[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök


Fler Bulldozer-recept:

> Grön potatischeesecake
> Fiskgryta med cocos
> 5 användbara grundrecept
> Spansk gryta
> Inbakad kassler
> Spagetti i ugn
> Fattigmanspaj
> Vegetarisk lasagne
> Kreolskans söndagsgrytra
> Haralds tomattorsk
> Japansk lövbiff i soya
> Kycklinglasagne
> Grön potatisgratäng m. pesto
> Wokad renskav
> Citronkyckling med parmesan
> Hjortfärsbiff med kapris
> Chililax med citroncouscous

>> kök&krök - recept - Citronpaj


Citronpaj


Camillas recept på mumsig citronpaj som passar som uppfriskande efterrätt efter maten, till en extra lyxig fika utomhus en varm dag eller varför inte till kvällen efter grillningen? Eller kanske som något uppiggande en regnig dag...
Kort sagt, den passar precis när som helst när man vill göra sig till. Ganska enkel att göra om man orkar anstränga sig att göra en pajdeg!

Ingredienser:

Deg:
100 g margarin eller smör
2 ½ dl vetemjöl
2-2 ½ msk vatten

Till citronkrämen:
1 ½ dl socker
2 msk potatismjöl
2 ½ dl vatten
rivet skal av 1 citron + 3 msk citronsaft
2 äggulor
1 msk margarin eller smör

Dekoration:
Färska jordgubbar
Skivad kiwi

Gör så här:
* Hacka matfettet i mjölet till en grynig massa i en skål med en matgaffel. Tillsätt vattnet och arbeta ihop allt ganska snabbt till en deg.
* Ställ den kallt en stund så att den får vila (sisådär 30-60 min ungefär).
* Kavla därefter ut degen till en rund kaka så att den passar till pajformens botten och kanter. Få inte panik om den går sönder, det går att lappa och har du kavlat den något för liten kan du trycka ut det sista upp mot kanterna med fingrarna.
* Nagga den med en gaffel, grädda i 200 graders ugnsvärme i ca 25 minuter. När du tagit ut den ur ugnen låter du den svalna.

* Blanda ingredienserna till fyllningen i en kastrull. Låt blandningen koka upp och rör hela tiden ordentligt. Bäst är en rostfri kastrull och en spiralvisp.
* Låt krämen kallna.
* Häll den därefter i pajskalet och dekorera med skivad kiwi och färska jordgubbar...eller annan frukt om du hellre vill ha det.

Mums!

Serveras med: Vispad grädde

Undrar du nåt om receptet?
Maila gärna till Bulldozer, klicka på maillänken i botten på texten bara.

 

Camilla Johansson : 03-05-13


 
> maila crew@bulldozer.nu