[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kropp&knopp

 

Star Trek-surfa:
> StarTrek.com
> The Janeway/Chakotay Story Index

Läs mer:
> Bulldozers Star Trek-guide
> Tekniskas ST-utställning
> Bulldozers scifi-guide

 

>> hem&hobby - hobby - Projekt Star Trek

Projekt Star Trek: Voyager

Alla har vi olika projekt vi jobbar med på vår fritid eller på vårt jobb.
Kanske letar någon efter ett botemedel mot cancer, kanske syr någon på ett par nya vardagsrumsgardiner, kanske plockar nån isär sin dator och får den aldrig mer att fungera.
Det finns mycket man kan fördriva sin tid med.
Jag har föresatt mig att se alla avsnitt av "Star Trek: Voyager" på video.

En alien, närmare bestämt ras 8472

Jag vet faktiskt inte riktigt hur det gick till det här med Star Trek.
Min idé om science fiction har större delen av mitt liv bestått i att jag läste en träig roman av Isaac Asimov och sett Kapten Zoom på TV.
Naturligtvis kände jag till Star Trek, i form av den spetsörade Mr Spock i sin plyschpyjamas i "Star Trek: The original series" ( d v s den allra första versionen av Star Trek som gjordes).
Det var dock inget program jag nånsin sett på aktivt eller funnit det minsta underhållande (utom möjligen för att alienmasker i gummi och frigolitkulisser var så otroligt kackigt gjorda).
Trots att jag levt flera år ihop med en kille som har nästan hela "Star Trek: Next generation" (om du alldeles av dig själv gissade att det är den andra Star Trek-serien som gjordes är du riktigt slug) inspelad på VHS och tycker att klingon borde vara tillvalsämne i skolan så har jag hållit mig märkligt kallsinnig inför all scifi och i synnerhet Star Trek.

Stjärnskeppet Voyager + nåt som exploderar

Precis som alla andra saker man tidigt beslutat sig för att man inte gillar trots att man aldrig egentligen givit saken en chans (som sparris, jogging och "Kvinnofängelset") kräver det en viss tillväjning för att man skall acceptera saken.
Kommer man över en viss tröskel kan man dock plötsligt finna fenomenet riktigt njutbar.

Jag vet inte hur det gick till när jag klev över Star Trek-tröskeln. Jag tror det var när vi (jag var förvisso inte inblandad, men i sann par-anda kan "han" bli "jag" och "du" bli "vi") lånade ett gäng videoband med blandade Star Trek-avsnitt av några kompisar.
Precis som jag diskar fast det är trist för att jag tycker mer om att ha ren disk än smutsig så tyckte jag att det var dags att ta itu med att se banden så vi kunde lämna tillbaks dem igen.
En annan anledning var att jag skulle skriva en artikel om en Star Trek-utställning och var tvungen att kolla upp en massa fakta om karaktärer i serien.

Doktorn har hittat en borghand.

Det utkristalliserades snart att "Star Trek:Voyager" (den fjärde Star Trek-serien) var min favorit.
Eller rättare sagt att karaktärerna ombord på stjärnskeppet Voyager var mina favoriter.
- En kvinnlig kapten som är envis och självgod på ett irriterande sätt (Säg hej till Katheryn Janeway)
- Ett fryntligt läkarhologram som sjunger opera (kallad doktorn rätt och slätt)
- En godhjärtad och stilig indian i försteofficerens stol (Chakotay heter han)
- En självsäker och upprorisk pilotodåga (Tom Paris)
- En blyg och nykläckt kommunikationsofficer (Harry Kim)
- En klingonsk hetlevrad tekniker (B'Elanna Torres)
- En logikstyrd och stel vulcan som säkerhetsofficer (Tuvok)

Därtill en talaxiansk kock som lagar oätlig mat (Neelix), men tar hand om skeppets enda barn Naomi Wildman och är skeppets moralofficer och ambassadör.

En borg som garanterat inte heter Björn i förnamn.

Sist men inte minst, en omvänd borgdrönare (borgerna är ett cybergenetiskt kollektivsamhälle som skoningslöst assimilerar alla arter i rymden…jag tror absolut inte att seriens skapare drar några amerikanskt subtila paralleller till kommunismen…nej då) vars främsta företräden är hennes främre företräden. Därför har hon inte som de andra ombord en ledig uniform utan alltid en lycraaktig kroppsstrumpa som inte ens lämnar något över till den fantasi som säkerligen är välutvecklad hos seriens målgrupp.

Seven of Nine, av många fans säkert kallad Ten out of Ten

Seven of Nine, som hon heter, har problem att återanpassa sig till mänskligt beteende efter att ha tillhört kollektivet så länge och en stor del av seriens plot (sen hon kom med i slutet på säsong fyra) handlar om just detta.
Trots det billiga knepet med en fotomodell i tajta kläder och högklackat är Seven en av seriens mest spännande och intressanta karaktärer.

