[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök


Fler Bulldozer-recept:

> Grön potatischeesecake
> Fiskgryta med cocos
> 5 användbara grundrecept
> Spansk gryta
> Inbakad kassler
> Spagetti i ugn
> Fattigmanspaj
> Vegetarisk lasagne

>> kök&krök - recept - Kreolskans söndagsgryta


Kreolskans söndagsgryta

Det här receptet härstammar givetvis från kreolen, ni vet södra USA/New Orleans, men också från min mor som brukade laga den här maträtten på begäran.
Nyttighetsfaktorn är ungefär noll. Om svenska dietistförbundet och Viktväktarna gick ihop och skrev en svart lista så skulle Kreolskan hamna överst, med tre stora dödskallar brevid.
Strunt samma, det här är en maträtt som kanske är dålig för kroppen, men bra för själen. Perfekt som festmåltid.

En tre till sex personer beroende på hunger: (oroa dig inte för rester)

Ingredienser:
500 gram fläskfilé
2 starkar korvar, typ cabanoss eller teufelswurst. Dubbelt så många om korvarna är små.
1,5-2 dl syltlök
1 dl cornichoner eller vanlig ättiksgurka
svarta oliver (helst Kalamata) efter tycke och smak
1 röd paprika
minst 3 dl grädde (det gör du lite efter tycke och smak)
Salt, peppar, mejram

Gör så här:
* Rensa fläskfilén och skär den i lagom stora bitar, centimetertjocka skivor brukar funka hyggligt för mig.
Skiva korvarna, också typ i centimeterbitar.
Strimla paprikan och hacka cornichonerna om du inte gjort det tidigare.

* Plocka fram en stadig gryta i gjutjärn (eller någon tillräckligt stor tjockbottnad kastrull). Sväng i lite olivolja i botten och hetta upp.
Brassa i korvarna först, låt dem få lite stekyta.
Langa över fläskfilén och låt den brynas så den får en fin gyllenbrun yta.
Tycker du det är roligt kan du köra över ett par matskedar mjöl, morsan gjorde aldrig det och inte heller ha jag någonsin gjort det med det står så på Internet.

* Om du är som Keith Floyd, eller bara har planerat en trivsam matlagningskväll med goda vänner, har du nog satt i dig en flaska matlagningsvin vid det här laget så var försiktig med knivarna. (Detta är orsaken till varör en klok kock alltid hackar upp maten innan det kommer igång på allvar)

* Nu är det dags att hälla över grädden, slanga i så mycket du tycker verkar klokt, eller vad som ser härligast ut. Du bör också sänka värmen på plattan, att köra hårt på läge sex kan verka som tidseffektiv matlagning men är bara ett smidigt sätt att förvandra små skivor fin fläskfilé till oestetiska hockeypuckar.
Låt det puttra en stund och kräng sedan i syltlöken, corniconerna och paprikan.

* Krydda! Här gives inga fasta mått, måste du veta exakt hur många kryddmått salt du skall ha i maten så är det dags att du lär dig improvisera och provsmaka. (Här är en fördel om du inte gått allt för hårt åt matlagningsvinet och välkomstdrinkarna)

* Glöm för allt i världen inte oliverna.
När oliverna legat i och puttrat ett tag är det bara att servera.
Du bör ha förberett med en omgång ris och kanske en god grönsallad.
Till maten smakar ett lätt rödvin bäst, eller kanske väl kyld lager.

Undrar du nåt om receptet?
Maila gärna till Bulldozer, klicka på maillänken i botten på texten bara.

 

Harald Åberg : 02-09-15


 
> maila crew@bulldozer.nu