[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kropp&knopp


 

>> hem&hobby - hobby - bo - krönika - Mitt liv som tysk, del 3

Den tyska sparrisfeber

Carin noterar att våren och sparrisen har kommit till Tyskland.

I Tyskland är det sparrisfeber, överallt där det finns matbutiker eller grönsaksaffärer och även på en del andra ställen möts jag av skyltar med pris på "spargeln" (sparris på tyska).
Handlarna tävlar med varandra om pris och kvalitet och med jippon som att hyra in kockar som skalar den vita sparrisen åt kunderna i affären och med specialerbjudanden.

Det är den vita sparrisen som är i fokus, den som håller till under jord och först får komma upp till ytan då den ska skördas.
Den gröna får inte riktigt lika mycket uppmärksamhet utan är mer som en försynt lillasyster, trots att den i mitt tycke är den godaste men om tycke och smak ska man ju inte diskutera.

Hur äter man då denna delikatess?
Tyskarna äter den gärna med andra färska primörer, färskpotatis och lite skinka och som sås till har de skirat smör. Senast jag var ute och åt här var det en i sällskapet som beställde in denna kombination och njöt ohejdat.

Vit färsk sparris måste skalas (från knoppen och nedåt!) och kapa gärna en liten bit av den nedersta delen (även om det råder delade meningar om det behovet). Bunta försiktigt ihop dem med ett steksnöre men lämna en stjälk lös, som provexemplar. Har du ingen sparriskastrull (hög och smal) så använd en vanlig vid kastrull. Börja med att koka sparrisen stående några minuter så det inte blir alltför stor obalans mellan den nedre delen och knoppen. Drygt tio minuter är koktiden, men det gäller att känna sig fram, för en överkokt grönsak gör ingen glad.

Servera sparrisen som tillbehör eller som huvudmål enligt ovan.
Vill man inte ha skirat smör är hollandaisesås ett vanligt tyskt alternativ.

Eller prova på detta:
Koka sparris (grön eller vit) och linda ett par rökta kalkonskivor runt några sparrisstjälkar per person, beroende på sparrisens tjocklek och om det är huvudmål eller förrätt. Lägg upp dem på en tallrik och häll över en sås av creme fraiche, smaksatt med honung, sherryvinäger samt salt och och nymalen vitpeppar. Dekorera med några ruccolablad.


 
> maila crew@bulldozer.nu