[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök

 

>> kök&krök - recept - snabbmat hemma


Snabbmat hemma


Matintresset hos folk verkar ha nått frosseriets höjder, ialla fall när det gäller att se på matprogram och köpa kockböcker.
Läser man reportage om människor i karriären så älskar de att stå i timmar framför spisen och laga invecklade gourmetrecept.

Jag gillar att laga mat och färdigmat av fryst karaktär eller liknande klarar jag bara inte av. Jag vill ha min mat nylagad.
Däremot inte sagt att det får gå snabbt att göra i ordning den eller att man plockar fram färdig köttfärssås i frysen och kokar en kastrull pasta.
Mat är gott, kul och nödvändigt för överlevnaden och det är roligt att bjuda hem vänner på middag.
För den sakens skull vill jag inte stå i timmar framför spisen på min lediga tid och när jag kommer hem från jobbet så vill jag ha mat omgående, till nöds får det ta en halvtimme men det är på gränsen.
Här kommer en blandning av snabba grejer som för den skull inte behöver vara onyttiga (tja, kladdkakan är väl inte den mest hälsosamma här i världen men den är å andra sidan väldigt god) samt några andra små tips som förenklar matlagningen för den som inte vill tillbringa allt för lång tid i köket.

Gå efter dina egna smaklökar istället för att följa receptet slaviskt
Jag gillar recept och att laga mat men att följa ett recept till punkt och pricka klarar jag sällan av, det är alltid något som fattas eller som behöver justeras.
Jag ger därför inga exakta recept, utgå från hur hungrig du är/tror att sällskapet är och anpassa mängden.
Man måste smaka av så man själv tycker att det är gott. Ett lysande exempel på hur man inte ska göra är som min kompis som inte anser sig kunna laga mat och därmed följde receptet slaviskt och fick slänga maten.
Hon tillagade en rätt med bland annat rökt skinka, soja och buljongtärning. Receptförfattaren hade lagt till en rejäl dos salt också, ganska onödigt med tanke på att alla tre nämnda ingredienser är salta i sig.
Alltså, smaka och bestäm själv, det är du som ska äta maten!

Cous cous-röror
Cous cous är himmelrike när man är hungrig och dessutom är det ju gott och nyttigt. Om man vill göra livet riktigt enkelt så köper man frysta wokgrönsaker som man wokar, steker eller kokar medan cous cousen sväller i det varma vattnet (beskrivning finns på paketet).
Sen blandar man helt enkelt ihop det hela och stänker över lite sweetchili eller annan god sås på flaska.

Bön-röror
Flisa morot, squash, lite olika löksorter och paprika.
Fräs i wok- eller stekpanna, blanda i till exempel kikärtor eller kidneybönor (förkokta finns på burk) och lite chilisås.
Krydda med cayenne, paprika, salt och peppar och några gröna kryddor.
Vill man inte ha det vegetariskt så blanda till exempel i lite korv eller kyckling.

Kycklingfilé i wok eller ugn
Kycklingfile i styckfrysta kilopåsar är en kanonidé för alla oss som inte gillar att slabba omkring med hel kyckling och dessutom bra mat för det "lilla hushållet".
Det finns många bra recept med kyckling. Några av de enklaste är också de bästa.
En klassiker är att strimla och woka en filé med grönsaker eller att steka en hel tillsammans med klyftor av grönsaker i ugnen. Varför inte prova sötpotatis?
- Klyfta så många potatisar du vill ha, ta med lite lök och morot också eller något annat som du gillar och som har ungefär samma stektid.
- Olja en plåt och lägg ut grönsakerna, stek dem i 225 grader ca 15-20 minuter. - Låt kycklingen ligga i en marinad av lite olja, citronsaft och till exempel salvia, smulat lagerblad, salt och peppar.
- Grönsakerna ska ha mjuknat lite när du sätter in kycklingfilén.
- Skvätt lite av marinaden över grönsakerna och känn efter om kycklingen är färdig efter ca 10-15 minuter. Känns inte grönsakerna färdiga, ta ut kycklingen så länge.
- Servera med en dressing på citron, lättcremefraiche och salvia.
OBS! Använd inte eventuella rester av marinad som rå kyckling har legat i, släng den!

En annan enkel och god kycklingvariant är att blanda yoghurt med sweeet chilisås och steka några kycklingdelar, koka ris och servera med en sallad.

Köttfärs-röror
Jag har ingenting emot mat som kokar länge, bara jag inte behöver passa den. Köttfärs blir bara godare ju längre den får koka.
- Fräs några lökar, blanda sen ner rivna morötter, riven squash och svamp (det finns de som tar selleri men jag avskyr det).
- Låt det fräsa runt en stund, blanda sedan ner nöt- eller köttfärs och bryn den. Jag brukar ta hälften grönsaker, hälften färs.
- Skvätt över lite soja.
- Häll sedan på krossade tomater och skölj ur burkar eller kartonger med lite vatten och häll på.
- Häll i lite god buljong av fond eller tärning.
- Koka på låg värme minst 45 minuter. Därefter är det dags att börja krydda, smaka dig fram och salta och peppra, ta lite basilika och eller oregano. Köttfärsröran ska vara ganska fast vid det här laget, låt koka vidare en stund till, smaka vidare. Lite rödvin är också gott att ha i. Kan hällas en första skvätt tillsammans med tomaterna och sen lite på slutet också.

