[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök


Fler Bulldozer-recept:

> Grön potatischeesecake
> Fiskgryta med cocos
> 5 användbara grundrecept
> Spansk gryta
> Inbakad kassler
> Spagetti i ugn
> Fattigmanspaj
> Vegetarisk lasagne
> Kreolskans söndagsgrytra
> Haralds tomattorsk
> Japansk lövbiff i soya
> Kycklinglasagne
> Grön potatisgratäng m. pesto
> Wokad renskav
> Citronkyckling med parmesan
> Hjortfärsbiff med kapris
> Chililax med citroncouscous
> Citronpaj
> Grönpepparkyckling
> Grillad lax med dillpotatis
> Kesobröd med oliver & vitlök
> Kantarellkyckling
> Snabb pastamiddag för två
> Rotfruktsgryta

>> kök&krök - recept - Pelle-tårta


Pelle-tårta

Den här tårtan kallas i min familj för Pelle-tårta efter min morbror Pelle som introducerade receptet. I hans subsektion av släkten heter den (såvitt jag kan minnas) något helt annat, precis som alltid när det gäller såna här recept. Den kan serveras lite hur man vill, men personligen tycker jag att den är som allra godast direkt från frysen.
Det är en bra tårta om man är glutenallergiker då den inte innehåller något mjöl. Dock är det nötinferno så de som inte tål den sortens ingredienser bör hålla sig på avstånd.

Ingredienser:
Botten
1 hg malda hasselnötter
1 1/2 dl socker
4 äggvitor

Smörkräm
4 äggulor
1/2 dl socker
2 dl vispgrädde
1 tsk maizenamjöl
50 gram smör
1 tsk vaniljsocker

Garnering
1 påse valnötskärnor (eller 1 påse rostade mandelflagor)

Gör så här:
Botten:
* Vispa vitorna hårt, blanda sedan i sockret litet i taget. Sist iblandas de finmalda nötterna försiktigt
* Bred ut smeten på smörat bakplåtspapper. Den täcker ungefär ett papper och blir rätt så tunn. Glöm inte att smöra pappret då det är ett helvete att få loss tårtan från pappret annars.
* Grädda i ugn 175 – 200 grader i ca 15 minuter
* Låt svalna på galler

Kräm:
* Värm upp allt (obs! det får ej börja koka) under ständig omrörning till det blir kräm
* Låt krämen kallna
* Rör 50 gram smör mjukt
* Blanda ned den svalnade krämen sakta i smöret, försiktigt så att den ej skär sig
* Tillsätt en tesked vaniljsocker
* Bred krämen på tårtbotten
* Garnera med valnötskärnor eller rostade mandelflagor

Servera:
Gör klart tårtan dagen innan och lägg in den i frysen. Ta ut den i omgångar, den tinar ganska kvickt. Givetvis är den nästan lika god i tinat tillstånd, men personligen röstar jag på frusen Pelle-tårta.

Undrar du nåt om receptet?
Maila gärna till Bulldozer, klicka på maillänken i botten på texten bara.

 

Harald Åberg : 04-06-07


 
> maila crew@bulldozer.nu