[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

kök&krök

Mat-surfa:
> Restaurangguiden

 

>> kök&krök - uteätaren - Göteborg

Äta i Göteborg: Petrushka

Sorgset konstaterade jag att ett av mina favoritmatställen, det söta lilla ryska snabbmats-stället "Kalinka" vid Domkyrkan, slagit igen.
Mystiskt nog för att ge plats åt gatans nittiotolfte hårfrisersalong.
Ryskt käk är alltså en bristvara i Göteborg.

Men det finns faktiskt en restaurang kvar som bjuder på det ryska köket, Petrushka på Olivedalsgatan.

Efter att i flera år snackat om att gå dit, och faktiskt varit så långt som innanför dörren men konstaterat att det inte fanns nåt ledigt bord, så fick vi nu äntligen tummen ur.
Bokade bord, tömde spargrisen och siktade in oss på ett ryskt skrovmål.
En riktig toppenkväll blev det faktiskt.

Atmosfären - på topp.
Björnfäll på väggen. Kandelabrar. Kristallglas. Röd sammet. Små mysiga prång och alkover. Möbler i mörkt trä. Rustikt och pråligt på samma gång.
Tror till och med att det talades ryska vid bordet bredvid vårt, vilket förstås förhöjde stämningen ytterligare.
Toaletten förtjänar också den ett omnämnande. Levande ljus, rött porslin, frottéhanddukar, roliga barnteckningar & foton i utsirade guldramar samt en hel uppsättning med allt vad en vilsen person kan behöva - rakhyvlar, extra handdukar, tandborstar, parfym, hårspray samt Drutten-tandkräm. Häpnadsväckande!

Maten - gudomlig.
Kyckling Kiev med bovetekasha var en ny smakupplevelse för min del.
Tillsammans med ett belgiskt klosteröl kändes det mycket exotiskt.
Kanske är panerad kycklingfilé fylld med persiljesmör och vitlök serverad med bovete, som först kokats och sen stekts tillsammans med svamp och grönsaker, ändå inte riktigt en rätt för den modige matäventyraren.
Han valde förstås björngrytan.
Björnkött smakar inte som kyckling! Det är ett mört viltkött med en smak som lite liknar älg- eller renkött, kan jag meddela efter en smakbit. Tillgången på rätterna björngryta och björnburgare som finns på "Petrushkas" meny styrs av tillgången på björnkött. Vi hade tur och kom en vecka när en värmländsk björn fanns i frysen.
Tips! Försök att inte tänka på att en söt nalle fått sätta livet till för att du skall få smörja kråset på ryskt manér.

Naturligtvis finns det en massa andra klassiska ryska maträtter på menyn, från rödbetssoppa och piroger till blinier och pelmeni (fyllda pastakuddar)
"Petrushka" ståtar också med en vodka- och kaviarbar, som man beroende på ekonomiska tillgångar kan utforska i olika grad.
Vi valde ett budgetalternativ, att dricka vodka till vår efterrätt.
Ett vågat tilltag som tydligen funkar helt ok om man väljer en smaksatt vodka. Och nu snackar vi inte Absolut Citron direkt! Den ryska vodkan Stolichnaya med vanilj- eller kaffesmak funkade perfekt tillsammans med den utsökta chokladkakan.
Om man inte hittar nån annan anledning att gå till "Petrushka" så är den i sig ett fullgott skäl. Gudomligt god!

Service - utmärkt.
Vår servitris var utan tvekan ett proffs. Vänlig utan att vara påflugen. Uppmärksam utan att störa. Trevlig utan att vara smörig. Personlig, hjälpsam och avslappnad.
Man inser hur många sura, nonchiga, okunniga servitriser man stött på i sina dagar när man träffar en som är riktigt bra på sitt jobb.

Tänk att det behövdes så många ord för att säga en så enkel sak: en toppenrestaurang väl värd ett besök!.Mia Gustavsson : 03-02-03

 


 
> maila crew@bulldozer.nu