En rejäl köttfärsröra tar lika lång tid att göra som en portion, så passa på att göra storkok och frysa in.
Förutom till pasta och ris så har du grunden för till exempel varma mackor/pizza. Köttfärsgryta, som med lite extra grönsaker och potatismos på toppen gratineras i ugn (en variant av engelsmännens "Shepard’s pie").
Rulla in i tortilla och gratinera o s v. Köttfärsröran har hur många användingsområden som helst.

Pasta-röra, vardaglig eller lyxig
Koka pasta, strimla morot och squash och paprika under tiden.
När det är cirka tre minuter kvar av koktiden häll i grönsakerna så de får koka med. Funkar med frysta grönsaker också.
Kolla på förpackningen hur länge de ska koka och anpassa pastan.
Koka klart och låt rinna av i ett durkslag, häll tillbaka i kastrullen.
Blanda i någon av de smaksatta tomatkrossen som finns på burk, till exempel med vitlök- eller basilikasmak.
Låt det bli genomvarmt.
Servera i djupa tallrikar med massor av ost över, keso fungerar också bra.
Vill man lyxa till det så tar man pinjenötter och parmesanost och lägger till några skivor parmaskinka.

Pastasallad
Koka dubbel mängd pasta när du ändå kokar och ät resten i en pastasallad.
Min favoritvariant är med avocado, tomat, paprika och kyckling samt lite gröna blad.

ÖVRIGA SMÅ TIPS:

Lätt lättdressing

En himla enkel dressing är att låta lite naturell yoghurt rinna av genom ett kaffefilter (om man nu inte känner för att köpa matlagningsyoghurt då…), blanda med en gnutta majonnäs och sen smaksätta med senap och peppar eller chilisås/ketchup och chilipeppar/cayennepeppar.
Rota i kylskåpet!

Kryddor i frysen
Alltid bra att ha i frysen är de små paketen med fryst basilika eller provencalska kryddor. Då behöver man inte svära över den döende basilikans sista skrumpna blad. Utgå från det du gillar och smaka dig fram.

Modifiera recept
När man tittar sig omkring, i matprogram, kokböcker och tidningar så förundras man över mängden artiklar och recept på ganska så få ingredienser egentligen. Och visst sker det upprepningar och plagiat.
Hur många varianter kan man inte göra på sydfransk grönsaksröra, ratatouille? "Jag har en röd, grön och gul paprika i mitt recept men hon har bara två röda" o.s.v
Ibland så börjar man med ett recept och genom åren och användarna förvanskas det så mycket att det skulle kunna komma tillbaka till ursprungsmakaren som en helt ny rätt. Vår familjs klassiker Fisk i ugn tillhör den kategorin:
- Ta ett fiskblock på 400 gram, t ex torsk.
- Lägg i en smord ugnsform, lätt tinat och i delar.
- Hacka saltgurka alternativt smörgåsgurka i små bitar och strö över.
- Strö också över kapris.
- Blanda grädde av önskad fetthalt tillsammans med chilisås eller ketchup till lagom styrka.
- Salta och peppra på fisken, häll grädden över och sedan riven ost.
- Gratinera i ugnen, 225 grader, tills fisken är klar, 20-30 minuter.
Det receptet smakar olika varje gång. Äts lämpligen med pressad potatis.

Enkel efterrätt
Receptet på den här kakan har funnits i familjen så länge jag kan minnas och ursprunget är okänt. Förutom att den är god är den också energibesparande i och med att man rör ihop alla ingredienserna i en kastrull. Grundreceptet anger exakta mått men tveka inte att experimentera, behåll dock balansen mellan torra och våta ingredienser för att få ett bra resultat.

Kastrullkaka
-
100 gram smör eller margarin
- 2 ½ dl socker
- 2 ägg
- 1 ½ dl vetemjöl
- 4 msk kakao
- 1 ½ tsk vaniljsocker
Smält smöret i en kastrull, låt det svalna en aning, blanda sedan ner sockret och rör runt en stund tills sockerkornen börjar smälta.
Rör sedan ner äggen, ett i taget och arbeta in dem i sockerröran.
Blanda vetemjöl, kakao och vaniljsocker och häll sedan det i smeten, eventuellt kan du sikta ner det för att slippa klumpar.
Rör rejält så att smeten blandar sig, den blir ganska tjock.
Häll sedan smeten i en smord och bröad form, ställ in i ugnen i 175 grader cirka 25-30 minuter.
Passa tiden, det ska fortfarande vara kladdigt i mitten!
Godast blir kakan om den får stå ett dygn men den går att äta avsvalnad också.

Prova också att göra muffins av smeten, höj värmen i ugnen till 200 grader och börja känna hur gräddade de är efter cirka 7 minuter.

Du kan variera receptet ytterligare genom att blanda i olika saker; nötter eller kaffe, pressad apelsin och syltade apelsinskal.
Använd råsocker, eller byt ut kakaon mot chokladkaka (låt den smälta med smöret). Smörj formen med kokos. Smält choklad och dekorera den färdiga kakan med extra choklad (ta eventuellt vit för effektens skull).
Servera med glass, grädde eller hallonsås.
Njut!

 



Carin Thärnström : 02-03-25



 
> maila crew@bulldozer.nu