[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök


>> kök&krök - tips - picknickmat


Picknick-mat


Maj månad och tanken att äta sin mat ute lockar ofantligt många människor.
På nåt sätt så känns nästan maten godare ute i friska luften och grillångorna ligger täta över villaområdena.
Här kommer några tips på vad man kan ta med sig till stranden, skogen eller till gräsplätten utanför huset.

DEN AMBITIÖSA PICKNICKEN

För att imponera antingen på de medbjudna eller på de som picknickar runt omkring. Det är gott också!

- Gör en gazpacho och häll på termos (spansk kall grönsakssoppa, ibland beskriven som en flytande sallad och för spanjorerna en livsnödvändighet.
Se filmen "Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott" av Almodovar med en ung Antonio Banderas i en av rollerna för att få inspiration, men undvik sömntabletterna som tillsätts i slutet).
- Köp en färsk baguette (eller fler beroende på antalet hungriga)
- Lite spansk serranoskinka (går utmärkt med vanlig svensk rökt också…)
- Oliver inlagda i en god marinad
- Selleristjälkar för att röra om i soppan
- Nån god färskost, naturell eller med smak ("Julias" är underbar!)

Servera gazpachon i glas (plast eller äkta vara), ta med en förpackning tandpetare för tapas-spetsning och en smörkniv till färskosten.
Till gazpacho behövs ett fylligt vin med mjuka syror, t ex Il Conte Primitivo nr 32409 (rött) eller varför inte Valle d'Oro, nr 6683 eller Gloria Chardonnay nr 32400 (vita viner). Alla tre finns som bag in box på Systembolaget.

Är sällskapet koffeinister, ta med en termos kaffe/en termos med hett vatten och te- respektive cappuccinopåsar.

Jordgubbar är en klassisk dessert och serveras enklast naturella.
Vill du jobba lite med dem, doppa dem i smält mörk eller vit choklad och låt stelna.


KLASSIKERN:

Grekisk sallad (blanda olika salladssorter, skivad rödlök, fetaost, svarta oliver och tomater), ta med dressingen bredvid.
Köp eller baka ett gott grekiskt lantbröd.
Blanda ihop tzatziki med mycket vitlök.
Lite salami eller rökt skinka kan vara ett gott tillägg.
Drick retsina till och dröm om grekiska öar.
(Systembolaget nummer 7185 eller den billigare varianten, skiljer dock bara fem kronor i pris, 2290.)

Färsk frukt efter maten, komplettera med några goda muffins.
Vill du inte baka själv så har Pågens goda med kardemummasmak.


MATIG PICKNICK:

Stek kycklingfiléer, låt dem kallna och skär dem sedan i tunna skivor (ca en/person). Mixa tonfisk i olja med lite majonnäs till såskonsistens, smaka av med lite citron. Häll såsen på de kalla filéerna och dekorera med kapris.

Koka fasta potatisar och skiva dem varma (alt skär dem i mindre bitar innan kokning), blanda med rödlök och häll på en dressing av olja och vinäger med lite kryddor i.
Ta med i separat burk.

Lägg till grönsallad, skivad paprika samt tomat och gurka.

Har du kvar vin från "bag in boxen" sen förra utflykten så funkar det bra här också!

Till efterrätt blir det vattenmelon som du mixat (ta bort kärnorna eller använd kärnfri melon!) med en gnutta socker, gärna råsocker och hällt i termos.
Eventuellt nån muffins eller annan kaka till.


SNABBISEN:

Vill du ha picknick och goda grejer men orkar inte stå hemma och fixa, gå till delikatessdisken och botanisera! Köp bröd till!
Klart!


TIPS:

Det är alltid godare att äta och dricka på riktigt porslin, koppar etc, men det är tyngre att bära. Gör en avvägning. Kolla på Myrorna eller andra secondhand-affärer efter udda porslin och bestick som kan användas vid picknickar.

Skaffa en bra kylväska och kylklampar.
I sommarvärmen mår ingen mat bra och det vore ju tråkigt om ni åker på magsjuka efter en trevlig dag på stranden.

Häll upp vatten i plastflaskor (inte riktigt ända upp) och lägg dem i frysen.
De tinar under timmarna som går och blir ett komplement till kylklampar.

Är du en picknickfantast? Satsa på en filt med fuktskyddad undersida, kostar lite mer men kan vara bekvämt i fuktigt gräs.

Plastpåsar för skräp respektive lortigt porslin är bra att ha med sig!



Gazpacho Madrid
Just detta recept från "Systrarna Voltaires kokbok" men det finns liknande gazpacho-recept i nästan alla kokböcker.

(4 personer)

Ingredienser:
Två skivor vitt bröd
En lök
En vitlöksklyfta
En röd paprika, urkärnad
Salt, peppar, tabasco
En skalad och kärnad gurka
Sex tomater
Två matskedar citron
Två matskedar olivolja
Tre fjärdedels liter grönsaksbuljong

Gör så här:
*Lägg brödet i blöt en kort stund.

*Finhacka i mixer med bitar av lök, vitlök, paprika, gurka och tomater.

*Krydda och tillsätt olja och citron.

*Tillsätt lite kall buljong så att konsistensen liknar röra.

*Servera kall med brödkutonger.

 


 

 



 
> maila crew@bulldozer.nu