[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök


Fler Bulldozer-recept:

> Grön potatischeesecake
> Fiskgryta med cocos
> 5 användbara grundrecept
> Spansk gryta
> Inbakad kassler
> Spagetti i ugn
> Fattigmanspaj
> Vegetarisk lasagne
> Kreolskans söndagsgrytra
> Haralds tomattorsk
> Japansk lövbiff i soya
> Kycklinglasagne
> Grön potatisgratäng m. pesto
> Wokad renskav
> Citronkyckling med parmesan
> Hjortfärsbiff med kapris
> Chililax med citroncouscous
> Citronpaj
> Grönpepparkyckling
> Grillad lax med dillpotatis
> Kesobröd med oliver & vitlök
> Kantarellkyckling
> Snabb pastamiddag för två
> Rotfruktsgryta
> Pelletårta
> Fetaostkyckling
> Varm fruktsallad
> Grönsaksröra
> Torkels stekta pasta m kyckling
> Knäckpaj

>> kök&krök - recept - Plommonpaj


Plommonpaj


Till fredagsfikat köps det oftast en kanel- eller kardemummalängd men förra fredagen så hade en av kollegorna varit ambitiös och plockat plommon i trädgården och gjort denna gudomliga paj.
När större delen av avdelningen helt lyriskt utbrister: "jag vill ha receptet" fick pajbakerskan en bekymrad rynka i pannan och sade: "det finns inget" men till slut så åstadkom hon detta:


Har du en skål sånna här kan du göra en sån där paj.
Foto: Harald Åberg

Ingredienser:

Smulpajdegen:
100 gram margarin
1 dl råsocker
0,5 dl vanligt strösocker (eventuellt mer om man vill ha degen sötare)
0,75 dl havregryn
0,75 dl kokosflingor
1,5-2 dl vetemjöl

Fyllningen:
Plommon, äpplen eller rabarber, lagom många till en pajform, läggs i en gryta tillsammans med följande kryddor (äpplena steks lättast i en stekpanna med kryddorna i lite margarin)
2 tsk ingefära
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1-2 krm muskot
1-2 krm kryddnejlika
0,5-1,5 dl farinsocker beroende på fruktens syrlighet och den egna smaken

Gör så här:
* Koka frukten och kryddorna på svag värme en liten stund så frukten saftar sig men inte så länge att det bara blir mos kvar.
* Blanda rumsvarmt margarin med socker, vetemjöl, havregryn och kokosflingor tills det blir lagom grynigt.
* Lägg frukten i botten på en smord pajform och smulpajdegen ovanpå
* Grädda i ugnen 25-35 minuter i 200 grader

Undrar du nåt om receptet?
Maila gärna till Bulldzer, klicka på maillänken i botten på texten bara.

 

Bulldozer: 05-10-04


 
> maila crew@bulldozer.nu