[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök

Kanelbulle-surfa:
> kanelbullensdag.se
> Hembakningsrådet

>> kök&krök - recept - Kanelbullens dag


Kanelbullens dag


För åttonde året i rad firas Kanelbullens dag den 4 oktober.
Högtiden instiftades av Hembakningsrådet samtidigt som de firade 40-årsjubileum 1999.
Kanelbullen har en lång svensk tradition, vetebrödet slog igenom ungefär samtidigt som kaffet, dvs i början på 1800-talet.

Kanelbullens dag vill givetvis alla vara med och fira, men dessa smörstinna och mjölbaserade bakverk kanske inte kan ätas av alla. Glutenallergiker och veganer måste ju också få chansen att fira denna speciella dag.
Bulldozer ger dig därför tre olika vetebullsrecept dagen till ära.
Så nu kan alla bulla upp för alla dina vänner!

@:ar
Nästan helt hembakade kanelbullar.
Foto: Harald Åberg

VANLIGA KANELBULLAR:
(ca: 40 st)

Ingredienser:
Deg:
50 gram jäst
150 gram margarin eller smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1-½ dl socker
1 ½ tsk nystötta kardemummakärnor eller 2 tsk malen kardemumma
1 ägg
ca 1 ½ liter vetemjöl

Fyllning:
75 gram margarin eller smör
1 dl socker
2 tsk malen kanel

Pensling:
1 ägg

Gör så här:
*Smula ner jästen i en degbunke.
* Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader celsius.
* Häll lite av degspadet över jästen och rör om tills den är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, saltet, sockret, kardemumman, ägget och det mesta av mjölet.
* Arbeta degen smidig tills den släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. Täck den med en bakduk. Låt den jäsa på dragfri plats till dubbel storlek. Beräkna 30-40 minuter.
* Rör ingredienserna till fyllningen till en smidig bredbar smet.
* Arbeta samman degen några minuter i bunken. Stjälp upp på mjölad arbetsbänk. Knåda i ytterligare mjöl. Degen är färdigknådad när den släpper arbetsbänken och händerna.
* Dela degen mitt itu. Kavla ut varje del på lätt mjölad arbetsbänk till en rektangulär platta ca 20 cm bred och 40 cm lång.
* Fördela fyllningen på plattorna. Rulla samman dem från långsidan.
* Skär i cirka två centimeter breda bitar.
* Lägg dem med snittytan uppåt i pappersformar eller på bakplåtspapper.
* Låt bullarna jäxa under bakduk till dubbel storlek, 20-30 minuter.
* Pensla dem med uppvispat ägg.
* Strö på pärlsocker för garnering.
* Grädda i ugnen i 250 grader cirka 8-10 minuter.

(Recept från "Rutiga Bakboken", ICA Bokförlag)


GLUTENFRIA LYXBULLAR
(ca: 40 st)

Ingredienser:
Deg:
50 gram röd jäst för söta degar
5 dl kall mjölk
2 msk Fiberhusk
1 dl vit sirap
1 tsk stötta kardemummakärnor
½ tsk salt
150 gram mjukt smör eller margarin
1 ½ dl kesella
ca 1,9 liter fin glutenfri mjölblandning

Fyllning:
50-70 gram smör eller margarin
½ dl socker
1 msk malen kanel

Pensling:
1 ägg

Gör så här:
* Smula ner jästen i degbunken. Häll på den kalla mjölken och rör tills jästen löst sig.
* Tillsätt Fiberhusk. Rör om och låt skalen svälla tio minuter.
* Blanda ner sirap, kardemumma, salt, mjukt matfett och kesella.
* Tillsätta det mesta av mjölblandningen men spara cirka 1 dl till utbakningen.
* Arbeta degen riktigt kraftigt, helst i maskin, ca 10 minuter. Observera att degen inte ska jäsa i bunken.
* Strö resten av mjölblandningen på arbetsbänken och knåda degen väl med lätt hand.
* Dela degen och kavla varje del till en stor platta.
* Blanda samman matfettet med socker och kanel.
* Bred blandningen över degplattorna.
* Rulla ihop varje degplatta från långsidan.
* Skär degen i 3-4 cm breda bitar och lägg dem i formar av aluminium eller papper.
* Placera dem på plåt. Täck med bakduk och låt dem jäsa i rumstemperatur 1 ½ - 2 timmar.
* Pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker.
* Grädda mitt i ugnen i 250 grader, 12-14 minuter.

(Recept från "Glutenfria kokoboken" av Elisabeth Ekstrand, ICA Bokförlag)


VEGAN-KANELBULLAR
(ca 45 st)

Ingredienser:
Deg:
50 gram jäst
150 gram mjölkfritt margarin
5 dl risdryck
0,5 tsk salt
1 ½ dl strösocker
2 tsk mald kardemumma
1 ½ liter vetemjöl

Fyllning:
100 g mjölkfritt margarin
1 dl strösocker
en dos kanel

Gör så här:
* Smält margarinet, tillsätt risdrycken och värm till 37 grader.
* Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt salt.
* Häll risdrycken över jästen och rör om tills jästen löst sig.
* Blanda socker och kardemumma med det mesta av mjölet (spara cirka 2 dl till utbakningen) och rör ner det i smeten. Blanda ordentligt.
* Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk.
* Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den med resten av mjölet tills den blir smidig och blank.
* Dela degen i två delar och kavla ut den till rektangulära plattor.
* Fördela fyllningen på de båda degplattorna.
* Rulla ihop plattorna till längder och skär 1- 1,5 cm tjocka skivor.
* Lägg bullarna på väl smord plåt eller bakplåtspapper.
* Låt bullarna jäsa ytterligare 30 minuter
* Grädda mitt i ugnen i 250 grader, 10 minuter.
* Garnera med pärlsocker

(Recept från "Mums: bakboken för dig som inte tål mjölk- och sojaprotein" av Camilla Sunnerholm och Cecilia Meyer, Förlagshuset Gothia)

 

Texten publicerades första gången 2005.

 



Harald Åberg : 06-10-04


 
 
> maila crew@bulldozer.nu