[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök


Fler Bulldozer-recept:

> Grön potatischeesecake
> Fiskgryta med cocos
> 5 användbara grundrecept
> Spansk gryta
> Inbakad kassler
> Spagetti i ugn
> Fattigmanspaj
> Vegetarisk lasagne
> Kreolskans söndagsgryta


>> kök&krök - recept - Haralds tomattorsk


Haralds tomattorsk


Det här är en sån där rätt som bara råkade bli. Jag experimenterade en smula med ingredienser jag hade hemma och satsade hårt på tomatkonceptet. Tomat är gott och passar alldeles utmärkt till torsk.
Som en bonus är den här rätten (om du inte tar ut svängarna allt för mycket) rätt så kalorisnål.

(4 personer)

Ingredienser:
1 pkt (ca: 400 gram) torskfilé
3 dl skalade räkor
1/2 purjolök
1 stor gul lök
1 brk krossade tomater
2 soltorkade tomater
2 färska tomater
4 tsk tomatpuré
0,5 dl vitt vin
2 tsk hummerfond
2 tsk olivolja
1 msk redning
2 dl vatten
salt, peppar, tabasco, oregano, basilika


Gör så här:

* Skiva purjolöken och tomaterna. Hacka den gula löken och strimla de torkade tomaterna. Hetta upp pannan, en djup stekpanna eller en sjysst gryta är att föredra. Häll i olivoljan och låt den hetta upp.

* Bryn lök, purjo och torkade tomater i olivoljan en stund. När löken ser mjuk och fin ut så kan du lägga i tomatpurén och fisken. Jag brukar ta dem i den ordningen men kan inte rationalisera just det beslutet, gör vad som faller dig in, det är du som är kocken.

* Ganska så direkt efteråt så kör du i de krossade tomaterna, vattnet och hummerfonden. Låt det hela puttra under någon form av lock.

* Smaka av med kryddor och vin. Häll i räkorna som skall bli varma, men inte sönderkokta.

Servera med: Kokt potatis tror jag i alla fall blir bäst, om du kommer på något annat som man kan ha till så är du välkommen att maila mig och tala om vad det var.
Att dricka till är väl förmodligen ett vitt vin, du har förmodligen kvar av matlagningsvinet om du inte är Keith Floyd.
Vilken sort? Jag är ingen expert på området så fråga i butiken vilket vin i din prisklass de rekommenderar till tomattorsk (har du haft i för mycket tabasco så kommer de inte rekommendera någonting alls utom kanske en dos folkvett).

Undrar du nåt om receptet?
Maila gärna till Bulldozer, klicka på maillänken i botten på texten bara.

Harald Åberg: 02-10-03


 
> maila crew@bulldozer.nu