[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök

Laktosintolerans-länkar:
> Livsmedelssverige: Om laktos
> Om Laktosintolerans
> Celiaki.se: Om laktos
> Kost vid laktosintolerans

>> kök&krök - recept - specialkost - laktosintolerans


Hjälp! Vad skall jag bjuda på till middag?
Del 2 - Laktosintolerans


Laktosintolerans är ingen allergi utan ett matsmältningsbesvär man får då man saknar det enzym som bryter ner mjölksocker, laktos, i tarmen.
Cirka 3-5 procent av Sveriges befolkning är laktosintoleranta, dock ökar mängden människor med denna diganos hela tiden, bland annat på grund av invandring. I många länder har man konstaterat att laktoshalten i tunntarmen minskar med åldern. I medelhavsländerna är upp till 50 procent av befolkningen laktosintolerant och i en del asiatiska länder är siffran nästan 100 procent.


Det är oftast inget större problem att ha denna sjukdom i de länder där kosten inte så mycket är baserad på mjölkprodukter. En av anledningarna till att vi svenskar inte har varit laktosintoleranta i någon högre grad beror säkert på att vår mat innehåller mycket mjölkprodukter.
De flesta laktosintoleranta klarar av mjölkprodukter i lagad mat, men det är något man måste stämma av med aktuell person och inte experimentera på basis "det går säkert bra". Fråga först, laga sedan maten.
Här kommer förslag på en middag som passar en laktosintolerant och säkert också gäster utan behov av specialkost.

LAKTOSFRI MIDDAG

Förrätt/aptitretare:
SMÅ ITALIENSKA BIFFAR
(16-18 st)

Ingredienser:

4 soltorkade tomater
6 oliver
200 gram lamm- eller nötfärs
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk basilika
1 pressad vitlöksklyfta
1 ägg
9 körsbärstomater

Gör så här:
* Hacka tomater och 6 oliver. Blanda med färs, kryddor, vitlök och ägg.
* Forma färsen till små biffar.
* Stek dem i olivolja ca 1 minut på varje sida.
* Sätt en halv körsbärstomat på en tandpetare och stick en tandpetare i varje biff.

STEKTA OLIVER & MANDLAR

Ingredienser:
200 gram sötmandel
god olja, extra virgine
salt
2 dl svarta oliver med kärnor
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk hackad basilika

Gör så här:
* Skålla och skala mandlarna.
* Stek dem i olivolja i en stekpanna tills de blir gyllenbruna.
* Lägg upp dem på hushållspapper och strö över salt.
* Stek sedan oliverna i olja i några minuter.
* Pressa i vitlök och strö över basilika.
* Servera dem varma.

FOCCACIA:
(ca 12 bitar)


Ingredienser:
25 gram jäst
2 ½ dl vatten
2 msk olivolja
½ msk salt
6-7 dl vetemjöl
olivolja
rosmarin
flingsalt

Gör så här:
* Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt (37 grader) och häll lite av vattnet över jästen tills den löst sig.
* Tillsätt sedan resten av vattnet, olja, salt och nästan allt mjöl. Spara lite av mjölet till utbakning.
* Arbeta degen smidig tills den släpper bunken.
* Jäs sedan övertäckt 45-50 minuter.
* Ta upp degen ur bunken och lägg på mjölad arbetsbänk. Knåda den smidig med resten av mjölet.
* Kavla ut degen till en platta, 30x40 cm.
* Lägg degplattan på bakplåtspapper på en plåt.
* Tryck hål i degen med fingertopparna och skvätt lite olivolja (extra virgine) i hålen, fyll på med flingsalt och rosmarin, helst färsk.
* Grädda mitt i ugnen i 250 grader, 10-12 minuter.
* Låt den svalna och bryt sedan i bitar.


(Recepten är hämtade ur "Det goda lilla. Plockmat och tilltugg" av Berit Paulsson, ICAförlaget)


Huvudrätt:
HÄLLEFLUNDRA MED CITRUSSKY


Ingredienser:
Flundrefiléer:
4 skivor hälleflundrafilé à 150 gram
1 msk laktosfritt margarin eller olivollja
¾ tsk salt
½ krm vitpeppar

Citrussky:
2 dl vatten
1 hönsbuljongtärning (eller motsvarande till 5 dl vätska)
1 dl färskpressad citronsaft
1 dl socker
1 msk maizena

Gör så här:
* Blanda alla ingredienser till citrusskyn och koka upp under omrörning.
Dra skyn åt sidan och värm den sedan inför serveringen.
* Värm en stekpanna med margarin eller olja, stek fisken ett par minuter på varje sida, salta och peppra.

Servera med:
Ris eller pressad potatis och gärna några grönsaker, till exempel lättkokt broccoli, sockerärtor eller haricot verts.

(Receptet är hämtat ur "Astrids kök" av Astrid Nilsson, Forum)


Efterrätt:
HONUNGSPÄRON

Ingredienser:
4 st välmogna färska eller konserverade päron
Saften från 1 pressad citron
½ dl honung, gärna flytande
½ dl hackade valnötter
1 tsk mald ingefära

Gör så här:
* Skala, halvera och kärna ur päronen. Låt konserverade päron rinna av väl.
* Vänd päronen i citronsaft och lägg på ett ugnssäkert fat (smörj med lite rapsolja eller laktosfritt margarin) med den kupiga sidan nedåt.
* Rör honungen smidig.
* Tillsätt valnötterna och smaka av med ingefära.
* Fördela blandningen över päronen.
* Tillaga mitt i ugnen i 225 grader, 10-15 minuter eller tills päronen är mjuka. Minska tiden något för konserverade päron.
* Servera päronen med tofuglass.

(Receptet är hämtat ur "ICAförlagets stora kokbok", ICAförlaget)


Recepten i artikeln är hämtade från följande kokböcker:

"Det goda lilla. Plockmat och tilltugg" av Berit Paulsson (ICAförlaget)

"Astrids kök" av Astrid Nilsson (Forum)

"ICAförlagets stora kokbok" (ICAförlaget)



 
> maila crew@bulldozer.nu