[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök

 

>> kök&krök - fråga kocken


Fråga kocken

Bulldozer-redaktionen består av ett gäng glada matentusister, som dock har massor av matfrågor av skilda slag som vi grubblat över i hela våra liv. Vi passade på att fråga en riktig kock om saker vi legat sömnlösa över och genast känns livet lättare...


Spelar det nån roll hur man skär köttet?

Fråga:
Hur sjutton skär man köttet för att inte anses som en barbar i köket? Jag hör en massa tjafs om fibrernas längdriktning och tvärsgående och upp eller ner. Jag bara skär, köttet brukar bli gott ändå.

Svar:
Man skall skära tvärs över fibrerna, för att köttet skall hålla ihop bättre.
En fläskfilé till exempel skall man inte skära längs med utan på kortsidan, så att säga.


Hur mycket pasta behövs per person?

Fråga:
Hur mycket pasta beräknar man till en person/en portion? Det som står på paketen stämmer ju aldrig med hur mycket folk äter (det blir alltid för lite), försöker man med ögonmått blir det alltid pasta för 6 personer när man är 2, o s v. Finns det några knep?

Svar:
Det är ju lite svårt att svara på eftersom jag inte vet hur mycket ni äter.
Börja med att ta åtminstone 2 dl makaroner per person (vanliga snabbmakaroner), prova er sedan fram. För spagetthi, en halv näve per person ungefär. Testa och måtta lite, jag har inga speciella knep.


Vad går att använda av purjolöken?

Fråga:
Hur mycket använder man av purjolöken egentligen?
Det vita, det ljusgröna och det mörkgröna? Eller slutar man där skaftet tar slut och bladen börjar spreta?

Svar:
Det går att använda allt, utom själva roten. Skär bort en till två centimeter av själva löken (det vita) så kan du använda resten. I soppor skall man inte tillsätta det gröna i soppan förrän den nästan är klar, soppan kan bli grå och tråkig då. Det gröna på löken används med fördel i t ex en sallad eller för att sätta lite färg på maträtten.


Varför hackar kockar så snabbt?

Fråga:
Hur kan kockar hacka och skiva så snabbt? Finns det en speciell snabbhacknings-kurs på kockskolan? Blir det bättre om det går fort?
Hur ofta hackar kockarna av sig fingrarna?

Svar:
Övning ger färdighet brukar man ju säga, det finns inga speciella kruser i det där. Men det är kul att stila lite när man kan. Man lär sig att hålla undan fingrarna fast man skär sig extra ofta ifall en kollega säger åt en att akta sig.
Kniven har satt sig i naglarna ibland, det är lite obehagligt.


Vilka sorts knivar skall man använda?

Fråga:
Jag har typ 15 olika knivar som säkert är till olika saker, men jag använder typ tre av dem. Stor kniv (används till allt), liten kniv (används när stor kniv är smutsig), tandad kniv (används till bröd). Vad har man alla andra knivar till? Spelar det nån roll vad man använder för knivar?

Svar:
Jag skulle föreslå att inte använda en laxkniv till att hacka grönsaker t ex (det är en väldigt speciell, tunn, lång kniv).
En bra tandad kniv är bra till det mesta, oslagbart när man skär tomat bland annat. En lagom utrustning till hemmet är: 1 Stor (bredbladig), 1 mellan (grönsakskniv), 1 tandad brödkniv (lagom stora spetsiga tänder) och 1 lilleman (som skalkniv t ex).


Hur undviker jag gurkmos?

Fråga:
När jag skär t ex gurka eller lök och sånt fastnar skivorna på kniven, sen skär man i dem och tillslut ser allt ut som mos, hur undviker man sådant.

Svar:
Det bästa vore att skaffa sig en kniv med hål i bladet, det gör att ytan som
gurkbitarna kan fastna på blir mindre och därför fastnar de inte lika ofta.Bulldozer : 02-06-19 
> maila crew@bulldozer.nu