[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kropp&knopp

Läs mer:
> Konsten att placera en fluga
> Vårfiske på Västkusten


 

>> hem&hobby - hobby - isfiske

Att filosofera på is

Det finns lika många sätt att tackla vinter och kyla som det finns människor.
En del förskansar sig inomhus och går inte utanför dörren utan att det är absolut nödvändigt. Andra längtar så förtvivlat efter solen och ljuset att de lägger sig frivilligt i en cancerframkallande låda med konstgjort ljus för att få lite värme.
Sedan finns de som utan fruktan, på allvar menar att det tillhör livets ljusaste stunder att få sitta på en fällstol vid ett hål i -20°C och snålblåst.

Att ägna sig åt isfiske kräver, liksom flugfiske, sina förberedelser - men det har sina tjusningar. Här spelar förstås vädret en stor roll, men som mamma alltid hävdat så finns det inget dåligt väder bara dåliga kläder.
När det gäller isfiske så finns det i alla fall inget som heter för varma kläder. Däremot är det bra om dina kläder tål både kyla väta och vind, för det blir alltid kallt att sitta still.

Lotta på vinterfiske
En av många tusenbröder som fastnade på min krok.

Klädseln
För isfiske behöver du inte så mycket förkunskaper, men du behöver lite olika prylar för att få en angenäm dag. För det första fryser du mer om värmen från kroppen försvinner ut vid huvudet, fötterna eller händerna.
Se därför till att du har en rejäl mössa på knoppen, handskar och skor med tjock sula. De bör vara vattentåliga eftersom det ofta ligger snö eller vatten på isen.

Tumvantar är varmast för händerna, men väldigt svåra att fiska med.
Ett par hyggliga fingerhanskar är enligt mig en bra lösning alternativt att du har dubbelt på händerna, ett par fingervantar för rörlighet och ett par tumvantar för kylan om det behövs.
De riktiga entusiasterna kör naturligtvis handsklöst för att känna fiskens minsta rörelse, men om du inte är väldigt okänslig för köld bör du inte prova den metoden.

På kroppen är lager på lager under och en hel overall längst ut helt rätt .
Då slipper du att vinden letar sig in i mellan kläderna.
Allra bäst är förstås en flytoverall, de ger skydd mot vind och kyla samtidigt som den om du skulle trilla i en vak hjälper dig att flyta. De är lite dyra, men fiskar du mycket året om är det en billig livförsäkring.
Ett godkänt alternativ är annars en skoteroverall eller om du har tillgång till arbetskläder som är gjorda för riktig kyla, fräcka skidkläder fungerar mindre bra.

Dubbarna
Som de flesta är medvetna om så bör du aldrig gå ut på en is utan isdubbar.
Är du osäker på isen och är ensam kan du också knyta ett snöre runt ett träd och om dig själv så du kan dra dig upp om olyckan varit framme.
Bäst är förstås att alltid vara minst två när man isfiskar.

Borren
För att komma åt fisken över huvudtaget så måste du ha en isborr.
Det går även att yxa upp en vak om du vill svettas ordentligt.
Borren finns i varierande märken och kvaliteter, men smidigast är om den är ihopfällbat och att skären är utbytbara.
De kostar lite mer, men har du någon gång dragit borren i en sten eller berg, så är det mycket lättare att byta ut enbart skären!
Isborren är också utmärkt till att kolla hur tjock isen är.
Börja med att borra ett hål ett tiotal meter från stranden för att se hur isen ser ut, borra sedan med jämna mellanrum längre ut. Det finns också elektriska varianter av isborr, men för oss vanliga hobbyfiskare så är det inte fel att få upp värmen emellanåt genom att få borra ett nytt hål.
Jag brukar göra några knäböj samtidigt (ser roligt ut, men är effektivt) så hela kroppen får röra sig.

Isens tjocklek & säkerheten
Hur avgör man då om isen är tillräckligt tjock?
Jo, det är bra att veta hur vädret har varit innan.
Har det varit tö eller kallt? Har det snöat mycket? Blåste det mycket när isen la sig eller har det blåst kraftigt samtidigt som det varit töväder.
Om det varit kallt länge, så gör det inget för isen om det är plusgrader några dagar. Har det snöat mycket på isen kan det ha bildats ett tryck som gör att snön närmast isen smälter och bildar ett slaskvattenlager på isen.
Detta är obehagligt att gå på eftersom det känns som du sjunker ner i isen, men det är som sagt snön som smält och inte isen.
Det som däremot är farligt är strömmar eller om det någonstans strömmar ut eller till varmare vatten som gör isen svag utan att det syns uppifrån.
Om det är kärnis, dvs att isen fått frysa till utan att det blåst för mycket och att det varit kallt under en längre period, så räcker det att den är cirka 5 centimeter annars bör den vara cirka 10 centimeter eller mer.
Är du osäker på isen, välj då att inte gå ut på den.
Du dör inte av att hamna i vattnet, du dör om du får panik och inte kan ta dig ur vattnet. Känner du till vattnet väl, men är osäker på isen, så håll dig till grundare vatten, det finns fisk där med och du blir blöt till midjan om du går igenom.

Betet
När du isfiskar använder du dig i de flesta fall av maggot, som är fluglarver och finns i varierande färger. Du köper dem lättast på burk i en sportfiskeaffär.
Det är inte helt angenämt att sätta ner fingrarna i en burk med kryllande larver, men klarar du att sätta daggmask på kroken så bör du inte ha några problem.
Du måste dock se till att hålla maggotburken hyfsat varm, dels för att de små maggotarna inte skall frysa ihjäl och dels för att de skall sprattla när de kommer ner i vattnet.
En del garvade isfiskare förvarar således sina maggotar i munnen för bästa resultat. Inget jag skulle rekommendera för nybörjaren.

