läsa.
Och bara för att förlaget envisas med att skicka erbjudanden om att vinna pengar och få gratis böcker till mig hela tiden.
Och bara när jag är hemma och ingen annan ser mig...

Alla känner till förlaget Harlequin och de flesta av kvinnligt kön har garanterat plöjt igenom åtminstone en romantisk historia.
Till och med min sambo läste mina medhavda på semestern förra året.
Massor av lättlästa, ofta småsnuskiga och alltid romantiska pocketböcker säljs varje år, men konstigt nog är det ingen som läser dem.
Ställ frågan i din bekantskapskrets får du själv se.
Eller varför inte ställa den till dig själv? Det anses skamligt att läsa simpel kiosklitteratur, har du dessutom mage att tycka om det är du litterärt missanpassad.

Det var när jag började läsa på universitetet som jag upptäckte detta balsam för en faktaspäckad och överkokt hjärna i tentamenstider.
Harlequin erbjuder flera olika serier och jag fastnade snabbt för Historik.
Min svaghet för svunna tider där klänningarna var magnifika, balerna många och en lord gjorde skäl för namnet får här sitt lystmäte mättat.
Serien Romantik är den vanligaste, Blaze och Passion är vad man kallar riktigt tantsnusk. Duett skildrar sjukhusmiljöer och Bestseller lockar med amerikanska författare från försäljningslistornas topp.

Storyn varierar men har alltid samma utgångspunkt: Den fattiga men ack så vackra kvinnan blir kär i den sanslöst rike och stilige mannen, eller tvärtom.
En förbjuden kärlekshistoria med klassiska ingredienser som intriger, svek och missförstånd mynnar ut i ett ultralyckligt och romantiskt skimrande leva - lyckliga - i - alla - sina - dagar - slut.
300 sidor förutsägbar, lite smålarvig romantik - en perfekt motpol till stressigt jobb, skola eller bara en tråkig vardag.

Jag köper begagnade Harlequin-böcker, de brukar kosta runt en tia styck.
Jag tackar ja till erbjudandet som dimper ned i brevlådan om gratis böcker mot att jag svara på en enkät. Det händer till och med att jag köper dem till ordinarie pris ibland, men då skall jag vara bra sugen...

Denna typ av litteratur tillför inget till din kunskapsbank och lämnar inga bestående intryck. Däremot är dessa lättsamma historier i vackra miljöer med lyckliga slut skön avkoppling för en romantisk själ. Författarna lär inte vinna Pulitzer-priset, men det knappast heller målet. De underhåller miljontals läsare runt om hela världen och det gör det bra.

Nu skall jag sjunka ned i soffan med chokladpralinerna på lagom avstånd och avnjuta "Skandalen på Steepwood".
Det finns många sätt att varva ned på, detta är en av de trevligare!


 


Maria Lägnert : 03-03-03 
> maila crew@bulldozer.nu