[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök


Fler Bulldozer-recept:

> Grön potatischeesecake
> Fiskgryta med cocos
> 5 användbara grundrecept
> Spansk gryta
> Inbakad kassler
> Spagetti i ugn
> Fattigmanspaj
> Vegetarisk lasagne
> Kreolskans söndagsgrytra
> Haralds tomattorsk
> Japansk lövbiff i soya
> Kycklinglasagne
> Grön potatisgratäng m. pesto
> Wokad renskav
> Citronkyckling med parmesan
> Hjortfärsbiff med kapris
> Chililax med citroncouscous
> Citronpaj
> Grönpepparkyckling
> Grillad lax med dillpotatis
> Kesobröd med oliver & vitlök
> Kantarellkyckling
> Snabb pastamiddag för två
> Rotfruktsgryta
> Pelletårta
> Fetaostkyckling
> Varm fruktsallad
> Grönsaksröra
> Torkels stekta pasta m kyckling
> Knäckpaj
> Plommonpaj
> Chokladmoussetårta
> Kycklingrisotto
> Bön- och kycklinggryta

>> kök&krök - recept - Mias fiskgryta med lax


Mias fiskgryta med lax


Det här är en typisk "man tager vad man haver hemma"-gryta som kan varieras på olika sätt. Råkar du ha en skvätt vitt vin eller lite fisk- eller skaldjursfond hemma så skadar det inte att hälla i det i grytan.
Hur mycket vitlök och/eller saffran man vill ha i kan varieras efter smakpreferens. Potatisen gör att grytan blir lite mer mättande.
Nöjer man sig inte med vitlöken i grytan så är det en stark rekommendation att man serverar den med en stor klick aioli eller ett smaskigt vitlöksbröd (bake up-baguetter med vitlökssmak t ex).

(4 portioner)

Ingredienser:
1 purjolök
2-3 klyftor vitlök
½ kuvert saffran
olivolja
1 burk krossade tomater
1 fiskbuljongtärning +vatten
4 potatisar
400 gram lax
6-8 crabfish-sticks
1 ½ dl gröna ärtor
ca: 1 dl skalade räkor
dill
chilipeppar
pressad citron
nymald svartpeppar
ev salt

Gör så här:
* Strimla purjon och hacka vitlöksklyftorna grovt. Fräs i oljan tillsammans med saffran i några minuter.
* Häll på buljongen och krossad tomat.
* Skiva potatisen i tunna skivor, ca ½ centimeter och dela skivorna på mitten. Häll ned i grytan och låt allt koka i 5-10 minuter, eller tills potatisen blivit lite mjukare.
* Lägg i laxen och crabfish, skuren i centimetertjocka kuber och sänk värmen.
* Häll i de gröna ärtorna.
* Krydda med några matskedar pressad citron och chilipeppar och svartpeppar efter smak. Oftast behövs inte salt när man har buljong i, men det är en smaksak hur salt man vill ha sin fiskgryta.
* Låt koka i ytterligare 5 minuter.
* Sist lägger du i räkorna och då kan du i princip stänga av plattan och bara låta dem bli varma.
* Precis innan servering garnera fiskgrytan med lite nyklippt eller fryst dill.

Servera med:

Aioli och/eller vitlöksbröd

Undrar du nåt om receptet?
Maila gärna till Bulldzer, klicka på maillänken i botten på texten bara.

 

Bulldozer: 06-08-22


 
> maila crew@bulldozer.nu