[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök

Läs mer:
> Fråga kocken 1
> Fråga kocken 2

>> kök&krök - fråga kocken


Fråga kocken

Bulldozer-redaktionen uppmanade läsarna att skicka in egna matfrågor och vi fick faktiskt ett par frågor som vi besvarat utifrån bästa förmåga.


Påverkas beskheten om limerom står framme?

Fråga:
Min fråga gäller inte direkt mat, men ni kanske har svar ändå.
På jobbet häromdagen så skulle vi göra Limerom, killen som gjorde den ställde inte undan den under kvällen och den stod framme i ett dygn. Så dagen efter påstod han att den var för besk för att överhuvudtaget
använda. Det har jag svårt för att tro, speciellt under en så kort tid som ett dygn, även om så vore fallet så borde det gå att dela upp den i fler flaskor
och späda ut med ny rom samt ny lime tills det smakar bra utan att slänga den första satsen.

Påverkar rumstempraturen kontra kyld limerom beskan från drickbart till icke drickbart på en 24-timmarsperiod?

Liknande argument dyker hela tiden upp från hans sida, en stege i poker kan vara kung, ess, 2,3,4, påstår han, jag klipper sugrören för kort och bla bla bla.

Så tacksam för svar om jag kan täppa till truten på honom så jag kan sköta mitt jobb i fred.

Mvh Sammy

Svar:

Kära Sammy,

Hur gärna du än skulle vilja så kan du inte riktigt påstå att din kompis är full av skit. Att limerom skulle bli besk av att stå rumstempererat är delvis båg. Lime kan bli besk av att stå i ljus. Detta eftersom limefrukter är naturligt illasamakande och det är C-vitaminen i dem som ger den behagliga syra vi människor tycker om. C-vitamin bryts ned av luft och ljus. Därför kan en citron ligga i flera månader utan att förlora sin smak men om man skär den i skivor blir den dålig ganska snabbt. Värmen kan påskynda nedbrytningsprocessen (omvänt kan kyla sakta ned den) så ja, det kan gå snabbt. Testa att hälla upp en flaska färdigpressad citronsaft och låta den stå på fönsterbrädet en dag eller två.

Vad beträffar stege i poker så kan du däremot smälla honom på fingrarna direkt. Och hårt. Om man inte hittar på egna hemma-regler kan en stege aldrig "gå runt hörn". Ess kan användas som ett eller topp, men inte både och i samma stege. Antingen ess-2-3-4-5 eller tio-knekt-dam-kung-ess.

Angående sugrörens längd, räcker det från botten på glaset och en munshöjd över glasets kant kan det anses funktionellt för sitt syfte. Annars kan du fråga honom "hur långt är ett snöre?".

Jag tror att Dr Phil skulle säga att din jobbarkompis har ett besserwisser-komplex. Jag tycker att du skall säga "Min pappa är bättre än din pappa", för att ni skall få mer balans i er relation.

Mvh
Bulldozer-red


Bulldozer: 05-09-19 
> maila crew@bulldozer.nu