[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök

 

>> kök&krök - recept - Kokos- & lime-fisk


Fiskgryta med kokos & lime

Kanske är detta recept nåt för den som tycker att fisk är trist och har svåra trauman efter skolbespisningens sönderkokta torsk.
Hett, kryddigt och exotiskt blir det med kokos och chilifrukt.
Har du känsliga smaklökar rekommenderas röd paprika istället för chilifrukt och mindre sambal oelek.
Receptets ursprung är okänt, men vi ger ett stort tack till upphovsmannen/kvinnan.

(4 personer)

LimefrukterIngredienser:
400 g vit fiskfilé, t ex torsk
1-2 röda chilifrukter och/eller 1 stor röd paprika
1 burk (ca: 4 dl) kokosmjölk
1 burk (ca: 225 g) skivad ananas
1 tsk sambal oelek
1 tsk smör
2 limefrukter (saft & rivet skal)
salt, svartpeppar

Till garnering:
Lime och kokosflingor

Serveras med:
Ris eller pressad potatis

Gör så här:

* Hacka chilifrukten och strimla paprikan

* Smält smöret i en kastrull och fräs paprika/chilifrukt i några minuter

* Blanda i sambal oelek. Det är starkt så anpassa lite efter egen smak.

* Tillsätt kokosmjölken samt saften och det rivna skalet från limefrukterna.
Det går också bra att blanda i lite av ananasspaden i såsen.
Krydda med salt och peppar och låt det hela koka upp.

* Sänk värmen och lägg i fisken som skall vara tärnad i kubliknande bitar i valfri storlek.

* Låt sjuda i 5-10 minuter beroende på fiskens tjocklek.

* Lägg i ananas skuren i mindre bitar och låt sjuda ytterligare några minuter.

* Strö över 1 msk kokosflingor och garnera med limeskivor.
Servera med kokt ris eller pressad potatis.

Undrar du nåt om receptet?
Maila gärna till Bulldozer, klicka på maillänken i botten på texten bara.

 

Mia Gustavsson : 02-04-19



 
> maila crew@bulldozer.nu