[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök


Fler Bulldozer-recept:

> Grön potatischeesecake
> Fiskgryta med cocos
> 5 användbara grundrecept
> Spansk gryta
> Inbakad kassler
> Spagetti i ugn
> Fattigmanspaj
> Vegetarisk lasagne
> Kreolskans söndagsgrytra
> Haralds tomattorsk
> Japansk lövbiff i soya
> Kycklinglasagne
> Grön potatisgratäng m. pesto
> Wokad renskav
> Citronkyckling med parmesan
> Hjortfärsbiff med kapris
> Chililax med citroncouscous
> Citronpaj
> Grönpepparkyckling
> Grillad lax med dillpotatis
> Kesobröd med oliver & vitlök
> Kantarellkyckling
> Snabb pastamiddag för två
> Rotfruktsgryta
> Pelletårta
> Fetaostkyckling
> Varm fruktsallad
> Grönsaksröra
> Torkels stekta pasta m kyckling
> Knäckpaj
> Plommonpaj

>> kök&krök - recept - Chokladmoussetårta


Chokladmoussetårta med banan


Tyska tårtbitar ser ofta väldigt maffiga och läckra ut, men efter att ha provat några varianter kan jag konstatera att innehållet inte riktigt lever upp till utseendet.
Jag gjorde istället en egen variant, som gillas av både sötsugna vuxna och av barn.

Ska man ändå baka sötsaker och tårtor så tycker jag att det är värt att satsa på smör i sockerkakan, god choklad och gärna kravmärkta ingredienser i så hög utsträckning som möjligt. Speciellt om man som jag inte bakar så ofta.

Den här chokladmoussetårtan är mäktig historia som lätt mättar ett tiotal personer.

Baka först en sockerkaka, som du smaksatt med choklad, i en form som är lite större än vanligt, cirka 26 cm i diameter (en pajform med avtagbar kant funkar alldeles utmärkt). Den ska inte bli så hög som en vanlig sockerkaka eftersom den skall vara botten i tårtan.

Medan sockerkakan gräddas så gör du en chokladmousse, antingen hemgjord eller av pulver.
Gör du pulvervarianten så förstärk gärna moussen med lite extra chokladsmak, eller varför inte en skvätt chokladlikör.
Låt moussen stelna till lite medan sockerkakan svalnar i sin form.

Lägg sedan upp kakan på det fat du vill använda och gröp ur den med en matsked, men se till att du inte gräver sönder den, och spara en kant på 1-2 centimeter ytterst på kakan.

Skär sedan bananer på längden och placera ut dem på botten, det krävs lite trixande och antalet bananer varierar mellan tre och fyra stycken beroende på bananernas storlek. Ta gärna kravbananer.

Därefter så brer du ut chokladmoussen i en kulle över bananerna och slätar till ytan. Dekorera med mörk och vit choklad som du hyvlat med en potatisskalare och låt den stå till sig några timmar.

Serverar med:
Gott kaffe och saft.

Recept på chokladkaka som kan användas till botten:

FARMORS CHOKLADKAKA
(Ur "sju sorters kakor")

Ingredienser:
1 dl kakao
2 dl mjölk
1 dl socker
125 gram margarin eller smör
1 ½ dl socker
2 ägg
1 ½ msk vaniljsocker
3 ½ dl vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver

Gör så här:
*
Smörj och bröa en form, sätt ugnen på 175 grader.
* Blanda kakao, mjölk och socker i en liten kastrull.
* Koka upp blandningen och låt den svalna.
* Rör matfett och socker poröst. Tillsätt äggen och vaniljsockret.
* Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten växelvis med chokladblandningen. Häll smeten i formen.
* Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka en timme.

Recept på chokladmousse:

CHOKLADMOUSSE

Ingredienser:
200 gram mörk choklad, gärna med hög kakaohalt (men ska barn äta av den kan det vara bättre att ha en mildare variant)
4 äggulor
5-6 dl vispgrädde (mer grädde gör det lite mildare i smaken)

Gör så här:
*
Bryt chokladen i bitar och smält i vattenbad, låt den svalna något innan du försiktigt rör i gulorna.
* Vispa grädden till ett mjukt skum (absolut inte för hårt får då får du en grynig mousse).
* Vänd försiktigt ner chokladsmeten i den vispade grädden.
* Låt moussen stelna lite innan du brer den över tårtan.

 

Undrar du nåt om receptet?
Maila gärna till Bulldzer, klicka på maillänken i botten på texten bara.

 

Bulldozer: 06-01-04


 
> maila crew@bulldozer.nu