[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök


Fler Bulldozer-recept:

> Grön potatischeesecake
> Fiskgryta med cocos
> 5 användbara grundrecept
> Spansk gryta
> Inbakad kassler
> Spagetti i ugn
> Fattigmanspaj
> Vegetarisk lasagne
> Kreolskans söndagsgrytra
> Haralds tomattorsk

>> kök&krök - recept - Japansk lövbiff i soja


Japansk lövbiff i soja

Det här är ett recept jag testade för ett par år sen efter att ha sett en TV-kock laga det. Jag gillar att se på matlagningsprogram, men det är inte ofta jag bryr mig om att skriva ner receptet eller försöka mig på att laga rätten själv.
Även om deras manövrar ser lätta ut i rutan så vet jag att när jag står där själv bland bunkar och kastruller är det inte lika enkelt.
Men just den här rätten blev jag sugen på att testa och det var ett lyckokast! Det känns typiskt japanskt i smakbrytningen mellan skarp soja, sesam och ingefäran. Är du inne på asiatiskt bör du absolut testa denna rätt!

(4 personer)

Ingredienser:
600 g lövbiff
3 dl jasminris
4,5 dl vatten
1 dl hönsbuljong
1 dl japansk soja
2 msk socker
1 msk sesamfrö
1 msk sesamolja
1 dl färska böngroddar
2 cm färskriven ingefära
1 spansk peppar
1 liten purjolök
1 röd paprika

Gör så här:
* Börja med att hälla vattnet i en kastrull och hälla i riset samt en gnutta salt, precis som när du kokar ris i vanliga fall. Medan det börjar koka kan du
strimla purjolöken, hacka paprikan, kärna ur och finhacka pepparfrukten samt riv ingefäran på ett rivjärn. Passa också på att strimla lövbiffen.
När det är ca: 5 minuter kvar av risets koktid (ungefär 20 minuter) blandar du i sesamolja, nästan all purjolök och all paprika. Spara dock lite till dekoration.

* Nu är det dags att göra såsen. Koka upp soya, socker, hönsbuljong, ingefära och den finhackade pepparfrukt. Låt koka i fem minuter.
Jag gillar inte när maten är för salt, men denna sås skall var ganska salt. Om du som jag är känslig för saltsmak så ta de lugnt med både buljongen och sojan. Du kan gärna spä ut det hela med lite vatten i så fall eller helt enkelt ta mindre av buljongtärningen.

* Fräs den strimlade lövbiffen i olja i en het stekpanna med hög kant eftersom du skall slå på såsen efter en stund. Låt det hela koka en liten stund.

* Lägg upp direkt på tallrikar. Först grönsaksriset, sen lövbiffs-såsen. Toppa med purjolöksstrimlor, hackad paprika, en näve färska böngroddar och lagom mycket sesamfrön.

Serveras med:
Ett ljus öl eller vitt vin kan funka till. Lite grönsallad kanske, men rätten står sig bra för sig själv också.

Undrar du nåt om receptet?
Maila gärna till Bulldozer, klicka på maillänken i botten på texten bara.

 

 

Mia Gustavsson : 02-10-18


 
> maila crew@bulldozer.nu