[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök


Fler Bulldozer-recept:

> Grön potatischeesecake
> Fiskgryta med cocos
> 5 användbara grundrecept
> Spansk gryta
> Inbakad kassler
> Spagetti i ugn
> Fattigmanspaj
> Vegetarisk lasagne
> Kreolskans söndagsgrytra
> Haralds tomattorsk
> Japansk lövbiff i soya
> Kycklinglasagne
> Grön potatisgratäng m. pesto
> Wokad renskav
> Citronkyckling med parmesan

>> kök&krök - recept - Hjortfärsbiff med kapris


Hjortfärsbiff med kapris & fransk senap


Agnes bjuder åter på kulinariska upplevelser, eller åtminstone på instruktionerna för att uppnå dem.
Denna gång är det biffar med viltsmak och kryddade med kapris och senap som står på

Ingredienser:
500 gram viltfärs (eller nötfärs)
1 ägg
1 lök av valfri sort (helst gul lök eller charlottenlök)
Fransk senap
Kapris
Salt
Peppar
eventuellt en skvätt grädde


Gör så här:
* I frysdisken brukar man kunna hitta en del trevlig viltfärs på sisådär 500 gram styck vilket räcker till biffar åt två vrålhungriga, tre normalhungriga eller fyra flerrättersätare. Tycker hjortfärsen passar bra till det här receptet men om du inte hittar det eller annan viltfärs går det med vanlig nötfärs.

* När färsen tinat kan det vara bra att röra i ett ägg så att biffarna håller ihop bättre. Finhackad gullök eller charlottenlök, en klick fransk senap, rejält med kapris, salt (jag brukar ta örtsalt) och peppar får göra ägget sällskap.
Tar man för mycket lök eller lök i för stora bitar så trillar biffarna isär.
Tror att receptet ursprungligen kommer från någon bantningsbroschyr och vill man av princip bojkotta kalorifattigt käk så kan man hälla i en slatt grädde men den gör inte så mycket varken till eller från. Grädden gör möjligtvis att färsen smakar lite tamare om man inte är van vid viltsmak.

* Har du tålarmod så kan du steka biffarna i smör i en stekpanna men det tar rätt lång tid för dem att bli genomstekta så jag brukar ställa in dem i en form i ugnen på en sisådär 225 grader.
Sedan får de stå där tills de fått trevlig färg och blivit genomstekta.
Ytterligare en bonus med att göra biffarna i ugnen är att det brukar bli en massa trevlig sky som man kan mosa sin potatis i om man inte orkar göra någon sås.

Servera med:
Till biffarna vill jag ha kokt potatis, en yoghurt- eller gräddfilssås och en god sallad gärna med gul eller röd paprika i.

Tips:
Färs kan man blanda med en massa trevligt och om du tar och blandar hjortfärsen med ris så passar den utmärkt i vindolmar eller kåldolmar med rödvinssås istället. När det är väder för utomhusvistelse kan du annars ta din senaps- och kaprisfärs och göra grillspett av den istället för biffar.

Undrar du nåt om receptet?
Maila gärna till Bulldozer, klicka på maillänken i botten på texten bara.

 

Agnes Hulthén: 03-02-26


 
> maila crew@bulldozer.nu