Vinterfiskare
En isborr och något att sitta på är bra att ha när man isfiskar..

Fiskeställningen
En fördel med isfiske är att du kan rigga pilken (spöt) i förväg, så när som på maggoten. Eftersom pilken är så liten och lätt, så är den inget problem att få ner i ryggsäcken. Du kan med fördel ha en ryggsäck kombinerat med fällstol så har du alla dina saker i ett.
Något att sitta på är ett måste om du inte tillhör de som tycker att man bör ligga ner på mage och titta ner i hålet för att få riktig närkontakt.
Sitter du så kommer du upp från isen och förutsatt att du har riktigt på dig så behöver du inget särskilt att sitta på, men ligger du måste du ha något varmt i mellan till exempel en djurfäll eller termounderlag.
Det finns också de som har vindskydd och riktig stol med armstöd och kopphållare eller olika hemmabyggen. Jag har hört talas om dem som har små lätta hus som de flyttar ut på isen, vilket ger en behaglig temperatur, men det kräver dock att du fiskar vid ungefär samma ställe jämt för att vara effektivt.

Fisket
Nu till själva fisket.
Efter att ha borrat ett trevligt hål och släppt ner din lilla krok (oftast trekrok) med ett par maggotar på, släpper du lina tills du känner att linan slappar och du nått botten.
Då lyfter du upp spöt och rullar upp cirka tre varv, så att maggotarna hänger en bit över botten. Sedan är det bara att göra små ryck och hoppas att du retat en fisk att hugga.
Den vanligaste fisken för isfiske är abborre, men du kan också fiska mört, gös, gädda, röding och öring.

Om du vill effektivisera fisket lite kan du rigga ett så kallat angeldon.
Då slår du ner en pinne i snön eller isen och riggar det med knallkork, vilket gör att det smäller till när fisken tar betet.
Är du ute efter gädda så brukar man fiska på detta sätt och då agna med småfisk man pimplat upp innan.
Har du inte tid att pimpla upp en massa småfisk så kan du köpa betesfisk för att agna med. Se bara upp så att du inte sätter upp en massa angeldon för långt ifrån varandra. För när det smäller så har du bara begränsad tid på dig, så mycket lina som du har på rullen, innan hela angeldonet försvinner ner i hålet.
Isen kan vara väldigt hal när man springer!

Har du inte fått eller känt något hugg i hålet på fem minuter, så är det dags att borra ett nytt hål och försöka igen.
Fiskar vill göra av med så lite energi som möjligt under vintern när det är kallt. Därför måste du ibland nästan träffa fisken i huvudet för att den skall hugga över huvudtaget. Se upp med var du eller någon annan har borrat tidigare så att ni inte borrar söner isen fullkomligt.
Fiskar du röding, öring eller gädda kan det hända att du får svårt att få upp fisken genom endast ett hål. Går det inte att lirka upp den, så får du borra ett hål alldeles bredvid. Akta linan för de vassa iskanterna, så att den inte går av och fångsten simmar iväg innan du hunnit få upp den.

Fikapauserna
Med jämna mellanrum rekommenderar jag att fika.
Drick lite varmt och ät något, du blir mycket varmare.
Är det riktigt kallt så tänk på att kaffe driver vatten.
Lika tråkigt som det är att bli myggbiten över hela ändan är det att få frostskador på ömtåliga delar.
Godis som choklad är aldrig fel att ha med sig, kyla tröttar mer än vad man tror. Att sitta på en is i strålande solsken och dricka kaffe och äta mackor är inte fy skam. Då kan man leva med att inte få så mycket fisk.
Själv sitter jag gärna och filosoferar lite medan jag väntar på att någon fisk skall hitta min maggot. Eftersom du i likhet med vid annat fiske ofta sitter för dig själv får du en massa tid till att filosofera över livet, som då och då avbryts av glada tillrop när någon får fisk och då får dela med sig av tips på maggot, djup och geografiska punkter.

Fångsten
Kan man äta det man får upp?
Ja, det beror förstås lite på vart du fiskat upp det.
Har du bara fått "tusenbröder", mycket liten fisk, kan du med gott samvete lämna dem på isen. Fåglar och rävar vill gärna ha fisk.
Dessutom är det bra att gallra sjöar på småfisk, så att de som är kvar kan växa och bli stora.
Du bör inte slänga tillbaka fisken i sjön om det är mycket kallt ute, därför att du bara genom att ta upp den fryser till exempel ögonen.
Fisk i vissa sjöar kan ha viss dysmak som en del inte alls tycker om, men som andra inte känner alls.
Är det flera minusgrader när du tar upp fisken och du inte bryter nacken av den kan den "vakna" till liv när du tagit in den i värmen.
Så bli inte rädd om det sprattlar till i vasken fisken lever inte på riktig, det är ungefär som när en höna hoppar runt efter att du huggit halsen av den.

Fiskekort
Tänk på att även om det är vinter så är det fiskekort som gäller vid många sjöar och då kan det också finnas regler för hur många fiskar du får ta upp och liknande. Havsfiskar du så tänk på att du inte får ta upp havsöringen mellan 1 oktober - 1 april ( på västkusten).

 

 text & bilder Lotta Lundblad
: 02-12-10


 
> maila crew@bulldozer.nu