[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kropp&knopp

Läs mer:
Tyska städer:
> München
> Düsseldorf
> Köln

>> hem&hobby - hobby - resa - guide till storstadssemester


Guide till storstadssemestern

Carin är ingen anhängare av vare sig sol- och badsemester eller skidsemester. Nej, storstäder ska det vara, med ett varierande utbud av aktiviteter. Shoppa, strosa, äta och bekanta sig med det lokala kulturutbudet. Det är bara några av de saker som lockar en van storstads-besökare. Carin ger några "att tänka på"-tips för storstadssemestern.

LÅGPRISRESOR
Med alla nya flygbolag som poppat upp de senaste åren kan det bli en weekend eller långhelg i någon storstad till ett mycket överkomligt pris, och mer pengar över till shopping.

Ryan Air, Flyme och Germanwings är några bolag som etablerat sig i Sverige de senaste åren men det kan även löna sig att kolla priserna på de stora jättarna som SAS, Lufthansa och KLM.

Själv åker jag tor Düsseldorf-Göteborg över Kristi himmelsfärd för det facila priset av 1304 kronor med just Lufthansa. Nackdelen med lågprisflygen är att de använder mindre flygfält, oftast gamla militärflygfält som ligger en bra bit från storstaden ifråga och som också gör att det tillkommer en hel del extrakostnader att ta sig till och från flygplatsen i respektive land så räkna in alla kostnaderna i priset.

VÄLJ RÄTT ÅRSTID
Storstäder är ingen hit när det är högsommarvärme, då flyr de bofasta staden och lämnar efter sig stängda affärer, tryckande värme, het asfalt och massa turister som inte begriper bättre. Höst och vår eller tidig försommar är ett trevligare alternativ, eller varför inte julshoppa i någon storstad i skiftet november-december.

BRA ATT HA-GREJER I VÄSKAN
Packa ner kniv/gaffel/sked tillsammans med mugg/glas och eventuellt tallrik så kan du picknicka i någon trevlig park efter att ha köpt allmänt småplock i någon delikatessbutik. Korkskruv kan också vara praktiskt.

Fotspray, savetter eller gelé som tvättar händerna rena från bakterier piggar upp efter några timmar på stan. Se också till att ha ett paket med näsdukar tillgängliga eller norpa några extra servetter när du käkar.

Det är aldrig fel att ha med sig lite huvuvdvärkstabletter eller plåster också för akuta situationer. Det finns apotek men att stå framför en fransk apotekare och förklara vilken värktablett man behöver när man är sprängförkyld och med feber är inte lätt.
Alla kan ju inte ha med sig en kompis med sjuksköterskeutbildning som kan läsa den latinska texten och bedöma vad som passar sjuklingen bäst.

APOTEKS-SHOPPA
Gillar du krämer, peelingmasker och liknande skönhetsprylar så är ett hett tips att ändå kolla in apoteken utomlands. Där finns ett brett sortiment av olika märken som aldrig når Sverige. Jag har två favoritapotek i Düsseldorf där jag regelbundet spanar in och provar på olika bodylotions, duschcremer och nu senast en handpeeling.

RUNDTURSBUSS
Ta en rundtursbuss, det kan kännas töntigt och för "turistigt", men det ger oftast en bra överblick över staden i fråga och man ser ibland ställen som är värda en extra sväng och som man kanske annars missar. Du får också en allmän känsla för staden och landet.

GRATISTIPS
Det är praktiskt att kolla in turistbyrån för allmänna tips, gratisbroschyrer och dylikt. Fråga också om det finns någon nöjestidning, som t ex Pariscope i Paris, där veckans alla aktiviteter från biofilmer, utställningar och muséer listas.

"GÅ VILSE"
Tips om butiker och sådant kan vara kul, men minst lika kul är upptäcksfärder på egen hand. "Gå vilse", d v s ta en buss eller spårvagn till ett okänt område och strosa omkring bland hus och gränder. Ha en bra karta med dig så blir du aldrig helt vilse. Man kan upptäcka vackra hus, små lokala butiker och kommer oftast bort från turiststråken.

Käka lunch på en liten bistro i utkanten av Paris, strosa omkring på smala gator i Rom och handla en flaska vatten i ett "hål i väggen".

Man är sällan långt från kommunala färdmedel och så länge man gör sina upptäcktsfärder dagtid behöver man oftast inte oroa sig för den personliga säkerheten.

SOLSKYDD
Är det vår eller försommar och varmt så tänk på att smörja in dig med kräm med solskyddsfaktor om du t ex bara har ett linne på dig.
Jag såg åtskilliga medelålders damer turista i Rom i stekande sol endast iklädd linne med smala axelband på överkroppen. Rodnaden på axlarna sade mig att de skulle få en tuff natt när solsvedan sedan satte in.

GENTLEMEN
Så fort man passerat Sveriges gränser och kommer ner i Europa så kommer de flesta kvinnor att märka en markant skillnad i hur man som kvinna blir behandlad av män.
Sydeuropeiska män med början, redan i Tyskland, är generellt mer artiga än nordbor. Männen håller upp dörrar, drar ut stolar, ser till att man får sittplats på allmänna transportmedel och hjälper till med tunga väskor och är helt enkelt mer förekommande.
De kanske till och med betalar din kaffe utan att du märker det (och så orsakas några pinsamma ögonblick när man drar upp plånboken och servitören ser lätt frågande ut).
Det är ovant men man vänjer sig väldigt fort.
Det finns också en allmän artighetskultur, fransmän hälsar på dig när du kliver in i en offentlig hiss och önskar dig en trevlig dag när du stiger ur.
Tyskarna hälsar ett allmänt godkväll när de går in på en pub. Överlag så använder man titlar och ni-form mycket mer. Att dua någon "hursomhelst" är direkt opassande, inte ens kollegor gör det 
> maila crew@bulldozer.nu