[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök


Fler Bulldozer-recept:

> Grön potatischeesecake
> Fiskgryta med cocos
> 5 användbara grundrecept
> Spansk gryta
> Inbakad kassler
> Spagetti i ugn
> Fattigmanspaj
> Vegetarisk lasagne
> Kreolskans söndagsgrytra
> Haralds tomattorsk
> Japansk lövbiff i soya
> Kycklinglasagne
> Grön potatisgratäng m. pesto
> Wokad renskav
> Citronkyckling med parmesan
> Hjortfärsbiff med kapris
> Chililax med citroncouscous
> Citronpaj
> Grönpepparkyckling
> Grillad lax med dillpotatis
> Kesobröd med oliver & vitlök
> Kantarellkyckling
> Snabb pastamiddag för två

>> kök&krök - recept - Rotfruktsgryta


Rotfruktsgryta
- för slow food är ju så trendigt

Den här maträtten tar tid men det blir gott, nyttigt och hyfsat billigt.
Värt att vänta på men kanske inte något man slänger ihop en vardagskväll när man kommer hem hungrig från jobbet.
Räcker till tre till fyra personer.
Receptet går bra att dubbla om man har tillräckligt stor gryta.
Har valt kravodlade tomater för att de ofta har lite större sötma.

Ingredienser:
1 höna eller kyckling (à la djupfryst broiler)
1 liten kålrot
1 större palsternacka
3 medelstora morötter
8 normalstora potatisar
1 paket (500 gram) ICA:s kravodlade passerade tomater i tetrapack eller 2 burkar Änglamarks krossade tomater
2 grönsaksbuljongtärningar
1/2 till 1 vitlök
olivolja
oregano, örtsalt, peppar samt socker
färsk persilja

Gör så här:
* Lägg pippin i en stor gryta med vatten som täcker den.
Lägg i de två buljongtärningarna och koka upp.
Beroende på storlek och om fågeln har fått tina först, låt koka i cirka två timmar, tills köttet lossnar lätt från skrovet.
Är det en seg gammal otinad höna kan du räkna med tre timmar.
* Under tiden så skalar och skär du rotfrukterna i bitar, ju mer bråttom du har på slutet desto mindre bitar. Finhacka vitlöken.
* När pippin är färdigkokad plockar du upp den ur buljongen och låter den svalna såpass att du kan plocka köttet av benen på den.
* Häll över buljongen som blivit på en tillbringare som tål värme.
* Blaska ur grytan eller ta fram en ny om du har gott om stora grytor.
Häll i en slatt olivolja och lägg i dina hackade rotfrukter.
Ha medeltemperatur på plattan och rör flitigt bland grönsakerna så att de inte bränns vid.
* Slå på någon deciliter av buljongen och rör igen.
Ha i oregano, vitlök, peppar samt örtsaltet.
Rör tills det blivit varmt och du känner lukten av kryddorna.
Ha i tomaterna och späd med buljongen tills grönsakerna är täckta av vätska.
* Vid det här laget borde fågeln svalnat såpass att du kan ta i den utan att få blåsor på fingrarna. Plocka loss köttet från skrovet och dela de större bitarna innan du lägger i det i grytan igen.
* Allt ska nu koka ihop tills potatisen försvunnit.
Hur lång tid det tar beror på i hur stora bitar du skurit rotfrukterna i.
Späd med kvarvarande buljong för önskad konsistens.
Räkna en halvtimme plus minus tio minuter.
* Smaka av och krydda eventuellt lite till. Runda av tomatsmaken med lite socker.

Servera:
I djup tallrik med klippt persilja ovanpå.
Komplettera med ett gott mjukt bröd som du kan suga upp såsen med.

Undrar du nåt om receptet?
Maila gärna till Bulldozer, klicka på maillänken i botten på texten bara.

 

Agnes Hulthén : 04-04-11


 
> maila crew@bulldozer.nu