Problemet med den här typen av serier som hållit på i sju evigheter är att de är byggda på en massa premisser som en novis inte alls förstår sig på.
Varför har de konstiga kläder?
Varför gör de konstiga saker?
Vad då en anomali i rymdtidsväven?
Varför har hon konstiga saker i pannan?
Vem är det och vad har han för relation till henne?
Är de kära? Varför inte då, det borde de vara…

Avsnitt 4:86 "The killing game I". Neelix läxas upp av en nazi-hirgoen i simulationen av andra världskrigets Paris.

Då är det bra att ha en erfaren och insatt guide med sig i TV-soffan.
"Ja du förstår att i avsnitt 4:86 så anfölls deras rymdskepp av hirogener som gjorde om holodecken till en simulation av andra världskriget och då var kaptenen ledare för den franska motståndsrörelsen…"
"Ja men nu finns det två Voyager-skepp eftersom det blev en distortion i rymdtidväven när de gick in i plasmamolnet och skeppet duplicerades. Om Harry Kim kan ta sig genom rumssprickan över till det andra skeppet med den levande bebisen så kan det skeppet fortsätta att existera utan att någon har dött… "
Tricket här är att acceptera saker och inte säga "men guuuuuuud så töntigt" eller "jaha, men hur verkligt är det då?."
Egentligen är det inte särskilt mycket mer orealistiskt än "Skärgårdsdoktorn" eller "Ally McBeal".
Tvärtom är karaktärerna oavsett om de är hologram, spetsörade vulcaner eller prickiga talaxianer, tämligen trovärdiga i sammanhanget.
Mer sammansatta & välspelade än de flesta karaktärerna i såpor som "Vita vänner" och "Lögnaktiga fiender".

Kapten Janeway och försteofficer Chakotay borde bli ihop, tycker många STV-tittare.

Långsamt kommer du att tycka att du känner karaktärerna och intressera dig för deras relationer och personliga utveckling.
I sämsta fall kommer vissa av karaktärernas relationer att uppta mycket av din vakna tid.
"Varför, varför, varför kan inte kapten Janeway och försteofficer Chakotay bli ihop…?"
Jag trodde att jag var besatt av denna undertryckta men antydda relation (Mulder & Scully i "Arkiv X" någon?) tills jag hittade sidor på Internet som bara handlade om detta. Någon stackare hade förfallit så djupt att hon (ja, killarna gör väl sidor som handlar om varför borg-pinuppan Seven of Nine aldrig tar av sig sin åtsmitande porrpyjamas i glitterlycra och exponerar sin exceptionella fysiologi) gjort ett galleri av bilder ur varje avsnitt där kaptenen och försteofficeren förekommer tillsammans. Detta med djupsinniga kommentarer om deras replikväxling och interaktion, avsnitt för avsnitt i sju säsonger.
Så mitt engagemang känns ännu så länge relativt sunt.

Avsnitt 3:58 "Coda" anses av anhängare till romansteorin om Chakotay/Janeway vara ett av de allra bästa.

På några månader har jag sett ungefär 140 avsnitt av de sammanlagt sju säsongernas 172 avsnitt.
På svensk TV har man kommit ungefär till mitten av säsong sex och för nån vecka sen kom vi "ifatt" och har beslutat oss för att inte hyra fler band utan följa serien till slut på TV.
Ett avsnitt i veckan är rena svältkosten efter minst ett om dagen i flera månader.
Tyvärr har min nyfikenhet tagit överhanden och jag har kollat in diskussionsgrupper på startrek.com där amerikanska fans som sett slutet på "Star Trek:Voyager" (svenskarna är som vanligt flera säsonger efter) pratar om hurvida avslutningen var bra eller ej.
För dig som till äventyrs följer serien på svensk TV och inte vill få sista säsongen spolierad rekommenderar jag att du slutar läsa här.
Med er andra kan jag dela min chock & sorg över att Chakotay och Janeway inte ens blir ihop på slutet, tvärtom har Chakotay gift sig med Seven of Nine.
Hur upprörande detta är kan jämföras med om Bamse hade gift sig med Nina Kanin istället för Brummelisa.
Det är helt enkelt fel och mot alla naturlagar.
Jag kan acceptera alienraser som ser ut som Pigge Piggsvin.
Jag kan acceptera att "alla talar engelska" även i den mest avlägsna delen av galaxen.
Jag kan acceptera att folk kan "beamas" hit och dit, uppväckas från de döda och färdas fram och tillbaks i tiden.
Men jag kan inte acceptera att det sanna kärleksparet inte får varandra i slutet.
Det är fusk.

Jag är säker på att de flesta kan hitta någon karaktär eller relation ombord på Stjärnflottans vilseflugna skepp Voyager att engagera sig i.


Kolla Bulldozers guide till samtliga Star Trek-serier genom att klicka på länken uppe till vänster.Mia Gustavsson : 02-07-08
Samtliga bilder © Paramount


 
> maila crew@bulldozer.nu